İzmir’de Doğal Ürün Satan Yerler

İzmir’de doğal ürün satan yerler arasında en başta gelen Torbalı’ya bağlı Karaot Köyü diyebiliriz. Köye ulaşımın rahat olması ve %100 organik ürünler yetiştirilmesi sebebiyle en çok tercih edilen köyler arasındadır. Karaot Köyü’nün en büyük özelliği bakir topraklarını korumuş olmasıdır.

Karaot Köyü İzmir’e bağlı dağ köyüdür. Torbalı ve Kemalpaşa arasında bulunur. Ormanın içerisinde organik ürünler üreten bir avuç köylünün yaşadığı bir köy diyebiliriz. Karaot Köyü doğası sebebiyle harika bir ortama sahiptir. Ayrıca burada yaşayan üreticilerin bilinçli olması sebebiyle toprakları bakir olarak kalmıştır.

Karaot Köyü ve doğal ürünler

Karaot Köyü’nde yaşayan bütün köylüler genelde akrabadır. Normalde bütün köylere çok yüksek oranda göç olmasına rağmen Karaot Köyü bu durumdan fazla etkilenmemiştir. Dağlık bir arazi olması sebebiyle çok büyük endüstriyel tarım yapılacak alanlara sahip değildir. Ayrıca arazilerin %80’i yüksek ömürlü zeytin, incir, üzüm gibi ürünler ile kaplıdır. Bu sebeple tüccarların burada endüstriyel tarım yapması mümkün değildir.

Karaot Köyü’nde yaşayan kişiler genelde 200-300 yıllık aynı köyde yaşayan ailelere sahiptir. Bu sebeple tarım dededen – oğula geçen bir meslek halindedir. 2000’li yıllardan itibaren gençlerin köyden gitmesine rağmen, son yıllarda gençler tekrar üretim için köye dönmeye başlamıştır. Atalarından öğrendikleri geleneksel tarımı uygulamaya çalışan bir köy topluluğundan bahsedebiliriz.

Karaot Köyü’nün atalık tohumlar ile mücadelesi

Ülkemizde bulunan üreticilerin %90’ı hibrit veya Gdo’lu tarıma geçiş yapmışken, Karaot Köyü üreticileri atalık tohumlar ile üretim yapmaya devam etmektedir. Hatta nesli tükenmek üzere olan birçok atalık tohumu çoğaltmışlardır. Çok uzun yıllardır hiç tanımadıkları kişilere ücretsiz tohum dağıtımı yapmışlardır. Bu sayede atalık tohumların yok olmasını engelledirler.

2000’li yıllarda Karaot Köyü’nde bulunan bir grup üretici organik sertifikalı ürün yetiştirmeye başlamıştır. Üretim için devlet desteği alınmıştır ve Türkiye’de ilk defa organik sertifikalı üretim bir grup üretici tarafından başlamıştır. Daha önce organik sertifikalı üretim tam olarak bilinmiyordu. Karaot Köyü üreticileri yüzlerce yıllık yapmış oldukları üretimi aslında devam ettiler. Organik sertifikalı üretimin öncüleri olduklarını bilmiyorlardı.

2021 yılına geldiğimizde 400 farklı tohum cinsine ulaşıldı. Bu tohumların çoğaltılması köylüler tarafından devam etmektedir. Köylüler yaptıkları birçok emeğin karşılığını tabi ki alamıyorlar. Aslında hepsi ticari amacın dışında milli bir mücadele için atalık tohumlarına sahip çıkıyorlar.

Karaot Köyü’nde doğal ürünleri nereden alabilirim

Karaot Köyü’nün girişinde bulunan Karaot Organik Ürünler firmasından alışveriş yapabilirsiniz. Karaot Organik Ürünler bu köyün yerli üreticileri tarafından kurulmuştur. İnternet sitesi ve köyde satış yaptıkları ürünleri Karaot Köyü’nde bulunan arazilerde yetiştirmektedir. Almış olduğunuz ürünlerin tamamı köyde yaşayan üreticiler tarafından üretilmekte, paketlenmektedir. Köyde üretimi mümkün olmayan ürünler için, çevre bölgelerden tanıdık üreticilerden ürünler alınmaktadır.

Ayrıca internet sitesinde bulunmayan Yumurta, taze sebze meyve gibi ürünleri köye gelerek satın alabilirsiniz. Ancak köyde bulunan satış yeri sürekli açık değildir. Gelmeden önce mutlaka arayıp bilgi alınız. Aksi halde köye gelip ürün alamayabilirsiniz. Çünkü köylüler genelde tarlada oluyor. Bu sebeple önceden haber vermeniz halinde, sizin için çok daha iyi olacaktır.

İzmir’de doğal ürün satan yerler diye ilk aklımıza bu sebeple Karaot Köyü gelmektedir. Tamamen köylülerin oluşturmuş olduğu organik üretim devam etmektedir. 300 yıllık köyün mirası aynı genetik kodlar ile günümüze kadar uzanmaktadır. Bu sebeple Türkiye’de bulunan bütün köylerden çok daha önemli hale gelmektedir.

İzmir’de doğal ürün satan yerler çevre illerde ve Seferihisar, Urla, Çeşme, Kuşadası gibi bölgelerde vardır. Bu bölgelerde yapılan üretim toplu halde veya köy olarak değildir. Bireysel bir girişim olarak düşünmeniz daha doğru olacaktır. Hatta bu bölgelerde üretim yapan birçok üreticinin aslen köylü olmadığını görüyoruz. Özellikle İstanbul veya İzmir şehir merkezinden kaçmış kişilerin organik üretim merakı olarak görüyoruz. Tabi ki bu kişilerde doğru üretim yapıyordur ama fiyat olarak oldukça yüksek satış rakamları çıkmaktadır.

Karaot Köyü’nden alışveriş nasıl yapılır

Eğer İzmir’de veya yakın çevredeyseniz köyden gelip direk satın alabilirsiniz. Köyümüze gelmeden önce iletişim bölümünden mutlaka bilgi veriniz. Karaot Organik Ürünler’e ulaşabilmek için aşağıdaki konum bilgisine tıklayabilirsiniz.

Eğer köye gelme imkanınız yoksa Karaot Organik Ürünler‘e ait internet sitesi üzerinden alışveriş yapabilirsiniz. Ürünlerini üreticiler tarafından hazırlanacak ve kargoya verilecektir.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0