Kuru İncir

Kuru incir binlerce yıldır bilinen ve en özel meyve türlerinden biridir. Kutsal kitaplarda adı geçen ve ilk uygarlıklardan bu yana bilinen en özel meyvedir. Şifası konusunda kitaplar yazılmış, büyük alimler tarafından önerilmiştir. Günümüzde tıp biliminin gelişmesi sayesinde halen bilinmeyen incirin faydaları öğrenilmektedir. Sizler bu yazımızda mucizevi incir meyvesinin kurusunu anlatmaya çalışacağım. Kuru incir meyvesini üretici gözü ile detaylı olarak inceleyeceğiz.

Taze incirin kendine özgü tadı ve nefaseti vardır. Aynı zamanda bir şifa kaynağıdır. Ancak taze incir dönemi çok kısadır. Özellikle bazı kaliteli incir türleri 20-25 gün civarında başlayıp, sonlanır. Bu sebeple birçok meyvede olduğu gibi incirde kurutulmuş ve bütün yıl tüketilmiştir. Doğru kurutma yapıldığı takdirde taze incirde bulunan faydalı mineraller katlanmıştır. Bu sebeple kaliteli kuru incirde taze incirden çok daha fazla faydalı vitamin bulunmaktadır.

İncir dönemi ne zaman

İncir Temmuz ayında başlar ve Eylül ayına kadar devam eder. Yediveren incirler vardır, bu tarz incir türleri Haziran ayında incir vermeye başlar. Ancak bu incirler kalitesizdir. Kuru incir haline getirilmez, kurusa bile oldukça kalitesiz olur. Eylül ayında incirler kurutmaya başlanır ve bu dönem Ekim ayına kadar devam eder. Havaların soğuması ve yağmurların gelmesi ile incir işleme dönemi sona erer.

En kaliteli incir türleri

Dünya incir üretiminin %65’lik bölümü Türkiye’de yapılmaktadır. Bu oranın çok büyük bölümü Aydın – İzmir bölgesindedir. Bu topraklar dünyanın en kaliteli incirlerini üretmektedir. En kaliteli incir türleri dediğimizde karşımıza birkaç tür çıkmaktadır. Ticari amaçlı tutulmasından ziyade kendi görüşümü burada ifade etmek isterim.

  • Sarı lop incir (Dağlık bölgelerde yetişen türlerine dağ inciri denilmektedir)
  • Bardacık inciri
  • Mor incir

Sarı lop incir, ülkemizde üretilen incirin çok büyük kısmıdır. Sarı renkli ve iç kısmı ballıdır. Özellikle dağlık bölgede yetişen cinslerinin kabukları ince iç kısımları dolgundur.

Bardacık inciri, genelde İzmir bölgesinde yetişir. Taze inciri olarak dünyanın en kaliteli incir türüdür. Kurusu fazla bilinmese bile en kaliteli kuru incir türlerinden biridir. Kuruyunca hafif koyu renkli olur ama iç kısmı dolgundur.

Mor incir, tazesi çok kalitelidir. Ancak kurutulmuş olmamaktadır.

Dağ inciri

Bardacık inciri

İncir nasıl kurutulmalıdır

İncir dalında kendisi kurumalıdır. Aksi halde kalitesiz incir olur ve aflatoksin maddesi oluşur. İncir dalından koparılmazsa belli süre sonra kuruma evresi başlar. Dalında kuruyan incirin sap kısmı güçsüzleşir ve yere düşer. Üreticiler yerden inciri toplar ve güneşte 1-2 gün daha tutarlar. Bu şekilde tam kurumaya ulaşan incirler tüketmeye hazır hale gelir.

İncir nasıl kurutulur

İncirde kurtlanma nasıl önlenir

İncirin kurtlanmaması ve bozulma yapmaması için birçok kimyasal yöntem uygulanmaktadır. Ancak biz bu yöntemlerin tamamına karşı olduğumuz için, sizlere doğal ve geleneksel usullerden bahsedeceğim.

  • Şoklama yöntemi
  • Bandırma yöntemi

Eğer imkanınız varsa incir tam kurumaya ulaştıktan sonra şoklama yapmanız en etkili yöntemdir. İncir tam kurumaya ulaştığı esnada içinde larvalar oluşabilir. Larvanın oluşması için ortamın belli bir sıcaklıkta olması gerekir. Eğer siz incirleri soğuk havada en az 1 hafta tutarsanız, larvaların oluşmasını engellersiniz. Bu sayede incirde kurtlanmanın %90 önüne geçmiş olursunuz.

Özellikle üreticilerde soğuk hava sisteminin olmaması sebebiyle geleneksel usul bandırma işlemi yapılmaktadır. Bandırma işlemi defne yaprağı, kekik ve tuz ile yapılır. Aynı zamanda bandırma işlemi sayesinde yere düşen incirlerin dış kısmındaki tozlar arındırılmış olur. Bu sebeple de yapılmaktadır.

Kuru incirde kurtlanma

Kuru incir kaç yıl bozulmaz

Kuru incir için net bir süre vermemiz uygun olmaz. Çünkü yapılan işleme göre dayanma süresi değişmektedir. Ancak doğru saklama koşullarında tutulan kuru incir en az 2 yıl bozulmaz.

Kuru incir bozulur mu

Organik kuru incir mümkün mü

Organik kuru incir üretmek tabi ki mümkündür. Aslında bütün ürünler için organik üretim mümkündür. Sonuçta yüzlerce yıl önce kimyasal tarım ilaçları yoktu. İnsanlar kendi ilaçlarını yapıyorlar ve doğadan yararlanıyorlardır. Bu sebeple tabi ki organik tarım mümkündür ve desteklenmelidir.

Biz Karaot Köyü üreticileri olarak organik sertifikalı kuru incir üretiyoruz. Belki de bulunduğumuz bölgenin bakir olması sebebiyle bu konuda zorlanmadığımızı söyleyebilirim.

Üretmiş olduğumuz kuru incirleri incelemek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0