Çörek otu faydaları

Çörek otu insanlık tarihinin bilinen en eski bitkilerinden biridir. Çok eski medeniyetlere kadar gittiğimizde çörek otunu karşımızda görürüz. İnsanlık tarihinin başından bu yana ilaç sektöründe, sağlık sektöründe ve birçok alanda kullanılmıştır. Çörek otu faydaları konusunda ve çörek otu üretimi konusunda bazı bilgiler vermeye çalışacağız.

Çörek otu dünyanın birçok yerinde üretimi yapılan bir bitkidir. Faydaları anlaşılmaya başlandıktan sonra çörek otu üretimi ülkemizde artmaya başlamıştır. Çörek otu üretim alanları ülkemizde her geçen gün artmaya devam etmektedir. Çörek otunu aynı zamanda çörek otu yağı olarakta satışı fazladır.

Çörek otunu nasıl üretiyoruz

Çörek otu üretimi ülkemizde 2000’li yıllardan sonra artmaya başladı. Çörek otu tek yıllık bir bitkidir. Her yıl tohumdan tekrar üretmek gerekir. Sonbahar aylarında çörek otunun ekimini yaparız ve Mart ayı başlarında çörek otunun hasat dönemi gelmektedir. Bir dönüme 1,5-2 kg civarında tohumluk çörek otu atılır.

Çörek otunun hasat zamanı çok önemlidir. Bu sebeple hasat zamanını geçirmemek gerekir. Eğer hasat zamanında gecikme yaşanırsa dane dökülmeleri yaşanır. Bu durumda verim kaybına yol açacaktır. Çörek otunu orak, kosa gibi el aletleri ile biçebileceğiniz gibi biçer-döver gibi makineler ilede hasat edebilirsiniz. Hasadını yapmış olduğunuz çörek otu saplarını bir araya getirerek harman yapmanız gerekir. Çörek otları dik vaziyete getirilir ve bu şekilde kurutma işlemi yapılır. Kurutma işlemi sonunda çörek otu hazır olur.

Çörek otu faydaları nelerdir

  • Bal ile çörek otununun karşımının kullanılması eski medeniyetlerden bu yana önemli bir gelenektir. Özellikle Anadolu topraklarında bal ile çörek otu karıştırılarak kullanılmıştır. Bağ ağrısı, ağrı kesici, kemik ağrısı, eklem ağrısı, iltihap sökücü olarak faydaları mevcuttur.
  • Anne sütünü arttırıcı özelliği olduğu bilinmektedir.
  • Nezle, grip, üşütme, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncini yükseltir. Hastalığa yakalanma ihtimalini düşürür.
  • Sindirim sistemine büyük faydaları mevcuttur. İshal sorunlarını, kabızlık sorunlarını, hazımsızlık ve gaz sancılarını gidermelerde çörek otunun faydaları mevcuttur.
  • Çörek otu bal ile karıştırılarak cilde sürülebilir. Cildi gençleştirdiği, sivilce ve yaralara karşı fayda sağladığı bilinmektedir.
  • Sabah aç karnına çörek otları ezilerek tüketiliyor. Bu sayede kolestrol dengelenir, kan şekeri düşürülebilir, ülser, gastrit gibi rahatsızlıklar için çörek otu bu şekilde kullanılabilir.
  • Çörek otunu çay tarzında yaparak içebilirsiniz. Bu sayede birçok rahatsızlığa fayda sağlamış olursunuz. Sedef, egzama gibi cilt rahatsızlıklarına çörek otu çayı ile fayda sağlayabilirsiniz. 1 çay kaşığı çörek otunu demleyin ve düzenli olarak tüketin. Bu sayede cilt sorunlarının önüne geçeceksiniz.
  • Astım, bronşit gibi nefes sorunları içinde çörek otu çok faydalıdır. Vücudun direncinide arttırır. Kalp, damar rahatsızlıkları içinde çörek otu müthiş faydalıdır.

Eski medeniyetlerde çörek otu

Eski zamanlarda çörek otu tedavileri ile ilgili bazı örnekler size verelim. Bu sayede çörek otunun nekadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz diye düşünüyorum.

  • Anadolu Hititleri çörek otunu bal ile karıştırarak kullanırmış. Balın içerisine bir miktar çörek otu ilave ederler. Sonrasında balı tüketirlermiş. Diz ağrısı, nezle, üşütme, baş ağrısı, sinüzit gibi hastalıkların tedavisinde bu karışımı kullanırlarmış.
  • Afrika ve Orta Doğu medeniyetlerinde romatizmal sorunlar, bronşit, baş ağrısı ve diz ağrısı gibi sorunlar için çörek otu kullanılırmış.
  • Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed’in çörek otu üzerine övgüsü mevcuttur. “Çörek otunu kullanın, ölümden başka herşeye devadır. Çörek otunda ölüm hariç her türlü hastalığa şifa vardır” sözleri mevcuttur. O dönemlerde uygulanan çörek otu kullanımı ile ilgili bir bilgi daha mevcuttur. 21 adet çörek otunu beze sararak, bir gece su içerisinde bekletilir. Sabah burnun sağ deliğine bir, sol deliğine iki damla damlatılır. Ertesi gün burnun sağ deliğine 2, burnun sol deliğine 1 damla damlatılır. Üçüncü gün burnun sağ deliğine 1, sol deliğine 2 damla damlatılır. Peygamber efendimiz döneminde uygulama bu şekildeydi.
  • İbni Sina’nın çörek otu üzerine birçok yazısı mevcuttur. İbni Sina çörek otunun yorgunluğu azalttığı ve enerjinin geri kazanımına yardımcı olduğunu belirtmiştir. İltihaplı rahatsızlıklardan felç sorunlarına kadar birçok soruna çörek otunun faydası olduğunu belirtmiştir. Gazi giderici, iltihap sökücü, ağrı kesici, bağışıklık sistemine faydalı gibi birçok hastalığın çözümünde çörek otunun faydası olduğunu belirtmiştir.

Karaot Köyü üreticileri olarak hazırlamış olduğumuz sitemizin mağaza bölümünden çörek otu siparişi verebilirsiniz. Aynı zamanda çörek otu faydaları ile ilgili daha fazla bilgi almak için instagram adresimiz olan @karaotorganik sayfamızı takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0