Kırma Zeytin Nasıl Yapılır

Kırma zeytin nasıl yapılır ile ilgili bütün detayları, yeşil zeytinin diyarı ve en kaliteli zeytinlerin yetiştiği Karaot Köyü’nden yazıyorum. Karaot Köyü üreticileri olarak yüzlerce yıldır aynı topraklarda üretim yapmaya devam ediyoruz. Belki akademik ve modern tarım bilgimiz üst seviyede değil ama geleneksel tarımı sürdürmeye devam ediyoruz. Son yıllarda faydanın geleneksel tarımda olduğu anlaşıldı. Bu durum bizide çok mutlu etti. Aşağıdaki yazımızda kırma zeytin nasıl yapılır ile ilgili bütün detaylara yer vermeye çalıştık.

Köyümüzde üretilen geleneksel ürünlere ilginin artmasından sonra genç çiftçilerimiz üretime dönmeye başladı. Bu sayede daha fazla üretim yapar hale geldik. Köyümüzde incir, zeytin, üzüm ve bamya üretimi çok fazla arttı. Rakımın yüksek olması, topraklarımızın bakir olması sebebiyle Türkiye’nin en kaliteli zeytin üretiminin yapıldığı bölgeler haline geldik. Taş kırma zeytin, siyah sele zeytin, erken hasat zeytinyağı gibi özel ve nitelikli ürünleri köyümüzde oldukça kaliteli biçimde üretir hale geldik.

Kırma zeytin nasıl yapılır konusunda net bilgiye ulaşabilmek için adım adım ilerleyeceğiz.

  • Kırma için hangi tür zeytin tercih edilmeli
  • Kırma zeytin üretimi nezaman yapılır
  • Kırma zeytin nasıl tatlandırılır
  • Kırma zeytin su değiştirme işlemi

Kırma için hangi tür zeytin tercih edilmeli

Kırma zeytin sadece yeşil zeytinden üretilir. Siyah zeytinin kırması olmaz. Bu tabiki çok basit bir bilgidir ama bu konuda sorular geldiği için belirtmek istedim. Siyah zeytin olgunlaştığı için yumuşak olur. Yumuşak olmasa bile yapı itibariyle kırma zeytine uygun değildir. Bu sebeple kırma zeytin için öncelikle yeşil zeytin tercih etmelisiniz

Yeşil kırma zeytin yapımında gemlik, memecik, trilye gibi cinsler kullanılabilir. Bütün yazdığım türler ile yeşil kırma zeytin üretimi yapılabilir ama en kaliteli üretimi yapmak istiyorsanız Memecik cinsi yeşil zeytini tercih etmelisiniz.

Memecik cinsi yeşil zeytin tercihi neden önemli

Memecik cinsi zeytinler egenin eski yağlık ağaçlarıdır. Aydın, Muğla ve İzmir’in birçok bölgesinde en fazla üretimi yapılan yerli zeytin tipleridir. Genel anlamda gemlik ve tirilye cinslerine göre büyüktür ama çekirdekleride büyüktür. Etli kısımları yüksek oranda yağ barındırır. Bu sebeple kırma zeytin üretiminde çok kaliteli bir zeytin elde etmiş olursunuz. Kırma zeytinin güzel olması için zeytinin yağ oranının yüksek olması gerekir. Memecik cinsinde bu oran çok fazla olduğu için en kaliteli üretim olmaktadır. Kırma zeytin nasıl yapılır sorusunun ilk cevabı memecik cinsinden yapılır diye söyleyebiliriz.

Kırma zeytin üretimi nezaman yapılır

Taş kırma zeytinlerin üretimine Eylül ayının sonundan itibaren yapılmaya başlanır. Tabiki hava şartları, zeytinlerin durumu bu konuda önemlidir.

