Diş Badem

Badem çeşitleri arasında en fazla tercih edilen türdür. Kolay kırılabilmesi ve iç kısmının büyük olması sebebiyle özellikle diş badem tercih edilir. Sizlere bu yazımızda badem çeşitlerinden ve diş badem ile ilgili bütün detayları anlatacağız.

Diş ile kırılabilir olduğu için diş badem ismi verilmiştir. Diş badem genel bir isimdir. Diş badem cinsine bağlı birçok çeşit vardır. Bizim ürettiğimiz iç kısımları büyük ve kabuğu ince cinstir. Kıracak ile çok rahat bir şekilde kırılabilir. El ile kırılması zordur.

Badem çeşitleri

Ülkemizde genel anlamda 3 badem çeşidi vardır. Bunlar; taş badem, diş badem, teksas(el ile kırılan) badem

  • Taş Badem : Badem cinslerinin en hakiki olanı diyebileceğimiz cinstir. Aşılama yapılmayan ve en eski badem cinslerine verilen genel isimdir. Genel tanımını adı üstünde kabuğunun çok kalın olmasından almaktadır. Kabuk kısmı el ile kırılmaz. Kıracak ile zor kırılmaktadır. 1 kilo taş bademin iç kısmından ortalama 260-270gr iç badem çıkmaktadır. İç kısmı diğer cinslere göre daha küçüktür. Tadı, aroması en kaliteli badem cinsidir diyebiliriz. Genelde çok eski dönemlerden kalan ağaçlardan üretilmiştir. Kabuklu şekilde çok uzun yıllar bozulmadan saklanabilir. Yeni dönemde üretimi oldukça azaldı. Taş badem ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız.
  • Diş Badem : Kabuk kısmı taş bademe oranla oldukça incedir. Adı üstünde diş ile kırılabildiği için diş badem ismi verilmiştir. Kabuk kısmının el ile kırılması zordur. Genelde kıracak ile kırılır. Ceviz kıracağı ile rahatca kırılabilir. Kabuğu ince ve iç kısmı büyük olduğu için en fazla tercih edilen badem cinsidir. 1 kilo taş bademin iç kısmından 440-470gr civarında iç badem çıkmaktadır. Bu oran çok iyi olduğu için özellikle tercih sebebidir. İç badem, kavrulmuş badem satışlarında genelde diş badem tercih edilmektedir. Fiyat olarak daha ekonomiktir.
  • Teksas Badem : Özellikle son zamanlarda ülkemizde üretimi artmıştır. Kabuk kısmı çok ince olan badem cinsidir. Kabuğun ince olması sebebiyle el ile kırılabilir durumdadır. Kabuk kısmı pütürlü haldedir ve el ile çok rahat kırılabilir. İç kısmı büyüktür. 1 kilo teksas badem cinsinden 500-520gr civarında iç badem çıkmaktadır. İç badem fazla çıkmasına rağmen fiyatı oldukça yüksek olduğu için ticari anlamda tercih edilmez. Diş badem ve taş bademe oranla fiyatı oldukça yüksektir. Kabuk kısmı ince olduğu için diğer badem cinslerine göre daha kısa süreli saklanabilir durumdadır.

Bademi nasıl tüketmek gerekir

Bütün badem cinslerini kabuklu olarak saklamak en doğrusudur. Özellikle taş badem ve diş badem çok uzun süre kabuklu olarak saklanabilmektedir. Bu sebeple bademleri kabuklu olarak saklamak ve tüketmek istediğiniz zaman kırıp tüketmek en idealidir.

Bademler kırılıp çiğ hale geldikten sonra bayatlamaya ve istenilen kaliteden uzaklaşmaya başlar. Bu yüzden bizler çiğ badem tüketimini desteklemiyoruz. Ancak kabuklu bademi sürekli kırmak mümkün olmadığı için belli aralıklarla kırma işlemi yapılabilir.

Örneğin; Ayda 1 kilo iç badem tükettiğinizi düşünürsek, diş badem için yaklaşık 2 – 2,5 kilo badem diyebiliriz. Bir aylık bademi kırıp, ağzı hava almayan cam bir kavanoza koyabilir ve bir ay boyunca tüketebilirsiniz. Doğru saklandığı sürece 1 ay içerisinde iç bademde bayatlama ve bozulma yaşanmaz.

Bademi nasıl saklamak gerekir

Elinizden geldiğince kabuklu badem olarak saklamanızı öneriyoruz. Kabuklu halde sakladığınız sürece bozulma kolay kolay olmaz. Özellikle taş badem 7 yılı aşkın süre dayanmaktadır. Diş bademlerde kabuklu olduğu sürece 4-5 yıl bozulmadan saklanabilir.

Kabuklu bademleri nemsiz, güneş görmeyen alanlarda saklarsanız çok daha iyi olur. Eğer çiğ olarak saklamak istiyorsanız ağzı kapalı bir kavanoz içerisinde saklamanızı öneririm. Özellikle ciğ badem nem istemez. Bu sebeple nemli, güneşli alanlarda ciğ badem saklamayanız.

Kavrulmuş badem zararlı mı

Kavrulmuş badem tüketmek lezzet anlamında tabiki daha güzel ve hoş oluyor. Ancak kavrulmuş badem besin değerini yitirdiği için faydası azalmaktadır. Ayrıca kavrulma işi tuz ile yapıldığı için zararlı hale gelmektedir. Kavrulma esnasında yüksek ısıya maruz kaldığı için baesin değerleri azalmaktadır.

Badem kabuğu nasıl soyulur

Özellikle buzlu badem yapımında, badem kabuğu soyma işlemi yapılmaktadır. Badem kabuğu soyma işlemi çok kolaydır. Sıcak bir su içerisine çiğ bademleri atın ve 5-10 dakika civarında sıcakta bademleri bekletin. Kolayca bademlerin kabuklarını soyabilirsiniz.

Taş badem, diş badem hakkında bilgi almak ve sipariş vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca youtube kanalımızı ziyaret etmenizi öneririz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0