Kurutulmuş Aydın Dağ İnciri

Kurutulmuş aydın dağ inciri hakkında çok detaylı bir bilgi vermediğimizin farkına vardık. Ülkemizde en fazla yetiştirilen ve yurtdışına en fazla ihraç ettiğimiz cins olan ürünü daha fazla tanıtmamız gerekiyor. Bu sebeple bu yazımızda kurutulmuş aydın dağ inciri konusunda çok detaylı bilgiler vereceğiz. Kaliteli kuru incir satın almak isteyen kişiler içinde önemli bir bilgilendirme olacak.

Öncelikle ilk bilinmesi gereken isminin içerisinde geçen Aydın ibaresi bir marka haline gelmiştir. Aslında sadece Aydın’da yetişen bir tür değildir. Ama en fazla Aydın’da yetiştiği ve bu bölgede ünlü olduğu için ismi Aydın inciri veya Aydın dağ inciri olarak kalmıştır.

Örneğin; Gemlik zeytini ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. Şu anda Ege bölgesinin tamamında, İç anadolunun bir kısmında, Akdeniz bölgesinde ve Güneydoğu’da birçok Gemlik zeytin üreticisi vardır. Gemlik ilçesinden çok daha fazlası zeytin, ülkemizin başka yörelerinde yetiştirilmektedir. Ancak ismi Gemlik zeytini olarak kalmıştır. Aynı durum Aydın inciri içinde geçerlidir. Tabiki incir her yerde çok kaliteli yetişmediği için ülke geneline bu tür yayılamamıştır. Ama İzmir ve Aydın’ın birçok ilçesinde kurutulmuş aydın dağ inciri çok kaliteli olarak yetiştirilmektedir.

Dağ inciri nedir

Dağ inciri adı üstünde dağlık bölgelerde veya rakımı yüksek köylerde yetişen incirlere söylenmektedir. Yüksek rakımlı bölgelerde yetişen incirlerin kuruduğunda kabukları ince olur. İç kısmı daha ballı olur. Bu sayede tüketilirken yüksek nefaset alırsınız. Yurtdışına ihraç edilen ürünlerde de genelde bu tarz kaliteli ürünler tercih edilmektedir.

İncir neden Aydın ve çevresinde ünlü

“Bizim memlekette çok kaliteli incir olur.”

“Bizim siyah bir incirimiz vardır, Aydın incirinden çok daha güzeldir.”

“Bizim memleketteki incir gibisini hiç yemedim”

Bu şekilde hep konuşurlar ve Aydın incirinin neden çok ünlü olduğunu sorgularlar. Aslında memleketlerinde veya çocukken yedikleri incirlerin çok daha kaliteli olduğunu söylerler. Bu aslında kısmen doğrudur. Çünkü herkesin söylediği taze incirdir. Tabiki memleketlerinde ki incirleri, Aydın’ın taze incirleri ile kıyas ediyorlar. Ama Aydın inciri kurumaya odaklı ve bu şekilde yüksek kaliteye sahip bir üründür.

Bir incirin kalitesi kaliteli kurumasına bağlıdır. Eğer incir dalında kendiliğinden kuruyup, kaliteli bir dal kurusu incir haline geliyorsa o zaman kalitelidir. Bu söylemi tabiki ticari olarak yapıyoruz. O ürünün ticari olarak bir karşılığı vardır. Aksi halde taze incir dalında olur ve 15-20 gün içinde yersiniz veya kalanlar çöp olup gider. Hiçbir ticari değere dönüştüremezsiniz. Ama Aydın dağ inciri gibi birçok kaliteli türde bu durum olmaz. İncirler dalında kendiliğinden kuru incire döner ve dalında kendisi olgunlaşır. Bu durum incirin yüksek kaliteye sahip olduğunu gösterir.

Tabiki burada yörenin ve iklimin çok önemi vardır. Örneğin aynı cins inciri Akdeniz, Karadeniz bölgelerine götürüp dikebilirsiniz ama incir istenilen verimi vermez. Çünkü incir nem sevmez. İç anadoluya götürürsünüz, incir yetişir ama istenilen verimi vermez. Çünkü incir soğuğu sevmez. İncir çok nazik bir meyvedir. Her yerde ve her ortamda yetişmez.

Çiğ tutmayan, yeterince güneş gören, yazların çok sıcak geçtiği ve kışların çok soğuk olmadığı bölgeler olması gerekir. Ayrıca incirin yetiştiği yerin çok yağış almaması gerekir. Suyu çok sevmez. Bu şarlar sadece İzmir ve Aydın bölgesinde bulunmaktadır. Hatta dünya incir üretiminin %70’i Aydın-İzmir bölgesinde yapılmaktadır. Bu sebeple yurtdışında tropik bir meyve olarak incir görülür. Kuru incir birçok Avrupa ve Asya ülkesinde en değerli kuru meyveler arasındadır. Kurutulmuş aydın dağ inciri bu sebeple dünyanın en kaliteli meyveleri arasındadır.

Aydın dağ inciri nasıl kurutulur

Kaliteli bir incirin kuruması için dışarıdan insan eli değmemesi gerekir. Doğal olarak incirin kendisi kuruması gerekir. Dalında yeterli olgunluğa ulaşan incir kurumaya dalında başlar. Dalında yeterince olgunluğa ulaştıktan sonra dal kısmı güçsüzleşir ve incir yere düşer. Sonrasında üreticiler yerden incirleri toplarlar ve belli işlemlerden geçirirler. Ama söylediğimiz gibi taze incir dalından toplanıp kurutulmaz. Bu çok yanlış bir bilgidir. İzmir-Aydın bölgesinde bir üretici bunu yapmaz, hatta çok saçma bir sorudur. Ama başka şehirde yaşayan kişilerin bu tarz kurutma yaptığını duyuyoruz. İncirleri 2 parça yaparak kuruttuğunu, taze incirleri güneşte kuruttuğunu görüyoruz. Bu durumlar çok yanlıştır. Kaliteli bir kuru incire sahip olamazsınız.

Kurutulmuş aydın dağ inciri paylaşımlarımızı görebilmek için instagram sayfamız olan @karaotorganik sayfamızı takip edebilirsiniz.

Kurutulmuş aydın dağ inciri siparişi verebilmek için mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0