İlk Hasat Yeşil Zeytinyağı

Mucizevi meyve olarak bildiğimiz zeytinyağının en güzel halini sizlere bugün anlatacağım. Karaot Köyü’ne yolu düşenler çok iyi bilecektir. Dağın eteklerinde kurulmuş olan köyümüzün, alt kısımları baştan başa zeytin tarlalarıdır. Yüzlerce yıldır devam eden kalite ve geleneği köylüler devam ettiriyor. Karaot Köyü’nde üretilmiş olan ilk hasat yeşil zeytinyağı üretimi bizler için çok önemlidir. Üretimi çok az yapılan ve çok değerli olan zeytinyağını sizlere detaylı biçimde anlatmaya çalışacağım.

İlk hasat yeşil zeytinyağı nedir

Zeytin meyvesinin henüz tam olgunlaşmaya ulaşmadan toplanıp sıkılması sonucunda elde edilir. Zeytin 15-20 Kasım’a kadar yeşil halde olabilir. Sonrasında tam olgunlaşmaya başlar ve siyaha dönüşür. Tabiki bazı sebeplerden dolayı çok daha önce siyaha dönen zeytinler vardır.

Kasım ayının başı veya Ekim ayının sonlarında sıkımı yapılmış olan zeytinyağlarına erken hasat zeytinyağı denilmektedir. Olgun zeytinyağına göre asit oranları ve kalitesi çok daha iyidir. Yüksek kaliteli zeytinyağı elde edebilmek için bu dönemde sıkım işlemi yapılır. Biz burada erken hasat zeytinyağından bile kaliteli bir üründen bahsediyoruz.

İlk hasat yeşil zeytinyağı olarak tabir ettiğimiz ürün çok nadir bulunan ve üretici tarafından birçok fedakarlık gerektiren birçok yönü vardır.

İlk hasat yeşil zeytinyağı özellikleri
  • Ekim ayının başlarında veya Ekim ayının ortalarında toplama ve sıkım işlemi yapılır.
  • Bu dönemde %90 zeytinler yeşil renktedir. Yeşil renkte olan zeytinlerin çok büyük çoğunlukta olması sebebiyle kalitesi üst düzeyde olur.
  • Asit oranı oldukça düşüktür. Erken hasat zeytinyağından bile 0,1-0,2 derece asit oranı farkları vardır.
  • Genelde yeşil zeytinden üretildiği için rengi koyu yeşil olmaktadır.
  • İçerisinde yoğun aroma ve zeytin tadı barındırır.
  • Bu dönemde zeytinler en kaliteli halindedir. Bu sebeple içerisinde bulunan vitamin ve mineraller bakımından en üst seviye zeytinyağı halindedir.
  • Yoğun aroması sebebiyle yemeklerde koku yapabilir. Sürekli erken hasat zeytinyağı kullanan kişiler tarafından sorun teşkil etmez ama aşina olmayan kişiler tarafından zeytin meyvesi kokusu yoğun hissedilebilir. Bu sebeple doğal içim veya çiğ tüketimde zeytinyağının tüketilmesi çok daha faydalı olacaktır.

İlk hasat yeşil zeytinyağı nerelerde kullanılır

Özel ve yüksek kalite içeriklerine sahip olsada, özünde bir zeytinyağıdır. Bu sebeple her alanda kullanılabilir. Ancak bu seviyede yüksek bir zeytinyağını yemeklerde kullanmayı biz çok uygun görmüyoruz. Çünkü, pişirme esnasında birçok faydalı bileşen yok olmaktadır. Eğer bu kadar kaliteli bir zeytinyağını aldıysanız çiğ tüketim yapmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Salatalarda kullanılabilir.
  • Kahvaltı esnasında çiğ olarak tüketilebilir.
  • Her gün sabah aç karnına bir yemek kaşığı tüketilebilir. Bu sayede sindirim sistemi ve midemize müthiş faydaları vardır.
  • Pişirme, kızarma gibi işlemler yapılarak kullanılabilir ama bu durumu tavsiye etmiyoruz.
İlk hasat zeytinyağı

İlk hasat yeşil zeytinyağı nasıl üretilir

Adı üstünde ilk hasat edilen zeytinyağlarıdır. Zeytinlerin henüz tam olgunlaşmaya ulaşmadan toplanıp sıkılmasından elde edilir. Zeytin toplama zamanı Ekim – Şubat arasıdır. Üreticiler Ekim ayında toplamaya başlar ve şubat ayına kadar üretim devam edebilir. Zaman uzadıkça kalite azalmaya başlar. Zeytinler her geçen gün dalında olgunlaşır, yağmur yağar, çiğ düşer. Bunun gibi doğal olaylardan dolayı zeytinlerin asitleri yükselir ve kalitesi düşmeye başlar. Bu sebeple ilk toplanmış olan zeytinyağları genelde en kaliteli olanlarıdır.

Ekim ayının başında veya ortasında sadece ağacın üstünde bulunan zeytinler toplanır. Ağacın altına düşen zeytinler karıştırılmaz. Toplanmış olan zeytinler bekleme yapmadan sıkıma götürülür. Sıkım işlemi yapılan zeytinyağlar herhangi bir plastik kap içerisinde beklemeye alınmaz. Zeytinyağının doğallığını bozmayacak olan krom tanklarda saklamaya alınır. Bu dönemdeki zeytinyağlarının asitleri genelde 0,3-0,8 aralığında olmaktadır. Asit oranını bu dönemde etkileyen zeytinin yapısı, hava durumu, yağmur yağma miktarı gibi sebeplerdir.

İlk hasat yeşil zeytinyağı üretimini üreticler genelde yapmaz. Ekim ayında zeytin toplama işlemini çok kısıtlı üretici yapar. Bunun sebebini aşağıda açıklıyorum.

Olgun hasat zeytinyağının içi çok daha fazla yağlanmıştır. Yağmur sebebiyle zeytinler şişmiştir. Bu sebeple genelde 3-5kg zeytinden 1 kg zeytinyağı elde edilebilir. Zeytinyağı veriminin yüksek olması sebebiyle genelde üreticiler Kasım ayından sonra üretime başlar.

Erken hasat zeytinyağının verimi 5-7kg arasında olur. Verimin olgun hasata göre düşük olması sebebiyle fiyatlar bir miktar daha yüksek satılır. Aslında üreticinin kazancı yoktur.

İlk hasat zeytinyağının verimi 5-11kg arasında olabilir. Zeytinyağı verimi çok düşük olabileceği için genelde bu noktada üretim yapmak istemezler. Üretim yapan kişilerde bu dönemde işlenmiş olan zeytinyağını yüksek fiyata satmak zorundadır. Aksi halde zarar ederler.

Yüksek kalitede üretmiş olduğumuz ilk hasat yeşil zeytinyağını mağaza bölümünden satın alabilirsiniz. Instagram adresimiz olan @karaotorganik sayfamızı takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0