Yeşil kırma zeytin en önemli kurma yöntemidir. Diğer bir adı ile taş kırma zeytin olarak da bilinir. Kırma zeytin sadece yeşil renkli olanlardan yapılabilir. Sizlere bu yazımda kırma zeytin nasıl yapılır ve en doğru yöntem nedir gibi bütün sorularınıza cevap vereceğim.
Yeşil zeytin
Öncelikle sizlere zeytinin nasıl oluştuğunu bahsedeceğim. Çünkü bu konuda hiçbir bilgisi olmayan kişiler var. Daha önce zeytin ağacı bile görmemiş kişilere yönelik bir yazı yazmamız gerekiyor.
Zeytin kış aylarının en önemli meyvesidir. Yaz ayının başlarında zeytin çiçekleri açmaya başlar. Mayıs – Haziran aylarında çiçekler zeytin tanelerine dönüşür. Bu dönemde küçük küçük yeşil zeytin tanelerini görürsünüz. Zeytinler bütün yaz boyunca olgunlaşır. Kış aylarının başladığı günlerde Ekim-Kasım aylarında iç kısımları yağlanır. Ekim ayında halen zeytinler yeşil renktedir. Bu dönemde bazı zeytinlerin renklerinin değiştiğini gözlemlersiniz. Kasım ayından itibaren zeytinler siyaha dönüşmeye başlar. Siyah zeytin için olgunlaşmış zeytin tabirini kullanabiliriz.
Ekim ayında bulunan yeşil zeytinler çok kalitelidir. Asit dereceleri en düşük seviyede ve yüksek aromaya sahiptir. Bu zeytinlerin yağını çıkarmak isterseniz koyu yeşil renkli yağlar elde edersiniz. Zeytinyağı verimi düşük olduğu için üretici tarafından çok fazla tercih edilmez. Toplanan zeytinyağları da yüksek fiyatlara erken hasat olarak satılmaktadır.
Yüksek kaliteli olan yeşil zeytinlerin Ekim – Kasım aylarında toplanır. Cinsine göre kırma veya çizme yapılır. Yeşil zeytinler tüketilmesi en sağlıklı olanlarıdır. Özellikle yeşil kırma zeytin geleneksel kurma yöntemidir. En sağlıklı ve lezzetli olgunlaştırılmış zeytin yöntemidir.
Yeşil kırma zeytin nasıl yapılır
Siyah zeytine göre yapımı çok kolaydır. Daha önce hiçbir bilgisi ve tecrübesi olmayan kişilerin bile rahatça üretebileceği bir kurma yöntemidir. Ancak yapımı kolay görünse bile yapılacak ufacık bir hata zeytinin erimesine, bozulmasına yol açabilir. Herşey doğru yapılsa bile seçilen zeytin cinsinin yanlış olması, lezzetin istenilen seviyede olmasını engeller.
Karaot Köyü üreticileri olarak yıllardır üretmiş olduğumuz zeytinleri hangi cinslerden seçtiğimizi ve nasıl kurulum yaptığımızı anlatacağım.
- Yeşil kırma zeytin (Taş kırma zeytin) için memecik cinsi dediğimiz eski yağlık ağaçlardan kullanıyoruz. Memecik cinsi zeytinlerin etli kısımları yağlı olur. Zeytinin tadı çok lezzetli olduğu için kırma zeytin için çok uygundur.
- Yeşil çizme zeytin için Trilye veya Edremit cinsini kullanıyoruz. Bu zeytin türünün siyahı güzel olmaz. Ancak yeşil çizme zeytin yapımında en kaliteli verimi veren cinstir.
- Gemlik tipi zeytin ile yeşil çizme zeytin çok kaliteli olarak üretilebilir. Aynı zamanda siyah zeytini gemlik tibi zeytin ile üretmek gerekir. Çekirdeği küçük olduğu için siyah zeytine en uygun türdür.
Yeşil kırma zeytin yapımında ince detaylar
Karaot Köyü’nde üretim yapan kişiler olarak yıllardır taş kırma zeytin bizim en fazla ürettiğimiz ve kendi evlerimizde tükettiğimiz zeytin türüdür. Bu sebeple üretim esnasında yapılan hataları sizlere yazmak istedim. Ayrıca daha kaliteli taş kırma zeytin üretebilmek için bazı ufak detayları bilmek gerekir.
- Makine veya çırpıcı ile toplanan zeytinden kırma zeytin yapımı çok iyi olmaz. Kırma zeytin yapılacak ürünün el ile veya tarak yardımı ile toplanması gerekir. Çırpıcı ile toplanan zeytinler hasar almaktadır ve üzerlerinde siyah izler oluşmaktadır. Bu sebeple zeytinin özellikle el ile toplanmasını isteyin veya alırken bu şekilde toplanmış zeytini tercih edin.
- Yağlık zeytin türlerini tercih ediniz. Ülkemizde kırma zeytine en uygun zeytin memecik cinsidir. Çekirdeği büyük olmasına rağmen en fazla yağ oranına sahip zeytindir. Bu sebeple kırma zeytin yapımına çok uygundur.
- Sert bir cisim üzerinde kırma işlemini yapmanız gerekir. Üzerinden vuracağını cisminde sert olması gerekir. Kırmaya başlamadan önce zeytinleri koyacağınız bidonu ayarlamanız gerekir. Bidonun için su ile doldurun ve kırdığınız zeytinleri su içerisine atınız. Eğer su içerisine atmazsanız hemen kararma yapacaktır. Bu sebeple bekletme yapmayın.
- Kırma işlemi yaparken zeytinin çekirdeğine zarar vermemelisiniz. Zeytinin açılmasını sağlayacaksınız ama çekirdeğin zarar görmemesini sağlayacaksınız. Bu sertlikte zeytine baskı uygulayacaksınız. Eğer açılmayan zeytin olursa tekrar vurabilirsiniz.
- Zeytin saf su içerisinde istediğiniz kadar kalabilir. İlk suyu içerisinde zeytinin durması bozulmasını engeller, diri halde zeytinin durmasını sağlar. Ama zeytinin acısının alınması gerekir. Zeytinin acısı su değiştirme işlemi ile yapılır.
- Zeytinin suyu dökülür ve yeni su eklenir. Yeni su ile zeytinin 2 gün durması sağlanır. Zeytin acı suyunu salacaktır. Bu sayede zeytinin tatlanması sağlanır. Bu işlem zeytinlerin ağız tadınıza uygun hale gelinceye kadar devam edilir. Genelde 2-3 su değiştirme sonrasında zeytin tatlanacaktır.
- Zeytin istediğiniz tat seviyesine geldikten sonra tuz, limon içerisine koyun ve tüketmeye başlayın. Tuz zeytinin bozulmasını engeller, diri kalmasını sağlar. İçerisine koyacağınız tuz miktarı az olursa dayanıklılığı az olacaktır.
Bizler Karaot Köyü üreticileri olarak üretmiş olduğumuz yeşil kırma zeytinlerimizi sadece kendi sitemiz olan www.organigiz.org üzerinden satıyoruz. Sitemiz üzerinden ürünlerimizi alabilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.