Papatya Kurusu

Papatya bahar aylarının habercisi olarak bilinir. Baharın geldiğini papatyaların açtığından anlarız. Dağlarımızda, ovalarımızda yabani olarak yetişen papatyaların hepsi bir şifa kaynağıdır. Aslında papatyalarında kendi içerisinde birçok çeşidi mevcut. Bazı papatya cinsleri çok üst kaliteye sahiptir. Ayrıca papatyaların toplanmış oldukları bölgeler ve kurutma şekilleri kalitesinde çok fark yaratır. Sizlere bu yazımızda papatya kurusu nasıl üretilir, papatya kurusu konusunda yapılan hatalar ve papatya kurusu faydaları hakkında bilgiler vereceğiz.

Kaliteli papatya kurusu nasıl elde edilir

Bütün papatyalar kurutma için kullanılabilir ama bazı cinsleri çok daha kalitelidir. Tombul cinsli olan papatyalar vardır. Bunların kalitesi çok daha üst seviyede olur.

Toplamış olduğunuz papatyaları dağlık bölgelerden toplayınız. Sanayi bölgelerinin yakınında, yerleşim yerlerinin yakınında veya yol kenarlarında bulunan papatyalar sıkıntılıdır. Fayda görmek isterken, zarar görebilirsiniz. Çünkü bütün hava kirliliği papatya çiçeklerinin üzerine gelir. Hava kirliliği ile büyümüş olan papatyaları tüketmek çok uygun olmaz. Bu sebeple dağ kenarlarında veya yerleşim yerlerinden uzak bölgelerde yetişen papatyaları toplamanız çok daha iyi olacaktır.

Papatya nasıl kurutulur

Kalitesine güvendiğiniz ve dağlık bölgelerde olan papatyaları toplarsınız. Üst kısımlarını koparabilirsiniz veya saplarıda kalabilir. Sap kısımlarında da faydalı mineraller vardır. Bu sebeple sapı ile birlikte kurutmanızda hiçbir sakınca yoktur.

Papatya kurutma esnasında en fazla dikkat etmeniz gereken, topladığınız gün serme işlemi yapmanız gerekiyor. Papatyaları poşet, sepet içerisinde bekletmeyin. Birkaç saat içerisinde kurutma yapacağınız bölgeye papatyaları dökün ve kurutmaya başlayın. Eğer üst üste durursa çürüme yapmaya başlayacaktır.

Papatyanın güneşte kuruması uygun değildir. Bu sebeple gölgelik bir alanda kurutmanız gerekir. Sürekli güneş görmeyen balkon, üstü kapalı teras gibi alanlar düşünebilirsiniz. Kurutmayı evinizin içinde yapmanızda çok uygun değildir. Güneş görmeli ama güneş ile direk temas etmemelidir. Bu şartlara uygun olan her yerde kurutma yapabilirsiniz. Papatya kurutma işleminin genelde güneşte olduğunu düşünüyorlar. Bu yanlışı yaptıkları için papatyanın bütün faydalı içeriğini yok ediyorlar.

Toplamış olduğunuz papatyaları aynı gün içerisinde seriyorsunuz. Papatyaların üst üste gelmemesine dikkkat edelim. Bu şekilde yaygınlaştırmamız gerekiyor. Papatyanın kuruma süresi yaklaşık 10-15 gün civarında sürmektedir. Hava sıcaklığına bağlı olarak süre 20 günü aştığı olabiliyor. Bu durum normaldir. Tam kurumaya ulaştıktan sonra toplayıp saklamaya alabilirsiniz.

Papatya kurusu faydaları

Papatya kurusu genelde çay olarak tüketilir. Faydalarını anlatırken papatya çayının faydalarından bahsetmiş olacağız.

  • Cildin sıkılaşmasına yardımcı olur. Hücrelerin yenilenmesini sağladığı için bir miktar ciltte sıkılaşma sağlamaktadır.
  • Virüs, bakteri ve mantarlaşmayı önlediğine dair çalışmalar mevcuttur.
  • Tüberküloz, polio ve herpez hastalıklarının önlenmesinde çok faydalıdır.
  • Papatya çayının kan pıhtılaşmasını önlediğine dair çalışmalar vardır. Düzenli kullanılması sonucunda pıhtılaşma riski çok fazla azalmaktadır.
  • Kalp hastalıklarında çok faydalıdır. Düzenli kullanılmasının kronik kalp hastalıklarını iyileştirildiği görülmüştür.
  • Yüksek tansiyon ve kolestrole çok fayda sağlamaktadır.
  • Sindirim sistemine faydası çok fazladır. Bağırsakların hızlı çalışmasını sağlar. İshal oluşmasını engeller ve ishal olmuş kişilerin çok daha hızlı düzelmesini sağlar.
  • En önemli özelliklerinden birisi sakinleştirici etkisi olmasıdır. Sinir hastalığı olan kişilerde kullanılmaktadır. Sakinleştirici ve sinir yatıştırıcı özellikleri vardır.
  • Diyabet konusunda faydaları mevcuttur.
  • Mide asitini azaltır. Ülser gibi mide hastalıklarına karşı çok faydalıdır.
  • Papatya uyku sorunlarında kullanılmaktadır. Uyku sorunu yaşayan kişiler için faydalı bir bitkisel çözümdür.
  • Papatya çayı adet söktürücü olarak kullanılır. Bu konuda bayanlar tarafından çok yaygın kullanılmaktadır.
Papatya çayı nasıl yapılır

Papatya kurusunu demleme usulü yapmanız gerekir. Kaynamış olan suyun içerisine bir miktar papatya kurusu atın. 5-10dk civarında demlemeye bırakın. Papatya çayınız hafif soğuduktan sonra güvenle tüketebilirsiniz.

Papatya çayı günlük ne kadar tüketilmelidir.

Papatya çayı günde 5 bardağın üstünde tüketilmesi çok uygun değildir. Bir sıkıntı yarattığına dair bir çalışma yoktur. Fayda sağlamak için günlük 1-2 bardak tüketilmesi uygun görülmektedir.

Papatya çayı bebekler tarafından da güvenle tüketilebilir.

Karaot Köyü papatya kurusu

Karaot Köyü’nün dağlık bölgelerinde yetişen yabani papatyaları topluyoruz ve aynı gün kurutmaya bırakıyoruz. Yaklaşık 10-15 gün kuruma süresinden sonra uygun saklama koşullarında tutuyoruz. Kendi üretmiş olduğumuz papatya kurusu bizden satın alabilirsiniz. Güncel papatya kurusu fiyatlarına mağaza bölümünden ulaşabilirsiniz. Instagram sayfamız olan @karaotorganik sayfamızı takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0