Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır

Koronavirüs salgınından sonra zeytin yaprağının nekadar değerli olduğu anlaşılmaya başlandı. Aslında yüzlerce yıldır geleneklerimizde olan zeytin yaprağı çayının önemi ortaya çıktı. Sizlere bu yazımda zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır konusunda bilgi vereceğim.

Öncelikle yapacağınız çay için kullanılacak zeytin yaprağını seçmeniz gerekiyor. Maalesef ülkemiz zeytin üretiminin hemen hemen tamamı kimyasal ilaç kullanılmış ağaçlardan oluşmaktadır. Zeytin ve zeytinyağında ki doğallığıda etkilemektedir ama zeytin yaprağı bu konuda çok fazla hassastır. Çünkü kimyasal ilaçlar zeytin yapraklarına uygulanmaktadır. Bu sebeple zeytin yaprakları bütün ilaçları içine çekmekte ve büyük sıkıntılar barındırmaktadır.

Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır

Bir bardağın içerisine 7-8 adet zeytin yaprağını koyun. Bardağı kaynar su ile doldurun. Sıcak su içerisinde zeytin yapraklarını 3-5 dakika arasında bekletin. Demlenme tamamlandıktan sonra zeytin yaprağı çayını tüketebilirsiniz. İsterseniz bir şeyler tüketirken yanında içebilirsiniz, isterseniz sadece zeytin yaprağı çayını içebilirsiniz.

Taze zeytin yaprağı veya kurutulmuş zeytin yaprağı ile çay yapılabilir. Biz genelde taze zeytin yaprağı ile üretmeyi uygun görüyoruz. Kurutulmuş zeytin yaprağı kullanıyorsanız bir miktar daha fazla kullanmaya çalışın.

Zeytin yaprağı çayı nasıl tüketilir

Aç veya tok karnına tüketilmesi gerektiği ile ilgili net bir bilgi yoktur. Genelde bu tarz bitkilerin aç karnına tüketilmesi daha faydalı olduğu söylenir. Bu sebeple aç karnına tüketilmesini öneriyoruz.

Günde en fazla 2 bardak zeytin yaprağı tüketmek uygundur. Bildiğiniz gibi herşeyin fazlası zarardır. Bu sebeple günde 1 veya 2 defa tüketmek sağlık açısından çok faydalıdır.

Zeytin yaprağı çayı içerisine limon sıkarak tüketebilirsiniz. Zeytin yaprağı özü itibariyle biraz acıdır. Haliyle çayıda biraz acı olur. Bu sebeple içerisine limon sıkarak tüketebilirsiniz.

Zeytin yaprağı çayını soğuk veya sıcak olarak tüketebilirsiniz. Sıcak su içerisinde demleme yapıldıktan sonra soğumaya bırakabilir ve bu şekilde tüketebilirsiniz.


Zeytin yaprağı seçimi çok önemlidir. Bildiğiniz gibi zeytin yaprağı çayı yapmak kolaydır ama bütün zeytin yaprakları ile çay yapılır mı. Hangi zeytin yapraklarını almanız gerekir.

İlaçsız zeytin yaprağı

Hangi zeytin yaprağını satın almalıyım

Zeytin yaprağı seçimi inanılmaz önemlidir. Şifa almak, sağlık edinmek isterken çok daha büyük zararlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple bir üretici olarak sizlere zeytin yaprağı üzerinde yapılan büyük hilelerden ve dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedeceğim.

  • Zeytinyağı sıkma esnasında ayıklanan yaprakların kurutulması ve satışı. Kış aylarında zeytin sıkımı için getirilen zeytinler makinelerden geçirilir. Zeytinlerin içerisinde bulunan yapraklar fanlar ile ayrıştırılır. Belli bölgede biriken zeytin yaprakları kendi kendine kurumaya başlar. Yapraklar üst üste kuruduğu için istenildiği gibi kuruması mümkün değildir. Zeytin yaprağının düzgün kuruması için boş bir alana serilmesi ve üst üste gelmemesi gerekir. Tam kurumaya ulaştıktan sonra paketleme yapılır. Maalesef birçok yerde satılan kurutulmuş zeytin yaprakları bu şekildedir. Bu sebepten dolayı taze zeytin yaprağı daha faydalı olmasına rağmen, kurutulmuş zeytin yaprağı satılmaktadır.
  • Taze zeytin yaprağını toplayıp göndermek oldukça güçtür. Genelde yüksek miktarda zeytin yaprakları toplanır ve öğütülür. Bu şekilde kurumaya bırakılır. Bu sebepten dolayı kalitesi düşer ve istenilen etkiyi yapması güçleşir.
  • Türkiye’de organik sertifikalı zeytin ve zeytinyağı üretimi çok az seviyededir. Zeytin ağaçlarına çok büyük kimyasal ilaçlama yapılmaktadır. Maalesef ilaçlamaların büyük bir bölümü zeytin yapraklarına yapılır. Bu sebeple organik sertifikalı zeytin yaprağı veya ilaçsız olduğuna inandığınız zeytin yapraklarını tercih etmelisiniz.

Biz nasıl zeytin yaprağı gönderiyoruz

Sipariş bize ulaştıktan sonra organik sertifikalı ilaçsız zeytin ağaçlarımızdan zeytin yapraklarını topluyoruz. İtina ile tek tek zeytin yapraklarını topluyoruz ve paketleyerek sizlere gönderiyoruz.

2007 yılından bu yana organik sertifikalı zeytin ve zeytinyağı üretimi yapıyoruz. Tarlalarımızda kimyasal ilaçlama yapmıyoruz. Bu sebeple zeytin yapraklarımız ilaçsız ve organik sertifikalıdır.

Zeytin yaprağı nasıl saklanır

Zeytin yaprağı kurutulmuş olarak size gelmişse kapalı bir kap içerisinde saklamanız uygundur. Taze zeytin yaprağı size ulaştıysa ve 10 gün içerisinde tüketileceğinden fazlası elinizdeyse kurutmanız daha doğru olacaktır.

Zeytin yapraklarını bir bez üzerine serin. Üst üste gelmeyecek şekilde olması daha doğru olacaktır. Evlerinizde bulunan balkonlarda kurutma işlemi oldukça uygundur. Yaklaşık 10 gün içerisinde tam kurumaya zeytin yaprakları ulaşır. Kuruyan zeytin yapraklarını kapalı bir kap içerisinde 2 yıl boyunca saklayabilirsiniz.

İlaçsız zeytin yaprağı ile ilgili bilgi almak ve sipariş vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Youtube kanalımızı takip edebilirsiniz. Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır videomuz kanalımızda yayınlanacaktır.

Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır” yazısında bir düşünce

  1. mehmet turhan diyor ki:

    Merhaba,zeytin yapraklarında bulunan oleuropein’den maksimum yararlanmak için hangi mevsimde toplanmış yaprakları kullanmalıyız? Kimi kış sezonunu kimi de zeytin toplama mevsimindeki yaprakları tavsiye ediyor.Fikrinizi alabilir miyim, siz nasıl kullanıyorsunuz?
    Bir de sizin oralarda zeytin toplama mevsiminde zeytinleri tuzlama dan kısa süreliğine acı olarak tüketiliyormuş,bende denedim ama organik olmadığı için pek uygun değil.Mevsimin de sizden istesem 4-5 Kg. gönderme imkanınız var mı?
    Selamlar.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0