Kozalak Şurubu

Kozalak şurubu müthiş bir şifa kaynağıdır. Ülkemizin birçok bölgesinde kullanılan ve mutfağın bir köşesinde yerini alan bir içecektir. Sadece hastalık oluştuğunda kullanmak yerine, hastalıkları önlemek için kullanılmaktadır. Özellikle egenin köylerine gittiğinizde kozalak şurubunun çok yaygın olarak halk arasında kullanıldığını görürsünüz. Sizlere bütün detayları bulabileceğiniz bir yazı hazırlamak istedim.

Üretim yapmadan önce belirlemeniz gereken yöntemi seçmelisiniz. Çünkü bu durum çok fazla karıştırılmaktadır.

  • Kozalak şurubu
  • Kozalak macunu

Genel olarak kozalak macununu, kozalak şurubu olarak sattıkları için karışıklık olmaktadır. Bu sebeple açıklama gereği duydum. Kozalak macunu ve şurubu benzer biçimlerde üretilmesine rağmen içerik anlamında birbirinden çok farklıdır. Sizlere ikisini de anlatacağım ve kararı siz vereceksiniz.

Hangi tür kozalak kullanılmalıdır

Kozalak yapımında en önemli konu kozalak toplanmasıdır. Kozalağın kesinlikle yeşil ve taze kozalak olması gerekir. Kurumuş veya kurumaya dönmüş kozalakların hiçbir etkisi olmaz. Hatta yeni doğmuş genç kozalaklardan bulursanız çok etkili bir şurup elde edersiniz.

Küçük boyutlu yeşil kozalakları genelde yeni dikilmiş çam ağaçlarından bulabilirsiniz. Yaklaşık 15-20 yıllık çam ağaçları küçük boyutlu yeşil kozalaklar üretir ve bu kozalakların kurumaya dönmesi daha geç olmaktadır. Bu sebeple küçük boyutlu çam ağaçlarından kozalak toplayabilirsiniz.

İstediğiniz kalitede yeşil kozalak elde ettikten sonra çok kısa sürede kozalak şurubu üretimine başlamanız lazım. Topladığınız gün kozalak şurubunun yapılması önemlidir. Çünkü her geçen süre kozalaklar kurumaya başlayacak ve etkili özelliklerini kaybedecektir. Bu sebeple başka güne bırakmadan kozalakların suya atılması ve kaynatılmanın başlanması gerekir.

Kozalak şurubu nasıl yapılır

Yeşil olarak toplanmış kozalakları daha önceden hazırlamış olduğumuz bakır kazanların içerisine atıyoruz.

10 adet yeşil kozalak için 1 litre su ilave ediyoruz. 100 adet için 10 litre su gibi düşünebilirsiniz. Odun ateşinde kozalakları kaynatmaya başlıyoruz. İçerisine başka hiçbirşey koymuyoruz. İsteğe göre çam filizlerinden bir miktar koyabilirsiniz. Farklı bir aroma veriyor.

Bu şekilde kozalaklar yaklaşık 3-4 saat arasında kaynıyor. Kaynadıkça renginin değiştiğini göreceksiniz. Rengi istenilen kıvama geldiğinde odun ateşinden alıyoruz. Tam ılımaya başlamadan kavanozlara boşaltıyoruz ve kapağını kapatıyoruz.

Üretmesi basit olarak görünse bile yapım aşamasında çok kolay olmadığını göreceksiniz. İstenilen süre içerisinde ateşten alınmazsa bozulma olabiliyor.

Kozalak şurubu ve macunu arasındaki farklar

Kozalak macunu aynı kozalak şurubuna benzer şekilde yapılıyor. Kaynama esnasında içerisine şeker konuluyor. Su ve şekerin kaynaması sonucunda macuna dönüşüyor. İçerisine konulan şeker suyu macuna çeviriyor ve çok kıvamlı bir ürün haline getiriyor.

İçerisine konulan şeker sebebiyle macun yapımına biz girmedik. Kozalak şurubunun bütün yararlı etkilerinin şeker sebebiyle yok olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple bu tarz katkılı ürünlere karşıyız. Biz sadece kozalak şurubunu yapıyoruz. Piyasada görmüş olduğunuz macun şekilde satılan bütün kozalak şuruplarının şeker veya başka ürünler ile yapıldığını bilmenizi isterim. Kozalağın doğal kaynatılması sonucunda macunlaşma olmuyor.

Bu sebeple doğal şurup almanızı öneririm.

Kozalak şurubu faydaları

Kozalağın faydası özellikle koronavirüsten çok fazla anlaşılmaya başlandı. Aslında yüzlerce yıldır ninelerimizin kullanmış olduğu şuruptur. Evlerin bir köşesinde olur ve hergün sabah içilir.

  • Akciğer rahatsızlıkları için önerilmektedir.
  • Solunum yolu enfeksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Virüslerin etkisini kısa sürede yok etmeye yardımcı olur
  • Mevsim gecişlerinde hastalıklara karşı vücudun dirençli olmasını sağlar.
  • Düzenli tüketilmesi sonucunda stres, depresyon gibi sorunların düzelmesine yardımcı olur. Sinir sistemine çok büyük faydaları vardır.
  • Uyku düzenine faydası vardır. Uykunun düzene girmesini sağlar.
  • Karaciğerin işlevini arttırır. Karaciğerde bulunan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı olur.
  • Dişlere büyük fayda sağlar. Çürümeyi engeller ve ağızda bulunan kokuların yok olmasını sağlar.
  • Gün boyunca daha dinç ve enerjik olmanızı sağlar.

Kozalak şurubu nasıl tüketilir

Hergün bir tatlı kaşığı tüketmeniz gerekir. Düzenli olarak tüketilmesi çok önemlidir. Eğer gece öksürük veya nefes ile ilgili sıkıntınız varsa gece yatmadan önce tüketmeniz daha faydalı olur.

Nasıl üretim yaptık

Köyümüz dağlık bölgede bulunan ve çam ormanları arasındadır. Köyümüzde bulunan çam ağaçları şehir yerleşiminden uzak ve hiçbir hava kirliliğine mazur kalmayan bölgededir. Bu bölgede bulunan yeni çam ağaçlarından yeşil kozalakları topluyoruz. Topladığımız gün odun ateşinde kaynatmaya başlıyoruz. Yıllardır ürettiğimiz gibi istenilen kıvama ulaştığında kavanozları sıcak kapatım yapıyoruz. Bütün yıl boyunca kozalak şurubu hazır halde bekliyor.

Üretmiş olduğumuz kozalak şurubundan sipariş vermek için mağaza bölümüne gidebilirsiniz. Ayrıca youtube kanalımızı takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0