El Bademi

El bademi ülkemizde üretimi her geçen gün artan badem cinsidir. Kabuğunun ince olması, el ile kolayca kırılabilmesi sebebiyle tüketiciler tarafından en fazla tercih edilen badem türü olmuştur. Fiyat olarak pahalı olarak görünse bile aslında daha avantajlı cinstir. Bunun sebebini aşağıda detaylıca açılayacağım.

El bademinin fiyatı diğer badem cinslerine göre pahalıdır. Tabiki yüksek fiyatlı bir ürün gibi düşünebilirsiniz ama aslında değildir. Hatta diğer badem cinslerine göre daha avantajlı olmaktadır.

Çünkü el bademinin dış kabuğu çok incedir. Aynı zamanda iç kısmı dolgun ve büyüktür. Bu sebeple kabuklu bademlerde olan kabuk ağırlığının çok fazla olması, el bademi için geçerli değildir. El bademinin kabuğu ile iç kısmı hemen hemen aynı ağırlığa denk gelmektedir. Yani %50 iç kısım, %50kabuk olarak düşünebilirsiniz. Hatta çoğu zaman %60 iç bademe ulaşmaktadır. Bu sebeple iç badem satışı yapacak kişiler tarafından genelde el bademi tercih edilmektedir.

Kabuklu bademden ne kadar iç badem olur

Aslına bakarsanız bu soru en fazla cevabı merak edilen sorudur. Bunun tek bir cevabı yoktur. Badem cinslerine göre cevabı değişiklik göstermektedir. Ancak anlaşılabilmesi için aşağıda bir tablo hazırladık. Tabloyu elimizde bulunan bademlerden deneme yaptık. Bu sebeple sadece bizim gözlemlerimizi yansıttığını bilmenizi isteriz. Piyasada miktarlar ve oranlar değişiklik gösterebilir.

ÜRÜN ADITAHMİNİ İÇ ORANITAHMİNİ İÇ MİKTARI
Taş Badem%30280-350gr
Diş Badem%40350-450gr
El Bademi%55450-600gr
Badem cinsine göre 1 kilodan kaç gram iç badem çıkar

Yukarıdaki tabloda göreceğiniz gibi el bademinin iç verme oranı oldukça yüksektir. Bu sebeple özellikle toptancılar, iç badem üreticileri için tercih sebebi olmaktadır. Aynı zamanda kolay kırılabilir olması el bademinin tercih edilmesini arttırıyor.

Badem saklama süresi ve koşulları

El bademini güneş görmeyen kapalı bir alanda saklamanız uygun olacaktır. Bu şekilde 2 yılı aşkın süre dayanmaktadır. Kabuğundan çıkarılmadığı sürece tazeliğini herzaman korumaya devam edecektir. 2 yıl gibi bir süre size oldukça fazla gelebilir ama badem için bu süre çok fazla değildir. Taş badem 7-8 yıl hiçbir şey olmadan aynı tazelikte saklanabilmektedir. Bu sebeple badem alırken sezonunda fazla ürün alabilirsiniz. Aldığınız ürünün saklama süresi ve koşulları bu sebeple çok önemlidir.

El Bademi

En iyi badem nerede yetişir

Badem dünyanın birçok yerinde yetiştiği gibi ülkemizde de her yerde yetişmektedir. Ülkemizin birçok bölgesinde badem ağaçları görmeniz muhtemeldir. Ancak en kaliteli bademlerin Ege bölgesinde yetiştiğini söyleyebiliriz. Ege bölgesindeki iklimin badem üretimine çok faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Ilıman havaya sahip olması ve bol yağış alması sebebiyle ege bölgesi badem için çok uygundur.

Bizim köyümüz olan Karaot Köyü’de bademin oldukça güzel yetiştiği bölgeler arasındadır. 2000’li yılların öncesine baktığımızda sadece taş badem üretimini görüyorduk. Artık bademin daha ticari düşünülmesi sebebiyle diş badem ve el bademi üretimi artmaya başladı.

El bademi adı üstünde el ile kırılabilen ve kabuğu ince cinstir. Burada asıl önemli olan durum iç ağırlığının yüksek olmasıdır. Kabuğunun ince olmasından dolayı %50-%60 civarında iç badem çıkmaktadır. Bu oran sebebiyle diğer badem türlerine göre çok avantajlı durumdadır.

Karaot Köyü’nün önemi ve köyümüzde badem üretimi

Köyümüz iyi ve temiz tarımın merkezi haline geldi diyebiliriz. Köylülerin üretimi bıraktığı ve üretimin endüstriyel hale geldiği bir ortamda Karaot Köyü üreticileri geleneksel üretimlerine devam ediyorlar. Ülkemizde benzeri olmayan bir şekilde müthiş bir çalışma içindeler. 1800’lü yıllardan beri aynı bölgede üretimlerine devam eden Karaot Köyü üreticileri bu geleneklerini devam ettiriyorlar.

Karaot Köyü en yakın şehir merkezinden 25 kilometre uzakta ve dağın eteklerindedir. Aslında dağın içidir diyebiliriz. Dağın içinde kurulmuş olan köyün alt kısımları müthiş kaliteli topraklara sahiptir. Bu bölgede 300 yıldır aynı köylüler üretimlerine devam etmektedir. 2000’li yıllardan sonra köylerden şehre göçün çok fazla artması, Karaot Köyü’nü de etkilemiştir. Köyde yaşan gençlerin büyük çoğunluğu şehir merkezlerine göç etmiştir.

Köyde kalan gençler ve tecrübeli köylüler tarafından geleneksel üretim devam ettirilmektedir. Maalesef hobi bahçesi sorunları, tarlaların satılması gibi büyük sorunlarla Karaot Köyü’de uğraşmaktadır. Ancak Karaot Köyü’nde bulunan köylülerin geçmişten gelen bilgi ve geçmişine sahip çıkma bilinçleri sayesinde birçok gelenekleri yaşatılmaya devam edilmektedir.

Atalık tohumlar ile üretim ve bütün ağaçlı ürünlerde ilaçsız üretim yaşatılmaya devam etmektedir. Köyümüzde ciddi anlamda büyük badem üretimi yoktur. Ancak herkesin bahçelerinde belli miktarlarda badem ağacı vardır. Buradaki bademlerden ciddi gelirler elde edilmeye devam etmektedir.

El bademi ile ilgili güncel fiyatları öğrenmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Instagram sayfamız olan @karaotorganik sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0