Kuru Domates Nasıl Saklanır

Kuru domates dünyaya en fazla ihraç ettiğimiz ürünler arasındadır. Geleneksel olarak yüzlerce yıldır kültürümüzde olan kuru domates tüketimi çok fazla yaygın değildi. Tadının güzelliği, yemeklere verdiği aroma, tat sebebiyle ülkemizde de tercih edilmeye ve yaygınlaşmaya başladı. Birçok kişinin kuru domates aldığını ve yemeklerinde kullandığını görüyoruz. Tabiki kuru domates nasıl saklanır sorusu önümüze çıkıyor. Bizlerde bir üretici olarak sizlere bu yazımızda detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

Kuru domates nasıl saklanır

Kuru domatesi buzdolabında saklamanızı öneriyoruz. Dondurucu kısmında saklamanıza gerek yoktur, normal buzdolabı bölümünde saklamanız uygun olacaktır. İdeal saklama koşulu 4-6 derecedir ama 10 dereceye kadar sakınca yoktur. Ev kullanımı için buzdolabında saklandığı sürece 2 yıl bozulmadan ve sorun yaşanmadan tüketilebilir.

Eğer fazla kuru domates aldınız ve buzdolabında saklama imkanınız yok. Soğuk hava içerisinde saklama imkanınız yok. Bu durumda kuru domatesler için aşağıdaki saklama koşullarını sağlamaya çalışmanız gerekmektedir.

  • Ağzı kapalı ve hava almayan bir kap içerisinde durmalıdır. Cam kavanoz, pet şişe, ağzı sıkı kapatılmış poşet olabilir. Hava ile temas ettiği sürece kuru domateslerde koyulaşma ve kararma olacaktır.
  • Güneş görmeyen bir alanda saklanmalıdır. Saklanan bölgenin aydınlık olmaması gerekir. Aksi halde hızlı bozulma yaşanabilir. Bodrum katı, kiler, mutfağın güneş görmeyen alanları gibi yerlerde kuru domateslerin saklanması uygun olacaktır.
  • Serin bölgede domateslerin tutulması gerekir. Evinizin bodrum katı, kiler veya güneş görmeyen herhangi bir yerde bulunması kuru domatesin ömrünü uzatacaktır.

Buzdolabı haricinde yukarıdaki şartlar sağlandığı taktirde 1 yıl kuru domatesleri bozulmadan tüketebilirsiniz. Belki bir miktar görüntüsünde koyulaşma olabilir, bu durum normaldir. Ama tat ve aromasından herhangi bir kayıp yaşamaz.

Yukarıdaki şartlar sağlanmazsa kuru domates yaklaşık 2-3 ay yine sorunsuz tüketilebilir. Sonrasında dış kısmında koyulaşma yaşanmaya başlar. Tat ve aroma kaybı yaşamadan dış kısmında koyulaşma yaşanır. Bu durum sadece görüntüyü bozar. Yaklaşık 6 ay içerisinde bozulmaya başlayabilir. Dışarıda ve uygun olmayan şartlarda saklamak ömrünü kısaltmaktadır.

Kuru domates nezaman bozulur

Kuru domates bozulması zor olan bir üründür. Hatta bozulmaz bile diyebiliriz. Sadece görüntü, tat ve aroma kayıpları yaşar. Düzgün saklanmadığı sürece kayıpları hızlanır.

Düzgün saklama koşulları sağlandığı sürece kuru domatesin çok uzun yıllar sorunsuz biçimde saklandığı bilinmektedir.

Kuru domates üretirken neden tuz atılır

Kuru domatesin küflenmesini engellemek için tuz kullanılır. Tuz domatesin güneşte hızlı kurumasını sağlar. Bu sayede küflenmeyide engeller. Bu sayede domates kurutma esnasında yaşanacak fireyi en aza indirir.

Domates kurutma esnasında tuz kullanımı önemlidir. Domatesler paralel biçimde 2 parçaya bölünür ve iç kısımları yukarı bakacak biçimde serilir. Domatesi koyduğunuz bölgenin toprak olması gerekir ve toprağın üstünde hava alan bir bez, çul olmalıdır. Domates kuruma esnasında suyunu toprağa atacaktır.

İç kısımları güneşe bakan domateslerin üzerine tuz atılır. Tuzun güneş ile birleşmesi sonucunda kavurucu bir sıcak ortaya çıkar. Bu durum domatesin çok hızlı kurumasını sağlar. Yaklaşık 7-12 gün içerisinde domatesler tam kurumaya ulaşır. İçerisindeki su miktarı minumum seviyeye indiği için bozulmasıda zor olmaktadır.

Kuru domatesler yıkanır mı

Kuru domateslerin yıkanmasında bir sakınca yoktur. Ama yıkama yapıldıktan sonra hemen buzdolabına atılmamalı veya saklama kabına alınmamalıdır. Eğer bu şekilde yapılırsa ürün bozulur

Kuru domatesler tozlu, topraklı olabilir. Çünkü ürünler toprak üstünde kurutulduğu için bu durum normal ve doğaldır. Bu sebeple kuru domatesleri tüketmeden önce yıkamak veya su içerisinde bekletmek uygun bir durumdur.

Kuru domatesleri yıkadıktan sonra sıcak su içerisinde bekletiniz. Yaklaşık 1 saat civarında kuru domatesleri sıcak su içerisinde bekletmek uygun olacaktır.

Eğer yıkama işlemi yaptıktan sonra buzdolabına veya saklama alanına kaldırmak istiyorsanız, kuru domatesleri kurutmanız gerekir. Yıkanmış olan kuru domatesleri güneşe serin ve yaklaşık 1 gün güneşte bekletin. 1 gün sonunda kuru domatesler tam kurumaya ulaşacaktır ve bu şekilde saklamaya alabilirsiniz.

Kaliteli kuru domates nasıl seçilir

Domates alımı yaparken aşağıdaki adımları ve özellikleri oluşturan domatesleri seçerseniz, muhtemelen kaliteli bir kuru domates elde etmiş olursunuz.

  • Güneşte kurutulmuş domates olmalıdır. (Fırında kurutma yöntemi ile üretim çok fazla olmaktadır. Fırında üretilen domateslerin çok kaliteli olmadığını görüyoruz.)
  • Kurutma esnasında tuz kullanılmalıdır. (Kükürt ile kurutulan domatesler olmaktadır. Kükürt ile kurutulan domateslerin çok sağlıklı olmadığını ve bizim damak tadımıza çok uygun olmadığını düşünüyoruz.)
  • Domateslerin en kaliteli kurutulduğu bölgeler olan Aydın – İzmir bölgesinden almanız kaliteyi arttırmanıza sebep olacaktır. Bu bölgelerin hava şartları kuru domates üretimine çok uygundur.

Kuru domates nasıl saklanır soruları ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Aklınıza takılan veya sormak istediğiniz diğer sorular için aşağıdaki whatsapp telefonumuz üzerinden bize ulaşabilirsiniz. 1 gün içerisinde sizlere dönüş yapıyoruz.

Ürünlerimizi takip etmek için instagram sayfamız olan @karaotorganik hesabından bize ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0