Kuru İncir Fiyatları 2022

Kuru incir fiyatları 2022 yılında oldukça yükseldi. Ülkemizde ve dünyada yaşanan enflasyon sıkıntısı bütün gıda fiyatlarını aşırı derecede yükseltti. Tabiki bu durumdan kuru incir fiyatlarıda etkilendi. Ancak kuru incir fiyatlarının çok çok yüksek olduğunu kesinlikle söyleyemeyiz. Şu anda satışta olan kuru incirler olması gerekenin çok altındadır. Gerçek fiyatları 2022 Eylül ayından sonra görmeye başlayacağız. Yeni sezon ürünler çıkmaya başlayınca fiyatlar şekillenecektir.

2021 Eylül ayında kuru incirler stoklara alındı ve bütün yıl boyunca ürünler satılmaya devam ediyor. Stoktaki ürünlerin yeni sezon gelmeden satılması gerekiyor. Bu sebeple incir fiyatları uygun tutulmaktadır. Gerçekleşen maliyet artışları henüz fiyatlar üzerine yansıtılmamıştır.

Kuru incir fiyatları 2022 yılında nasıl olacak

Kuru incirin yeni sezonu Eylül ayında olur. Bu sebeple 2022 yılı olmadan kesin birşey söylemek güçtür. Ancak maliyet artışlarından fiyatları tahmin etmek zor olmayacaktır.

2022 yılında köylünün işlenmemiş inciri satış fiyatının 50 – 70tl arasında olacağını düşünüyoruz. Tabiki bu fiyatlar toptan fiyatına satılan ve ham olan incir fiyatlarıdır. Bunlar toptancılar tarafından alınacak ve işlemlere sokulacaktır. Genelde kuru incirin piyasaya çıkışı bu fiyatların 2 katına ulaşmaktadır.

Kuru incir fiyatları 2022 yılında 100 – 150tl arasında olacağını tahmin ediyoruz. Tabi ki kalite durumuna göre fiyatlarda değişme olabilir.

Kuru incir fiyatları 2022 yılında etkileyen durumlar

  1. Kuru incir rekoltesi
  2. Kuru incir cinsi
  3. Kuru incir boyutları
  4. Yetiştirme bölgesi
  5. Organik tarım
  1. Dünya incir üretiminin büyük bölümü ülkemizdedir. Özellikle Aydın – İzmir bölgesi incir üretiminin çok büyük bölümünü sağlamaktadır. Ayrıca İzmir – Aydın bölgeleri dışında üretilen incirlerin kurutulması çok yaygın değildir. Bu sebeple bu bölgede yetişen incirlerin rekoltesi fiyatları doğrudan etkilemektedir. İncir üretimi az olursa fiyatlar artacaktır, çok olursa fiyatlar yükselecektir.
  2. Kuru incirin cinsi çok önemlidir. Bardacık, sarı lop gibi çok bilinen kuru incir çeşitleri vardır. Genelde bardacık incirleri kalitesi anlamında daha yüksek fiyatlı olmaktadır.
  3. Kuru incirde boyutlar fiyatları doğrudan etkiler. Tüketici alışkanlığı olarak genelde büyük boyutlu incirler tercih edilir. Bu sebeple boyutlar büyüdükçe fiyatlar artmaktadır.
  4. Dağlık bölgede yetişen ve ovada yetişen incirler arasında fiyat farkı olur. Dağlık bölgede yetişen incirler çok daha kaliteli olur. Bu sebeple dağ incirleri daha yüksek fiyatlı olarak satılmaktadır.
  5. Organik tarım esasları uygulanan incirler genelde daha yüksek fiyatlı satılmaktadır.
İncir ne zaman alınmalı

Bütün ürünlerde olduğu gibi herşey sezonunda kaliteli ve uygun fiyatlı olur. Kuru inciri uygun fiyatlı almak istiyorsanız Eylül ayında almanızı öneririz. Çünkü bu dönemde üreticiler satış yapmak zorundadır. Kuru incir üreticileri elinde incir tutmak istemez. Eylül ayı bitmeden ellerindeki bütün kuru incirleri satmak isterler. Bu sebeple incir fiyatları bu dönemde en dip seviyede oluşur.

Üreticiler kuru incirleri stok yapmak istemezler. Çünkü kuru incir riski bir üründür. Düzgün saklanmadığı durumda bozulma yapabilir. Aynı zamanda kuru incirin saklama işlemine geçmeden önce bazı işlemlerden geçmesi gerekir.

Saklama işleminden önce yapılması gereken işlemler

  • Geleneksel bandırma işlemi. Defne yaprağı veya kekik suyu içerisine bandırma işlemi yapılır. Sonrasında güneşte bekletilen incirler, saklamaya alınır
  • Soğuk havada bekletme işlemi. İncir ilk kurumadan sonra iç kısmında kurt larvaları oluşabilir. Bunların oluşmaması için 1 hafta içinde soğuk havada incirlerin bekletilmesi çok iyi olur. 1 hafta bekletilen incirlerin kurtlanması imkansız hale gelir.
  • Biz tavsiye etmiyoruz ama ülkemizde en fazla uygulanan yöntem olan hidrojen peroksit uygulamasıda yapılabilmektedir. Hidrojen peroksit suyuna bandırılan incirler kurtlanma yaşamadan bütün yıl saklanabilir.

Bütün yıl ürünü satmak isteyen kişiler tarafından yukarıdaki işlemlerden birisi incirlere uygulanır. Bu şekilde bütün yıl boyunca incirler gönül rahatlığı ile saklanır ve satışa hazır olur.

Karaot Köyü üreticileri olarak kuru incir fiyatları 2022 yılında 100 – 150 lira arasında olacağını öngörüyoruz. Dalında kurumuş dağ inciri organik sertifikalı incirlerin 200tl’yi geçeceğini tahmin ediyoruz. Fiyat olarak biz genelde piyasanın çok altında satış yapıyoruz.

Bizim fiyatımızın genelde 2 katı gibi fiyatlarda Tuğba kuruyemiş, can kuruyemiş gibi firmalar satış yapmaktadır. Biz üretici olduğumuz için fiyatların üzerine aracı maliyetleri koymadan satıyoruz.

Karaot Köyü kuru incir fiyatlarını öğrenmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Instagram sayfamız @karaotorganik takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0