Tohum Nasıl Ekilir

Tohum nasıl ekilir ve fide dikimi nasıl yapılır konusunda bilgilendirici bir yazı hazırladık. Kaybolmaya yüz tutmuş atalık tohumların yok olmasını engellemek için, ilk mücadeleyi başlatan köy olan Karaot Köyü üreticileri olarak tohum nasıl ekilir konusunda sizlere bir yazı hazırlamaya karar verdik. Tohum, fide, sebze yetiştiriciliği konusunda hiç bilgisi olmayan kişilere yönelik bilgiler vereceğiz. Çok fazla ayrıntıya girmeden herkesin saksıda veya ufak bir bahçede nasıl sağlıklı gıdalar yetiştirebileceğini sizlere anlatacağız.

Tohum nasıl ekilir konusunda bilgilendirmeye başlamadan önce kendimizi kısaca tanıtmak isteriz.

Karaot Köyü’nün tohum konusundaki önemi

Karaot Köyü İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı dağ köyüdür. 1600’lü yıllardan bu yana yerleşimin olduğu biliniyor. Köyde yaşayan kişilerin tamamı yerli halktır ve dışarıdan göç almamıştır. Genelde birbiri ile akraba olan kişilerden oluşur.

2000’li yıllardan sonra ülkemiz tarımının kötüye gidişi, bizlere ait olan tohumların yasaklanmaya başlanması gibi sebeplerden dolayı atalık tohumlara karşı savaş başlatmıştır. Karaot Köyü’nde yaşayan birçok köylü ellerinde bulunan tohumlar ile üretime devam etmiştir. Hibrit veya Gdo’lu üretime geçiş yapmamışlardır.

İlerleyen dönemlerde Karaot Köyü’nün başarısı duyulmuştur. Çevre köylerden ve sonraki zamanlarda ülkenin birçok bölgesinden tohum yardımında bulunulmaya başlanmıştır. Nesli tükenmek üzere olan tohumlar Karaot Köyü’ne getirilmiş ve köylülerin çoğaltması sağlanmıştır. Bu sayede birçok tohumun devamlılığı sağlanmıştır ve gelecek nesillere aktarılma imkanı yaratılmıştır.

2020’li yıllara geldiğimizde köyün yerlilerinden olan genç köylü Fevzi UÇAR tarafından tohum mücadelesi devam etmektedir. Kurulmuş olan Karaot Organik firması üzerinden tohum çoğaltma ve çoğaltılan tohumlar ile ürün yetiştirme işlemleri devam etmektedir. Karaot Organik bünyesinde 420 farklı çeşit atalık tohum bulunmaktadır. Çoğaltmış ve kurtarmış oldukları tohumların satışlarını Karaot Köyü sitesi üzerinden yapmaktadır.

Tohum çimlendirme işlemi

Tohum ekimini yapmadan 1 gün önce tohumları su ile ıslatın. Islatmış olduğunuz bezin içerisine tohumları koyabilirsiniz. Bu sayede tohumların patlamasını hızlandıracaksınız. Bu işlemi yapmak tohumların daha hızlı fideye dönüşmesini sağlar.

Tohumu kaliteli ve sorunsuz bir fideye dönüştürebilmek için hayvan gübresi ve kaliteli bir toprağa ihtiyacınız vardır.

Hayvan gübresi seçimini aşağıdaki şekilde sıraladık. Sıralama kaliteye göre yapılmıştır. Üretim esnasında buradaki gübrelerden birini seçebilirsiniz. İmkanınız dahilinde ilk sıradakileri tercih etmenizi öneriyoruz. Endüstriyel olmayan ve doğal yetiştirilmiş hayvanların gübrelerini tercih etmeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

  • Solucan gübresi
  • Keçi gübresi
  • Koyun gübresi
  • İnek gübresi
  • Tavuk gübresi

Toprak için daha önce işlenmiş olması daha sağlıklı olacaktır. Killi, kireçli toprak olmamasına dikkat edilmesi lazım. Daha önce kimyasal işlem uygulanmamış toprak olması gerekir. Kimyasal uygulanan topraklarda atalık tohumların yetişmesi çok güç olmaktadır.

Bahçeye ekim yapılacaksa gübreyi bahçeye orantılı biçimde yayınız. Toprak ve gübrenin karışmasını sağlayınız. Traktör, çapa makinesi veya el çapası ile karıştırınız.

Tohumun fide haline getirilmesi

Bamya, börülce, fasülye, yeşillik sebzeler, karpuz, kavun, kabak gibi sebzeler toprağa direk tohum olarak ekilmelidir. Fide haline getirilmesi daha uygunsuz olur. Bu tarz ürünlerden köklenip toprağı değiştirildiğinde sağlıklı verim alınmaz.

