Kuru incir rengi nasıl olmalı

Kuru incir rengi nasıl olmalı gibi sorular tüketicilerin aklına gelir. Çünkü incir ne kadar kaliteli ve doğal olursa olsun, tüketici bütün ürünlerde olduğu gibi öncelikle görüntüye önem vermektedir. Bir üretici olarak sizlere bu yazıyı hazırlama gereği duydum. Hazırladığım yazı sonucunda bu konuda bir soru işareti kalmayacağını umuyorum. Özellikle kurutulmuş incir alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayacağım.

Kuru incir rengi nasıl olmalı

Kuru incirin rengi cinsine göre değişiklik göstermektedir. Türkiye’de satılan kuru incirlerin büyük çoğunluğu sarı lop cinsi olduğu için sarı renkli kuru incir beklentisi vardır. Genel itibariyle incirler sarı – beyaz renklidir ama renginin farklı olması kötü olduğu anlamına gelmez. Bu sebeple rengine bakarak %100 yargıya varmak imkansızdır.

Sarı lop kuru incir rengi

Sarı lop cinsi incirler Türkiye kuru incir üretiminin %80’lik bölümünü oluşturur. Sarı lop incirlerin dalında kurumuş hali sarı -beyaz renkte olmaktadır. İncirlerin bazı bölümleri hafif koyulaşmış olabilir. Bu durumlar normaldir. Hatta bütün incirler birbirine benzemez. Bazıları beyaza yakın, bazıları sarıya yakın olabilir. Hatta incirlerin renginin birebir aynı olmaması doğal olduğuna bir işarettir. Yazının devamında anlatacağım gibi hidrojen peroksit işlemi yapılmadığı anlamına gelebilir.

Bardacık inciri rengi

Bardacık incirinin tazesi yeşil, sarı renklidir ve görüntüsü çok güzeldir. Bu sebeple kurusunun benzer renkte olması beklenir. Ancak bu algı yanlıştır. Bardacık inciri kuruduğunda hafif koyu renge bürünür. Sarı rengin yanında koyu renklerde vardır. Dış zar kısmının ince olması sebebiyle içindeki bal renginin dışına yansımasıdır. Bu sebeple görüntüsü itibariyle birçok kişinin tepkisini çekmektedir. Ancak bardacık incirinin koyu renkli olması doğal olduğunun bir işaretidir.

Kuru incir nasıl beyazlatılır

Kuru incirin doğal şartlarla beyazlatılması mümkün değildir. Bu tarz bir işleme gerekte yoktur. Ancak beyazlatma işlemi ülkemizde çok fazla uygulanan bir yöntemdir. Kuru incirler hidrojen peroksit suyuna bandırılır. Hidrojen peroksit işlemi sonucunda kurtlanma engellenir, incirin rengi beyazlatılır, incir üzerinde bulunan bere, yara gibi oluşumlar yok edilir. İncire uygulanan hidrojen peroksit sayesinde bütün kusurlar yok edilir ve tüketiciye uygun olduğu düşünülen incir yeniden yaratılır. Maalesef bu durum insan sağlığı için çok uygun bir işlem değildir. Bu sebeple biz hidrojen peroksit uygulaması yapmıyoruz ve geleneksel yöntemler ile bandırma işlemi yapıyoruz.

Geleneksel bandırma yöntemi inciri koyulaştırır mı

Geleneksel bandırma yönteminin uygulanması kuru inciri koyulaştırmaktadır. Geleneksel yollar ile yapılan bandırma işlemi defne yaprağı veya dağ kekiği ile yapılır. Burada kullanılan bitkiler incirin kurtlanmasını engellemektedir. Ancak kendi renklerini bir miktar incire vermektedir ve kuru incirin koyulaşmasını sağlamaktadır.

Sizlere kısaca geleneksel bandırma işleminden söz etmek isterim.

Kaynar su içerisine tuz, defne yaprağı, dağ kekiği atılır. Suyun içerisinde yaprakların bir miktar kaynaması ve özlerini suya salmaları sağlanır. Bir sepet içerisine koyduğumuz incirleri su içerisinde 3 dakika civarında bekletiriz. Su içerisinden incirleri çıkardıktan sonra güneşte 1 gün civarında bekletilir ve bandırma işlemi sona erer. Bu işlemin birkaç tane yapılma amacı vardır ama en önemli amacı kurtlanmayı engellemektir.

Son yıllarda hidrojen peroksit işleminin yaygınlaşmasından sonra geleneksel bandırma işlemi yapılmamaktadır. Geleneksel yöntemler uygulanan kuru incirlerin rengi hafif koyu olmaktadır. Tüketiciler bu konuyu detaylı bilmediği için sorun yaşanmaktadır.

Kuru incir rengi nasıl olmalı

Kuru incir alımı yaparken renk sizin için öncelikli sırada olmamalıdır. Hatta nizami olarak birebir veya kusursuz renge sahip incirlerden şüphe duymanızı öneririm. Almış olduğunuz incirin üzerinde koyu renkler olabilir. Bu durumlar normaldir. Aynı zamanda incir bekledikçe rengi koyulaşır. İç kısımdaki bal dışına yansır ve rengini koyulaştırır.

Bardacık incirinin dış kısmı koyu renkli olur. Bu bardacık cinsine sahip incirler için normal bir durumdur. Her zaman söylediğim gibi renk önemlidir ama kesinlikle ilk tercih sebebi olmamalıdır. Kuru incir rengi nasıl olmalı gibi bütün sorularınıza bu sayfada cevap vereceğiz.

Karaot Köyü’nde yetiştirdiğimiz organik kuru incirlerden satın alabilmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca instagram adresimizden bizi takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0