Aydın Dağ İnciri

Aydın dağ inciri olarak bilinen dünyanın en kaliteli inciri Aydın bölgesinin dağ köylerinde yetişmektedir. İzmir ve Aydın’ın bazı dağ köylerinde dünyanın en kaliteli incirleri yetişmektedir. İncir Türkiye’nin her yerinde olan bir meyvedir. Ancak iklim, toprak olarak Aydın ve İzmir bölgesi anavatanıdır. Bu bölgede yetişen incirin kalitesi çok üst seviyededir. Burada yetişen incirlerin çok büyük çoğunluğu yurtdışına ihraç edilmektedir.

Aydın Dağ İnciri çeşitleri

Dağ incirinin birçok çeşidi vardır ama kuru incire uygun en kaliteli dağ inciri cinsi 2 tanedir.

  • Bardacık inciri
  • Sarı lop dağ inciri

Bardacık inciri

Bardacık inciri cins olarak çok fazla bilinmemesine rağmen dünyanın en kaliteli inciri ünvanına sahiptir. En eski medeniyetlerin bulunduğu dönemde incir olarak bilinen meyvenin bardacık olduğu söylenmektedir. Kaya yazıtlarında çizimi yapılan incirin taze bardacık olduğu görülmektedir. Bu sebeple diğer bütün incirlerin bardacık incirinden çoğaldığı düşünülmektedir.

Taze bardacık inciri en fazla aranılan taze incir çeşididir. Yeşil renkli, gövdesi çatlak ve sap kısmı uzun taze incirdir. İç kısmı harika görüntü ve tada sahiptir. Sarı lop incirine oranla iç kısmı kırmızı ve çok ballıdır. Genelde taze bardacık inciri tüketen kişiler, diğer cins incirleri tüketemediklerini söyler. Çünkü taze bardacık, incirin çok ötesindedir. Taze bardacık yedikten sonra diğer incirlerin tadını alamazsınız.

Taze bardacık inciri İzmir’in bazı köylerinde yetişmektedir. Özellikle Torbalı’ya bağlı dağ köyleri bardacık inciri için anavatan diyebiliriz. Karaot, Çapak, Çakırbeyli, Dağkızılca, Bozköy gibi köyler oldukça kaliteli bardacık inciri çıkarmaktadır. Bu köylerde yetişen taze bardacık incirleri yazlık bölgelerde satışa çıkmaktadır.

Bardacık incirleri kuruduğunda taze incirin aksine oldukça gösterişsiz bir forma bürünür. Dış kısımları sarı lop dağ incirine oranla daha koyu olmaktadır. Boyutu daha küçüktür. Ancak tadı ve kalitesi yine en üst seviyededir. Bu sebeple kuru incir konusunda bilgisi olanlar, özellikle kuru bardacık inciri almaya özen gösterir.

Sarı lop dağ inciri

Özellikle Aydın’ın dağ köylerinde yetişmektedir. Aydın dağ inciri dediğimiz ve adını veren incir türüdür. Aydın ilini bir incir markası haline getiren incirdir. Sarı renkli ve yassı olan incirdir. İç kısımları ballıdır ama bardacık inciri gibi kırmızı ve yüksek kaliteye sahip değildir. Taze incir anlamında sınıfta kaldığını söyleyebilirim. Taze bardacık incirini tüketen kişiler tarafından sarı lop tercihi zor olmaktadır.

Ancak kuru incir konusunda efsane lezzetlerden biridir. Aydın – İzmir bölgesinin iklimi sayesinde incir dalında kendisi kurumaktadır. Dalında kuruyan incirlerde aflatoksin oluşumu imkansız ve kalite üst seviyede olmaktadır.

En kaliteli sarı lop dağ inciri Germencik, İncirliova, Nazilli ve Tire bölgelerinde yetişmektedir.

Sarı lop dağ inciri sarı renkli olur ve gövde kısmında ince ince damarlar olur. Genelde bu işin uzmanı kişiler tarafından çok rahat ayırt edilebilir. Kabuğu ince ve içi ballıdır. Müthiş bir lezzete sahiptir. Bu sebeple yurtdışında ve yurtiçinde en fazla tercih edilen kuru incir cinsidir.

Karaot Köyü kuru incir özellikleri

  • Karaot Köyü bardacık inciri ve sarı lop dağ inciri için uygun iklim ve toprak yapısına sahiptir. İki tür incirin yetiştiği nadir bölgeler arasındadır.
  • Dağlık bölge olması sebebiyle dağ inciri yetiştiriciliği çok yaygın yapılmaktadır.
  • En yakın yerleşim ve sanayi birimine 20 kilometreden uzaktadır. Hava kirliliğinin olmaması sebebiyle incir kalitesi yüksektir.
  • Halkın ilaçsız üretim konusundaki bilinci sebebiyle organik tarım çok yaygındır. Kuru incirlerde tarım ilacı kullanılmaz ve bazı kişiler organik sertifikalı incir üretimi yapmaktadır.
  • Üretim öncesinde ve üretim sonrasında yapılan bütün işlemler organik şartlara uygundur. Kimyasal gübre veya kimyasal ilaç kullanılmamaktadır.
  • Karaot Köyü’nden almış olduğunuz ürünler direk üreticiler tarafından hazırlanıp gönderilir. Hiçbir aracı kişi veya kuruluş tarafından alınıp satılmaz.
  • İncir üretiminde verimin gereğinden fazla artması için yapılan sulama Karaot Köyü’nde yapılmamaktadır. Bu sayede incirler bütün verimini yağmur sularından alır ve kalite üst seviyede olur.
  • İncirlerde kullanılan peroksit işlemi, beyazlatma işlemi, kurtlanma engelleyici ilaçların hiçbiri kullanılmaz.
  • Bütün incirler doğal olarak kurumaktadır. Dalında kendisi kurur ve bu sayede aflatoksin oluşumunun önüne geçilir.

Aydın dağ inciri ile ilgili daha fazla bilgi almak ve sipariş vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0