Kurutulmuş İncir

Kurutulmuş incir, ülkemize bahşedilmiş mucizevi bir meyvedir. Dünyanın en kaliteli meyvelerinden biri olan incirin çok büyük bölümü ülkemiz topraklarında yetişmektedir. Hatta dünyanın en kaliteli incirleri Ege bölgesindedir. Bu sebeple dünyanın birçok bölgesinde kurutulmuş incir görebilirsiniz. Yurtdışında çok yüksek fiyatlara satılmaktadır. Bizler ülkemizde oldukça uygun fiyatlara taze incir ve kuru incir tüketebiliyoruz.

Taze incir nasıl kurutulur

Taze incir nasıl kurutulur sorusu bir üretici için çok saçmadır. Çünkü taze incir kurutulmaz. Daha doğrusu, taze incir kurutulmamalıdır.

Biz bir meyveyi kurutmak istersek ne yapıyoruz. Örneğin; elma, erik, armut, ayva gibi bütün meyveleri düşünelim. Bu meyveleri taze halinde topluyoruz ve dilimliyoruz. Dilimlediğimiz meyvleri güneşe seriyoruz ve kurumalarını bekliyoruz. Bu durum incir için geçerli değildir. Bu konuda tecrübeli olmayan kişiler tarafından maalesef taze incirlerin güneşe serildiğini görüyoruz.

İncir dalında kendisi kurumalıdır. Kuru incir yapmak istiyorsak, taze inciri dalından koparmamalıyız. Yaklaşık 10 gün sonra kurumaya başlayacaktır. Buruşmaya ve olgunlaşmanın sonuna gelecektir. Doğumdan 15-20 gün sonra dalında kendisi kuruyacak ve yere düşecektir. Yere düştükten sonra kuru incirleri toplayıp tüketebilirsiniz. Dalında kuruyan incirlerde aflatoksin maddesi oluşmaz. Bu sebeple oldukça sağlıklıdır.

En kaliteli kurutulmuş incir

Kurutulmuş incir için en kaliteli cins bardacık inciridir. Bardacık incirin dağlık bölgede yetişenleri efsanedir. Dağlık bölgelerde yetişen incirler sadece yağmur sularından beslenir. Ayrıca doğası sebebiyle incirin dış kabuğu ince olur. Bu sebeple kalitesi üst seviyede olur.

Kurutulmuş incir tercihi yaparken özellikle dağlık bölgede yetişmiş olan incirleri tercih etmeye çalışın. Dağ incirleri üst düzeyde kaliteye ve şifaya sahiptir.

İncirde kurutma sonrası işlemler

İncir üretiminde çok fazla ilaç kullanılmaz. Diğer meyve çeşitlerine göre bu konuda çok şanslıdır. Hatta hiçbir kimyasal ilaç kullanmadan üretim yapılabilir. Ancak incirin saklama koşulları çok önemlidir. Pahalı ve değerli bir ürün olduğu için bazı işlemlerden geçirilmektedir. Maalesef kurutma sonrasındaki işlemlerde bir miktar sıkıntılı durumlar yaşanmaktadır.

İncirlerin kurtlanmaması ve daha uzun süre saklanması için hidrojen peroksit işlemi uygulanır. Kuru incirler peroksit maddesi içerisinde bekletilir ve bozulmaması sağlanır. Bu sebeple kurutulmuş incir alımı yaparken peroksit işlemi uygulanmamış ürünler tercih etmeye çalışın.

Kuru incirlerin daha uzun süre dayanması için yapılan geleneksel yöntemlerde bulunmaktadır. İncir bandırma işlemi olarak bilinen bu yöntemler sayesinde, kuru incirler çok uzun süre saklanabilmiştir. Ürün alımı yaparken geleneksel bandırma yöntemi kullanılmış olan incirleri tercih edebilirsiniz.

Sizlere aşağıda vereceğim linklerden peroksit işleminin nasıl yapıldığını ve geleneksel bandırma işleminin nasıl yapıldığını açıkladım. Bu konulara daha detaylı bakmanızı tavsiye ederim.

Geleneksel yöntem incir bandırma işlemi nedir ve nasıl yapılır

Hidrojen peroksit işlemi nedir ve nasıl yapılır

Kuru incir faydaları

  • Sindirim sistemine müthiş fayda sağlamaktadır. Bağırsakların düzenli işlemesini sağlar. Bağırsak hastalıklarının yok olmasını sağlar. Bütün sindirim sistemi ile ilgili hastalıkların önlenmesinde faydalıdır.
  • Kabızlık sorunları için birebir faydalıdır. Birkaç adet tüketilmesi kabızlığın son bulmasını sağlar.
  • Düzenli kuru incir tüketilmesi kemiklerin güçlenmesini sağlar. Özellikle süt ürünleri tüketemeyen kişilerin mutlaka incir tüketmesini öneriyoruz.
  • Cilt sağlığına faydalıdır.
  • Diyet yapan kişiler tarafından çok fazla tüketilir. Öğün atlanmasına yardımcı olur. 2 adet tüketilmesi kişide tokluk hissi oluşmasını sağlar.
  • Tansiyon ve kan basıncını dengeler. Yüksek tansiyon riskini azaltır.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ihtimalini düşürür.
Kurutulmuş incir ve zeytinyağı karışımı

Kuru incir ve zeytinyağı karışımı yüzyıllardır uygulanmaktadır. Ege bölgesinde bulunan yaşlı nine veya dedelere gittiğinizde bu tarz karışımları düzenli tükettiklerini görürsünüz. Geçmiş dönemlerde ilaç vs. olmadığı için mide, bağırsak sorunları için kullanılırmış. Mucizevi karışımı sizlere kısaca anlatayım. İsterseniz evinizde kendinizde yapabilirsiniz.

Kuru incirleri 2-3 parçaya bölüyorsunuz ve cam bir kavanozun içerisine atıyorsunuz. Kavanozun tamamını kaplayacak biçimde zeytinyağı koyuyoruz. Bu şekilde 15 gün bekletiyoruz. 15 gün sonunda sabah aç karnına incirlerden 2 parça ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı tüketiyoruz. Bu uygulamayı düzenli yaparsak bağırsak ve mide sorunlarımızın çözüldüğünü görürürüz.

Karaot Köyü üreticileri olarak dalında kendisi kuruyan bardacık ve dağ inciri üretimi yapmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 100 yıldır aynı bölgede incir üreticiliğine devam ediyoruz. Mağaza bölümünden incir siparişi verebilirsiniz. Aklınıza takılan sorular için whatsapp üzerinden bize yazabilirsiniz.

Ayrıca @karaotorganik instagram adresimizi takip etmenizi tavsiye ediyoruz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0