Ancak domates, biber, patlıcan çeşitleri tohum olarak dikimi yapılabilir ama verimi düşük olacaktır. Bu sebeple öncelikle fideye dönüştürülmesi gerekmektedir. Tohumun fideye dönüşmesi için Şubat-Mart ayında ufak bir sera sistemi kurmanız gerekir. Çok kapsamlı birşey düşünmeyin. Örneğin 1 dönümlük ekim alanı için 2 – 3 metrekarelik bir sera alanı yeterli olacaktır. İsterseniz evlerinizde bulunan saksıları fide üretiminde kullanabilirsiniz.

Önceden hazırlanmış gübreli toprağa tohumları serpiyorsunuz. Sık olarak tohumlar atılabilir. Sonrasında aynı toprak ile üzerini 1 santim civarında kapatıyoruz. Yağmurlama dediğimiz sistem ile üzerlerinden suluyoruz. Ekim alanının üzerini sera naylonu ile örtüyoruz. Önemli olan içerinin maksimum sıcaklığa ve neme ulaşmasını sağlamaktır.

Her gün yağmurlama sistemi ile sulamasını yapıyoruz. Kısa bir süre sonra fideler çıkmaya başlayacaktır. Yaklaşık 5-15 santim boya ulaştıktan sonra fideleri köklüyoruz ve bahçemize dikimini yapıyoruz.

Tohum aralıkları kaç cm olmalıdır

Tohum veya fide aralıkları dikimi yapılacak olan sebzeye göre farklılık göstermektedir. Sizlere en fazla ekimi yapılan sebzeler için örneklemeler vereceğim.

  • Domates aralığı en az 35 santim olmalıdır.
  • Biber çeşitlerinin aralığı en az 25 santim olmalıdır.
  • Patlıcan çeşitlerinin aralığı en az 35 santim olmalıdır.
  • Kabak çeşitlerinin aralığı en az 60 santim olmalıdır.
  • Karpuz, kavun çeşitlerinin aralığı en az 60 santim olmalıdır.
  • Bamya, börülce, fasülye, barbunya gibi ürünlerin aralığı en az 20 santim olmalıdır.
  • Maydanoz, tere, roka, dere otu gibi ürünler aralıksız dikilebilir. Serpme yöntemi ile dikimi yapılır.

İlk tohum ekiminde yapılması gerekenler

Tohum veya fide ekimi yapılacak olan çukurları 5-10 cm aralığında kazmanız gerekiyor. Çukur içerisine 1 adet tohum atıp üzerini kapatıyorsunuz. Birçok sebepten dolayı bazı tohumlar patlamayabilir. Riski minimuma indirmek için aynı çukura 2 adet tohum atabilirsiniz. Fideye dönüştükten sonra birini kökleyip atarsınız. Eğer fide olarak dikim yapacaksanız çift dikmeye gerek yoktur.

Toprak ile üzerini kapattığınız çukurlara bir miktar can suyu veriniz. Tohum için yapacağınız başka bir işlem yoktur. Artık tohumlarınızın patlayıp fideye dönüşmesini bekleyeceksiniz. Fideye dönüştükten sonra ilaçlama, budama gibi işlemleri olacaktır.

Tohum ekiminden sonra sulama nasıl yapılır

Tohum ekimi yaparken can suyu vereceksiniz. Ekim yaptığınız toprak tavlı toprak olmalıdır. Tavlı toprak olması ve can suyu vermeniz sebebiyle 2-3 gün tekrar su istemeyecektir. 1-2 gün içerisinde tohum içeride patlayacaktır.

Fide olarak dikimini yaptığınız ürünler ilk başta solgunlaşır. Toprağı değiştiği için 2-3 gün solgun halde dururlar. Düzgün sulamasını yaptıktan sonra toprakta köklenmeye başlayacak ve canlanacaktır.

Ekimden 2 gün sonra tekrar ufak bir sulama yapın. İki günde bir olacak şekilde sulamaya devam edelim. Eğer havalar çok sıcak olursa toprağın üstüne çıktıktan sonra her gün sulama yapabilirsiniz. Ama çok fazla sulama yapmak iyi değildir. Günde bir defanın üstünde sulama yapmanızı önermiyoruz.

Tohum alım zamanı gelinceye kadar sulamayı en az 3 günde bir olacak biçimde devam edin. Bu şekilde yaz sebzelerini Kasım ortalarına kadar almaya devam edebilirsiniz.

Tohum nasıl ekilir konusunda Karaot Köyü üreticileri olarak elimizden geldiğince bilgilerimizi paylaşıyoruz. Yinede kafanıza takılan soru işaretleri için bize yazabilirsiniz. Müsait zamanda sizlere cevap vereceğiz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0