Karabaş otu faydaları

Doğanın bizlere mucize olarak sunduğu, binbir derde deva olduğu bilinen karabaş otunu sizlere anlatacağım. Karabaş otu faydaları saymakla bitmez. Damar rahatsızlıkları, şeker hastalığı, öksürük, deri hastalıkları gibi birçok alanda kullanılır. Mısır ve Osmanlı dönemlerinde çok fazla tıbbi amaçlı kullanılmıştır. Karabaş otunu nasıl topladığımızı, hangi dönemlerde toplandığını sizlere açıklayacağım. Köyümüzde karabaş otu nasıl kullanılır. Dedelerimizin, ninelerimizin karabaş otu ile ilgili bütün deneyimlerini sizlere bu yazımızda açıklayacağım. Eski mısır, Akdeniz ülkeleri ve Osmanlı dönemlerinde çok fazla kullanılan karabaş otu faydaları bu yazımızda olacaktır

Karabaş otu faydaları

Ciddi anlamda bir mucizevi bir bitkidir karabaş otu. Faydaları saymakla bitmeyecek cinstendir. Sizlere en fazla bilinen faydalarından bahsedeceğim.

  • Damar açıcı özelliği vardır. Karabaş otu kullanan köylülerin söylediği çok önemli birşey vardır. Karabaş otunu düzenli kullanan kişiler kalp, damar hastalıklarından dolayı ölmez derler. Karabaş otunu kullanan kişilerin kalp krizi olma riski yok derler. Eski mısır ve Osmanlı dönemlerinde kan sulandırıcı olarak kullanılırmış. Bu sebeple en fazla kalp – damar rahatsızlığı çekenler tarafından tüketilmektedir.
  • Şeker hastalığına faydası çok fazladır. Şeker hastalığının tedavisinde ve önlenmesinden kullanılır.
  • Deri hastalıklarında karabaş otu kullanılır. Vücutta oluşan deri rahatsızlıklarında günde 3-4 defa yaralı bölgeyi pansuman ediniz. Bu bölgenin ciddi anlamda iyileşmeye başladığını görürsünüz.
  • Depresyon tedavisinde kullanılır. Lavanta ailesinden geldiği için depresyon sorunlarına karşı faydalıdır.
  • Vücutta oluşan mantar ve parazit hastalıklarına karşı etkilidir.
  • Öksürük ve balgam söktürücüdür.
  • Migren, başağrısı tedavilerinde kullanılır
  • Saç ve cilt bakımı tedavisinde çok etkilidir.
  • Yapılan deneylerde bazı kanser rahatsızlıklarında çok faydalı olduğu kanıtlanmış. Prostat, akciğer ve deri kanserlerinde hücrelerin büyümesini engellemiştir.

Karabaş otu nezaman olur

Karabaş otu için bahar ayları toplanma zamanıdır. Ancak karabaş otu diğer ürünlere benzemez. Çok kısa zamanda doğadan kabolur. 1 yıl içinde sadece 10 gün doğada oluşur ve tükenir. Bu sebeple karabaş otunu takip etmelisiniz ve nezaman olacağını iyi bilmelisiniz.

Bizim bulunduğumuz Ege bölgesinde hıdrellez günü karabaş otlarının toplanma zamanı gelir. 6 – 16 Mayıs arası diyebiliriz ama bu tarihler kesin değildir. Çünkü mevsimsel olarak karabaş otunun doğumu farklılaşabilir. Tabiki bu hesaplamaların tamamı yabani karabaş otu içindir. Biz kontrollü karabaş otu üretimi yapmıyoruz. Toplamış olduğumuz bütün karabaş otları yabani karabaş otudur.

Yabani karabaş otu

Ülkemizde karabaş otu çok az bulunmaktadır. Sadece belli bölgelerde yetiştiği için üretimi çok az seviyededir. Bu sebeple karabaş otu üreticileri oluşmaya başlamıştır. Kontrollü olarak karabaş otu üretimi artmıştır. Ancak yabani karabaş otunun kalitesini tabiki bulmaz. Yabani olarak yetişenler inanılmaz kaliteye sahiptir. Sizlere yazımızın devamında mucizevi bitki karabaş otu faydaları bahsedeceğim.

Karaot Köyü’ne yakın bölgelerde bulunan dağların eteklerinde yabani olarak yetişen karabaş otlarını topluyoruz. Dağların her yerinde olmaz. Köyümüzde bulunan kilometrelerce dağların sadece ufak bölümlerinde karabaş otu yetişir. Bilmeyen kişiler için bulunması çok zordur.

Karabaş otu toplarken çekilmiş videomuz.

Karabaş otu nasıl toplanır

Bütün yabani otlarda olduğu gibi karabaş otu içinde köklenmeden toplanması çok önemlidir. Yerinden köklerseniz bir sonraki sene aynı bölgeden tekrar çıkmayacaktır. Bu sebeple karabaş otlarını kesinlikle köklememeniz gerekiyor. Dağ köylerinde yaşayan köylüler bu konuları çok iyi bilirler. Bu sebeple sadece üst kısmında bulunan çiçekleri veya dallarını koparırlar. Kök kısımları kaldığı için bir sonraki sene aynı bölgeden tekrar çıkar.

Karabaş otu tarihte kimler tarafından kullanılmış

Karabaş otu ile ilgili en eski bilgilere Eski Mısır döneminde karşılaşıyoruz. Eski Mısırlıların en fazla kullanmış olduğu ürünler arasındadır.

Bütün Akdeniz ülkelerinde çok fazla kullanılan bir üründür. Filistin, Fas, Cezayir, Arap Ülkeleri, Akdeniz Avrupa ülkeleri tarih boyunca karabaş otlarından faydalanmıştır. Birçok bölgede farklı farklı şifa amaçlı kullanımları olmuştur.

Osmanlı döneminde Anadolu topraklarında çok yaygın kullanılmıştır. Özellikle kan sulandırıcı ve şeker hastalığının önüne geçmek için karabaş otu çok yaygın olarak kullanılmış.

Günümüzde karabaş otu doğal ilaç anlamında çok fazla kullanılır. Ancak yabani karabaş otu bulmak çok zor olduğu için yaygınlaşması çok fazla değildir.

Karabaş otu nasıl kullanılır

Karabaş otu en fazla çay olarak tüketilir. Çay gibi demlenerek içilmesi önerilir. Karabaş otunu su içerisinde 5-7 dakika civarında demleyin. Demleme bittikten sonra tüketebilirsiniz. Demleme esnasında 6-7 adet karabaş çiçeği kullanabilirsiniz. Günlük 1 su bardağı içilmesi büyük fayda sağlamaktadır.

2 günde bir karabaş otu çayını içmenizi öneririz.

NOT: Yüksek dozlu kan sulandırıcı ilaçlar tüketen kişilerin içmemesi tavsiye ediliyor. Bu konuya lütfen dikkat edelim.

Karaot Köyü’nün dağlarından topladığımız yabani karabaş otlarını evlerinize kadar gönderiyoruz. Sipariş vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Karabaş otu faydaları için whatsapp üzerinden bilgi alabilirsiniz veya @karaotorganik instagram adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0