Ev Yapımı Domates Salçası

Ev yapımı domates salçası Türk mutfağının en fazla kullanılan ürünlerinden birisidir. Soframızda ve yemeklerimizde sürekli kullandığımız, hatta çocuklarımıza yedirdiğimiz salçanın kaliteli olması çok önemlidir. Yediğimiz bütün ürünlerde olduğu gibi sağlık açısından faydaları da çok önem arz etmektedir. Hazır gıdalardan uzak durmaya çalışırken, daha sağlıksız ürünlere denk gelmemek gerekiyor. Bu sebeple aldığınız ürünlerin insan sağlığına faydalarına da bakmanız önemli. Bizler Karaot Köyü üreticileri olarak bütün ürünlerimizde geleneksel tarımı uygulamaya devam ediyoruz. Ev yapımı domates salçası üretimini yaparak evlerinizde kaliteli ürünler tüketmenizi sağlamak istiyoruz.

Ev yapımı domates salçası farkı

Domates salçasının ev yapımı olması veya endüstriyel olması ne fark eder diye düşünebilirsiniz. Bu sebeple bu konuyu açıklama gereği hissediyorum.

Endüstriyel ürünlerde salçalar fabrika ortamında yapılmaktadır ve salçanın suyu fabrika ortamında alınmaktadır. Bu durumunda çok sağlıklı olduğunu söylememiz mümkün olmaz.

Geleneksel domates salçası üretimi güneşte bekletme sonucunda olmaktadır. Domatesin içerisinde bulunan suyun doğal oluşum gereği yok olması gereken miktarı güneş sayesinde buharlaşmaktadır. Bu sayede salçanın çok daha besleyici ve kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Ev yapımı veya geleneksel yöntem ile üretilmiş salçaların önemi vardır.

Güneşte bekleyen salça çok daha kaliteli hale gelmektedir. Güneşin faydalı bileşenleri sayesinde domates farklı bir forma dönüşür. Bu sayede güneşte bekletilmiş salça oldukça kaliteli halde olmaktadır.

Domates salçası nasıl üretilir

Biz Karaot Köyü’nde veya çevresinde ürettiğimiz domatesleri topluyoruz ve aynı gün suyunu sıkıyoruz. Su sıkım işleminden sonra özel hazırladığımız kapların içerisine dökümünü yapıyoruz. Dökülen domates suları güneşte beklemeye başlıyor. Kapların hiçbir şekilde gölge görmemesi gerekiyor ve güneşle direk temas etmesi gerekiyor.

Günde 2 defa domates suyunu karıştırıyoruz. Salça yapımında karıştırma işlemi oldukça önemlidir. Eğer karıştırmayı çok sık yapmazsanız salçanın üst kısmında küflenme veya beyazlaşma olduğunu görürsünüz. Bakteriler üst bölümde yoğunlaşır ve salçanın bozulmasına sebep olur. Bu sebeple salçayı günde en az 2 defa karıştırın. Hatta imkanınız varsa daha fazla karıştırmanız faydalıdır.

Güneşin durumuna bağlı olarak yaklaşık 7-10 gün arasında güneşte bekleyen domates suları dönüşmeye başlayacaktır. Salça kıvamına geldiğini hissedeceksiniz. İçerisinde su kalmadığını ve koyulaştığını anlayacaksınız.

Kıvamına ulaşan salçaları daha fazla güneşte bekletmemek gerekir. Bekletmekte salçanın formunu kaçırır. Domates salçaları istenilen kıvama geldikten sonra uygun kaplar içerisine alınır ve güneş görmeyen bekleme alanlarına alınır.

1 Kilo salça hazırlamak için kaç kilo domates gerekir

Yaklaşık 8-10kg arasında domatesten 1kg domates salçası çıkmaktadır. Yaz aylarında pazardan aldığınız domatesi düşünebilirsiniz. Domates fiyatını 10 ile çarparsanız, domates salçasının maliyetini bulursunuz. Tabiki burada domates üretimi içerisindeki emek, işçilik gibi giderler hiç düşünülmemiştir. Sadece domatesin hammadde maliyetini söylüyoruz.

Örneğin domatesin 20tl olduğunu düşünürsek salçanın sadece hammadde maliyeti 200tl olarak düşünebiliriz. Emeği ve bekleme maliyetlerini işin içerisine koyduğumuzda maliyeti kişiden kişiye değişir. Tabiki burada domatesin kalitesi çok önemlidir. Kalitesiz ve ucuz domateslerden üretim yapmak ile kaliteli domates ile üretim yapmak arasında büyük farklar oluşur.

Ev salçası nasıl saklanmalı

Endüstriyel salçaların içerisinde koruyucu maddeler olduğu için bozulma kolay kolay olmaz. Ancak ev yapımı üretilen salçaların içerisinde katkı maddesi yoktur. Bu sebeple düzgün saklanmadığı sürece bozulma yapabilir.

Salçaları cam kavanozlar içerisinde tutma imkanınız varsa çok iyi olur. Salçaları güneş görmeyen alanlarda saklamanız gerekir. Bu sayede uzun süre salçaları bozulmadan tüketebilirsiniz.

Salçayı buzdolabında saklamanıza gerek yoktur. Ama serin bir ortamda durması faydalı olacaktır. Örneğin evinizin bodrum katı, kiler gibi güneş görmeyen ve serin duran yerlerde uzun süre dayanıklı olacaktır.

Domates salçası nereden alınır

Domates salçası ülkemizin birçok bölgesinde üretilebilir ama genellikle hava sıcaklığının yüksek olduğu yerlerde olmaktadır. Domatesin en fazla yetiştiği veya en kaliteli yetiştiği bölgelerde en kaliteli salçalar üretilmektedir.

Örneğin İzmir, Aydın, Manisa bölgesi domates için bir merkez niteliğindedir. Bu bölgede çok fazla domates üretimi yapılmaktadır. Bu bölgede yetişen domatesler endüstriyel amaçlı veya halkın ev yapımı domates salçası olarak üretmesi çok yaygındır.

Gaziantep, Şanlıurfa gibi güneydoğu bölgemizde de salça üretimi yaygındır. Bu bölgelerde genelde biber salçası üretimi daha fazla yapılsada domates salçası üretimide çok yaygın seviyededir.

Karaot Köyü ve çevresinde ürettiğimiz ev yapımı domates salçası uygun şekilde saklıyoruz ve bütün yıl boyunca kargo ile gönderim yapıyoruz. Bizleri instagram sayfamız olan @karaotorganik adresimizden takip edebilirsiniz. Ayrıca siparişlerinizi mağaza bölümümüzden verebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0