Ihlamur Fiyatları

Ihlamur üretimi ülkemizin birçok bölgesinde yapılmaktadır. Karadeniz, Ege, Akdeniz bölgeleri ıhlamur üretiminin en fazla yapıldığı alanlardır. Biz kendi bölgemiz olan Ege bölgesinde üretmiş olduğumuz Ihlamurları toplayıp gönderiyoruz. Ihlamur fiyatları son yıllarda oldukça yükseldi. Ihlamur çayı tüketilmesinin koronavirüse faydalı olduğu bilindikten sonra talep çok fazla arttı. Bu sebeple ıhlamur fiyatları oldukça yükseldi.

Bizim bölgemizde genelde çok büyük ıhlamur ağaçları vardır. Dedelerimizin dikmiş olduğu 200-300 yıllık ıhlamur ağaçları bölgemizde bulunmaktadır. Bölgemizdeki ıhlamur ağaçları çok büyük ticari amaç ile dikilmemiştir. Bu sebeple her üreticinin tarlasında veya bahçesinde en fazla 2-3 büyük ağaç vardır. Bu ağaçlar çok uzun yıllık olduğu için verimleri oldukça yüksektir.

Ihlamur Bakımını nasıl yapıyoruz

Çok büyük ticari amaçlı Ihlamur üretimi yapmadığımız için ilaçlama, gübreleme yapmıyoruz. Genelde bahçelerimizin kenarlarında, dağlık bölgelerde ve tarlalarımızın kenar kısımlarında ıhlamur ağaçları olur. Köyümüzdeki üreticilerin büyük bölümü kimyasal ilaçlama yapmadığı için Ihlamur ağaçlarında zaten kimyasal ilaç kullanılmaz.

Ihlamur ağacının belli dönemlerde aralaması yapılır. Diğer meyvemsi ürünlere göre bakımı ve yetiştirilmesi daha kolaydır. Aralama işlemi düzgün yapıldıktan sonra Ihlamur üretimi oldukça kolaydır.


Ihlamur ağacı şifalı bitkiler arasındadır. Hatta ülkemiz içerisinde en çok bilinen ve şifa açısından çok tüketilen bitkidir. Ülke içerisinde tüketimi çok fazla olduğu için yurtdışına gönderimi çok azdır.

Ihlamur bitkisinin yaprağı, çiçeği ve kabuğu oldukça şifalıdır. Ayrıca ıhlamur ağacının altında dinlenilir ve sakinleşmemiz sağlar.

Ihlamur nasıl kurutulur ve toplanır

Ihlamur bitkisini toplamak oldukca zordur. Bazı ıhlamur ağaçları 30 metre boya ulaşabilmekte ve toplanması oldukça zordur. Çiçekleri tam olgunluğa ulaştıktan sonra makas ile kesmek gerekir. Çiçek ve yaprak bölümlerini makas ile kesmeniz gerekir. Ağaçların üzerine çıkarak ıhlamur çiçek ve yaprakları toplanır. Ihlamur toplama esnasında maalesef yaralanan, ölen birçok kişi olmuştur.

Ihlamur çiçek ve yaprakları gölge alanlarda kurutulur. Gölge olacak alanlara bir bez serilir ve üzerine ıhlamurlar serilir. Üst üste gelmeyecek şekilde ıhlamurlar sermeniz gerekiyor. Yaklaşık 1 hafta içerisinde ıhlamurlar tam kurumaya ulaşır.

Ihlamur yaprağı mı, çiçekleri mi?

Ihlamurun çiçekleri ve yaprağı beraber toplanır. Bu sebeple yaprak ve çiçekler birbirinden ayrılmaz. Ancak çiçekler daha değerli olduğu için “çiçek ıhlamur” daha yüksek fiyatlı olmaktadır.

Yaprak ıhlamur olarak satılanların içerisinde çiçek yoktur veya çok az miktardadır. Çiçek ıhlamur olarak satılanların içerisinde çiçek oranı fazladır.

Ihlamur çiçekleri çok faydalı olduğu için çiçek ıhlamur tercih etmenizi öneririz.

Ihlamur faydaları

Soğuk havalarda, hastalıkların yoğunlaştığı dönemlerde, virüslerin olduğu dönemlerde ıhlamur ihtiyacı artar. Bu dönemlerde ıhlamur tüketimi ile doğal yolla hastalıkların önüne geçilir. Sadece hasta olduğumuzda ıhlamur kullanmak yerine, belli dönemlerde sürekli kullanmak çok daha faydalıdır. Sizlere ıhlamurun faydalarından biraz bahsedelim.

  • Ihlamur sakinleşmeyi ve rahatlamayı sağlar. Gece daha rahat uyumayı sağlar ve sakin olmamızı kolaylaştırır. Hergün tüketilen ıhlamur sayesinde stresin azaldığı bilinmektedir.
  • Nezle, üşütme, grip gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur. Ihlamur ateşin düşmesine yardımcı olur ve terlemeyi kolaylaştırır. Bu sayede hastalıkların hızla düzelmesini sağlar. Ayrıca öksürük ve tahrişlere karşıda oldukça faydalıdır.
  • Solunum yollarında bulunan iltihapları gidermeye yardımcı olur.
  • Sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık, mide şişkinliği, bağırsak sorunlarında oldukça faydalıdır.
  • Toksinlerin atılmasını ve vücudun temizlenmesini destekler.
  • Saçları güçlendirir. Ihlamur suyu ile yıkanması saçların güçlenmesini sağlar.
  • Ihlamur suyu gözleri rahatlatır ve göz kenarlarında oluşan tahribatların yok olmasını sağlar. Ihlamur suyunu bir pamuk ile gözde tutabilirsiniz.

Ihlamur zararları

Ihlamurun bilinen önemli bir zararı yoktur. Her ürün gibi çok fazla tüketilmesi belli sorunlar yaratabilir. Bu sebeple günde 3 fincandan fazla tüketmemenizi öneriyoruz. Fazla tüketilmesi uykusuzluk yaratabilir.

Ihlamur çayı nasıl demlenir

Kaynamış olan suyun içerisine bir miktar ıhlamur atın. Ağzı kapalı bir kap olması önemlidir. Kapalı bir kap içerisinde ıhlamurun yaprakları ve çiçekleri beraber olsun. Bu şekilde 5 dakika civarında demlensin. Ardından içerisinden ıhlamurları süzerek çayını tüketebilirsiniz.

Kaynayan su içerisine ıhlamur atıp beraber kaynatılması doğru değildir.

Ihlamur demleme esnasında limon, ayva, bal gibi birçok faydalı bitkinin kullanıldığını görüyoruz. Bunların birçoğu faydalıdır. Ancak birçok ürünü karıştırarak kullanmak bütün ürünlerin faydasını azaltabilir. Bu sebeple biz Ihlamuru tek olarak tüketilmesini öneriyoruz. Ayrıca bilinmeyen birçok ürünün karıştırılması, bilinmeyen sorunlar yaratabilir. Bu yüzden daha önce deneyimlenmemiş ürünleri karıştırırken dikkatli olmanızı öneririz.

Ihlamur fiyatları ve son durumları ile ilgili bilgi almak için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca youtube kanalımızı ziyaret etmenizi öneriririz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0