Eğer kendiniz kırma zeytin veya çizme zeytin üretimi yapacaksanız 20 Eylül – 15 Kasım arasında yapmanız gerekir. Bazen havalar kurak gidebilir. Bu durumdan dolayı zeytinler hızlı olgunlaşabilir ve yeşil zeytin bulmakta zorlanırsınız. Bu sebeple geç vakte kalmadan zeytin almanızı öneririm.

Aşağıda zeytin yapma dönemlerini paylaşıyorum. Bu şekilde kendinize plan çizebilirsiniz.

  • Yeşil kırma zeytin : 20 Eylül – 30 Kasım
  • Yeşil çizme zeytin : 20 Eylül – 30 Kasım
  • Yeşil tüm zeytin : 20 Eylül – 30 Kasım
  • Siyah sele zeytin : 20 Ekim – 20 Şubat
  • Siyah salamura zeytin : 20 Ekim – 20 Şubat

Yukarıdaki tarihler arasında siyah ve yeşil zeytinleri bulabilirsiniz.

Kırma zeytin üretiminde dikkat edilmesi gerekenler

Taş kırma zeytin üretimi zor değildir ama dikkat edilmesi gereken yerler önemlidir. Bu kısımları basite almamak gerekir. Aksi halde hızlı bozulan ve kalitesiz bir zeytin üretmiş olursunuz.

  • Zeytinleri sert bir cisim üzerine koymanız gerekir. Yine aynı sert bir cisimle zeytinleri kıracaksınız.
  • Zeytin kırma esnasında çekirdeğine zarar vermemeniz gerekir. Bu şekilde hassas biçimde kırmaya çalışın. Belli süre yaptıktan sonra tecrübe kazanacaksınız.
  • Kırmış olduğunuz zeytinleri hiç bekletmeden su içerisine atmalısınız. Kırma esnasında su yanınızda olsun. Kırdıktan sonra hemen suyun içerisine zeytinleri atın. Aksi halde zeytinler hemen kararmaya başlayacaktır.
  • Zeytinleri içerisine koyduğunuz suyun içerisinde limon, tuz gibi hiçbir şey olmayacak. Sadece saf su içerisine atacaksınız.

Kırma zeytin nasıl tatlandırılır

Zeytinleri 1 yıl içinde tüketmeyi planlıyorsanız, hepsini tatlandırmayın. Kademeli olarak tatlandırma işlemi yapmanız için çok daha iyi olacaktır. Tüketeceğiniz zeytinin su değiştirme işlemini yapın. Diğer zeytinler su içerisinde beklesin. Su değiştirme işlemi ve tuz işlemini aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Kırma zeytin su değiştirme işlemi

Zeytin kırma işlemini bitirdikten sonra su içerisinde zeytinin enaz 3 gün beklemesi gerekiyor. 3 gün sonunda zeytinin suyunu boşaltın ve yeni su ekleyin. Bu işlemi zeytin istediğiniz kıvama gelinceye kadar yapabilirsiniz.

Ancak yeşil zeytinin hafif acı tüketilmesinin makbul olduğunu unutmayın. Her su değişiminde faydasıda azalmaktadır. Bu sebeple nekadar az değişim yaparsanız iyi olur. 2 veya 3 değişimde tatlandığını genelde görüyoruz.

Tatlandığını gördükten sonra 1 litre için – 1 yemek kaşığı tuz ve 2 dilim limon koyarak saklamaya alabilirsiniz.

Zeytin için bereketli topraklar olan Karaot Köyü’nde ham zeytin ve kurulmuş zeytin siparişi verebilirsiniz. Ekim – Şubat arasında yeşil – siyah ham zeytin siparişi verebilirsiniz. Bütün yıl boyunca bizlerin kurmuş olduğu zeytinlerden sipariş edebilirsiniz.

Kırma zeytin nasıl yapılır ile ilgili elimizden geldiğince bütün bilgileri vermeye çalıştık. Yinede aklınıza takılan birşey olursa whatsapp kanalımız üzerinden bize soru sorabilirsiniz. Aynı zamanda kırma zeytin nasıl yapılır sorunu instagram adresimiz üzerinden sorabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0