Kuşburnu Kurusu

Yabani kuşburnu üretimini yaptık. Kurutma işlemi yapıldı ve evlerinize gönderme zamanı geldi. 

Kuşburnu şifa kaynağı ve C vitamini deposu olarak bilinir. Müthiş faydaları vardır ama toplaması inanılmaz zor bir meyvedir.

Çekirdeksiz kuşburnu kurusu

Kuşburnu meyvesinin iç tarafında çekirdekler vardır. Bunlar kuşburnunun tohumudur. Bu şekilde kurutulabilir veya kuruttuktan sonra çekirdeğini çıkarabilirsiniz. Biz kuşburnu meyvesini çekirdeği ile beraber kurutuyoruz. Kuruma sonrasında iç kısımdaki çekirdekleri çıkarılır. Çekirdeğinden arındırılmış kuşburnu kurusu sizlere gelecektir. Bu sebeple çekirdekli kuşburnu meyveleri ile lütfen karıştırmayın. Çekirdeği çıktığı için gramajı oldukça düşmektedir.

Tabi ki çekirdekli olarak kuşburnu tüketilmesinde hiçbir zarar yoktur. 

Kuşburnu kurutma esnası oldukça önemlidir. Kurutma yapacağınız meyve tam olgunluğa ulaşmadan toplamanız lazım. Eğer olgunluğa ulaşır ve çok yumuşak kıvama gelirse uygun olmaz. Kuruma için kalitesi düşer. Bu sebeple tam olgunlaşmaya ulaşmadan toplamak gerekir.

Topladığınız kuşburnu meyvelerini gölgelik alanlarda kurumaya bırakmalısınız. Direk güneşe sermeniz meyvenin yanmasına sebep olur. Eğer güneşte kurutmak istiyorsanız üzerine bir tül sermekte fayda var. 

Kuşburnu nasıl toplanır

Kuşburnu dağlık kesimlerde yabani olarak yetişmektedir. Ülkemizde kuşburnu üretiminin kontrollü olarak yapılmış halide başladı ama yabani olanı tercih etmemiz çok önemlidir. Yabani olan meyvelerde inanılmaz kalite yüksekliği mevcuttur.

Kuşburnu meyveleri tam olgunluğa ulaşır. İç kısımları yumuşak hale gelir. Bu dönemde toplanabilmektedir. Ancak kuşburnu ağacı tamamen dikenlerden oluşmaktadır. Bu sebeple toplaması çok zor ve zahmetlidir. Özel korunaklı eldivenler ve kıyafetler ile toplamak gerekir. Maalesef köylülerimiz olarak bu duruma çok özen gösteremiyoruz. Bu sebeple kuşburnu toplama esnasında birçok yaralanma, çizikler, kanama gibi durumlar oluşabiliyor. Son zamanlarda bilinç seviyesi yükseldi ve deri eldivenler ile toplama yaygınlaşmaya başladı. 

Kuşburnu çayı nasıl yapılır

  • Bir bardak su ölçüsünde 2-3 çay kaşığı kuşburnu kurusu koyun
  • 10-15 dakika civarında kuşburnunun kaynamasını sağlayın
  • Yeterli kaynamaya ulaştıktan sonra 5 dakika altını kısarak demlemeye bırakın.
  • Sonrasında kuşburnu çayınız hazır olacak. Dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.
  • Kuşburnu çayını alüminyum tencere içinde kaynatmayın. Bu durumda kuşburnu içinde bulunan faydalı minerallerin yok olduğu söylenmektedir.

Kuşburnu faydaları nelerdir

Aşağıdaki faydalar bizim üretici olarak daha önce bildiğimiz, duyduğumuz bilgilerdir. Önemli bir konuda dikkatinizi çekmiş olmak isteriz. Verdiğimiz bilgiler yabani kuşburnu meyvesi içindir. Maalesef ülkemizde kontrollü üretimi çok fazla artmıştır. Bu sebeple kontrollü üretimi yapılan kuşburnu kurularının benzer faydaları sağladığından emin değilim. 

  • Kuşburnu kurusu özellikle kış aylarında grip, soğuk algınlığı için çok fazla tüketilir. İçerisinde bulunan bol C vitamini sayesinde grip, soğuk algınlığına karşı çok faydalı olduğu bilinmektedir.
  • Vücudu soğuk algınlığı dışında birçok hastalığa karşı korumaktadır.
  • Kuşburnu çayının düzenli tüketilmesi eklem ağrıları, diz ağrılarına çok faydalıdır. 
  • Mide sorunlarında ilk başvurulan bitkisel çözümler arasındadır. Mide sorunlarına karşı çok faydalı olduğu bilinmektedir.
  • Ülser ve mide asit sorunlarına karşı faydalıdır.
  • Sindirim sistemine çok faydalıdır. Bu sayede kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir.
  • Birçok cilt rahatsızlıklarına kuşburnu çayı sayesinde fayda sağlanmıştır.
  • Sadece tüketim amaçlı değil. Kuşburnu çayını soğuduktan sonra vücuda sürebilirsiniz. 
  • Cilt lekelerine, cilt sorunlarına karşı müthiş faydalar göstermektedir.
  • Birçok kişinin en fazla sorun yaşadığı egzama problemine karşı kuşburnu çayı faydalıdır. Egzama olan bölgeye kuşburnu kurusu ile yapmış olduğunuz çayı sürün. Tabi ki soğuduktan sonra sürmelisiniz. 
  • Özellikle yetişkin erkeklerin yaşamış olduğu basur, mayasıl sorunlarına karşı kuşburnu çayı kullanımı oldukça yaygındır. Kuşburnu kurusu ile yapılmış olan çayın düzenli tüketilmesi sonucunda basur sorunlarının azaldığı, etkisinin yok olmaya başladığı bilinmektedir.
  • Böbrek taşı olanlar için kuşburnu çayı önerilmektedir. İdrar söktürücü özelliği olmasından dolayı kuşburnu çayı böbrek taşlarının kolayca dökülmesine yardımcı olmaktadır.
  • Bayanların regl dönemlerinde kuşburnu çayından faydalandıkları bilinmektedir. Bu dönemlerde adet söktürücü olarak kuşburnu çayından fayda sağlanabilir.
  • Demir eksikliği için kuşburnu çayı kullanılır. İçerisinde bulunan mineraller sayesinde vücutta bulunan demir eksikliğini azalttığı bilinmektedir.
  • Vücutta bulunan kireçlenme sorunlarına karşı kuşburnu çayı oldukça faydalıdır.

Kuşburnu çayının faydalarının yanında zararlı olabilecek durumları da belirtmekte fayda var. Ancak kuşburnunun bilinen önemli bir zararı yoktur. Tabi ki bütün bitki çaylarında olduğu gibi çok fazla tüketilmesi belli sıkıntılara yol açabilir. Bu sebeple günde 2-3 su bardağı civarında tüketilmesi faydalı olur. Fazlasını tüketmekten kaçınmaya çalışın.

Yabani olarak yetiştirmiş olduğumuz kuşburnu kurusu siparişi verebilmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Aklınıza takılan sorular için whatsapp kanalımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0