Ata Tohumu

Ata tohumu ülkemiz tarımı için çok önemlidir. Hatta sadece tarım için değil ülkemizin güvenliği, bağımsızlığı ve geleceği için atalık tohumlarımız çok önemlidir. Bu yüzden atalık tohumlarımıza sahip çıkmalıyız ve değerini bilmeliyiz. Sizlere Karaot Köyü olarak atalık tohumlar ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmalardan ve amaçlarımızdan bahsedeceğim.

Karaot Köyü üreticilerine ait atalık tohumlardan sipariş vermek için tıklayınız

Ata tohumu nedir

Yüzlerce, binlerce yıllık tohumların günümüze uzanmış halidir. Kısaca atalık tohumlardan yetiştirmiş olduğunuz ürünlerin tohumlarını alıp bir sonraki sene tekrar bu ürünler ile üretim yaparsınız. Sınırsız sayıda bu süreç devam eder.

50-60 yıl öncesine kadar geleneksel tarım bu şekilde devam etmiştir. Üretim yapılan ürünlerin bir bölümü tohum olarak bırakıldı ve bir sonraki sene için atalık tohumlar elde edilmiş oldu. Ancak teknolojinin gelişmesi ile tüketim toplumu ilk olarak tarımı evrimleştirdi.

Tüketim toplumu ne istedi ve şuanda neler yaşanıyor

Köylüler, çiftçiler kötü ve altsınıf olarak görüldü ve köylerden göç maalesef zorlandı. Bunun sonucunda köylü nüfus inanılmaz azaldı ve yaşlandı. Eldeki kaynaklar ile istenilen üretime ulaşılamayacağı düşünüldü ve tüketicilerin güzel, kaliteli ürünler istenildiği göz önüne alınarak aşağıdaki tohumlar geliştirildi.

  • Atalık tohumların 4-5 katı yüksek verim verebilecek
  • Görüntüsü itibariyle birbirine benzeyen
  • Güzel görüntülü, şekilli ve tüketime uygun ürünler
  • Dayanıklılığı yüksek olan ve sevkiyat aşamasında sorun yaşanmayacak ürünler
  • İstenilen mevsimde bütün ürünlerin yetişebilmesi
  • Hastalıklara karşı kendi ilaçları ve gübreleri ile kesin çözüm üreten ürünler

Yukarıda yazmış olduğumuz şekillere uygun tohumlar üretildi. Bu ürünlerin melezleme yoluyla veya genetiği değiştirilerek üretilmesi bizim için hiçbir önem arz etmemektedir. Sonuçta doğal bir süreç bozuldu ve çiftçilerin bu tarz tohumlar ile üretmesi zorlandı.

Ata tohumundan vazgeçmenin sonuçları

Ata tohumu ile üretim yapmak bilgi, tecrübe gerektirir. Köylüleri ikinci sınıf kişiler olarak gördüğümüz için bilinçli, yetişmiş bütün köylüleri kaybettik. Genç çiftçilerin %80’i şehirlere göç ettiler ve değerli topraklarını sattılar. Onların miraslarını endüstriyel üretim yapan kişiler aldı ve bütün üretimleri hibrit tohumlara çevirdi.

Ata tohumundan vazgeçerek coğrafi üretimden vazgeçtik. Ülkemizin her bölgesinde ayrı ayrı ürünlerin kalitesi çok yüksektir. Örneğin; Çanakkale domatesini hepimiz çok iyi biliriz. Adı üstünde bu domatesin Çanakkale’de yetişmesi önemlidir ve kalitesini bu bölgenin toprağından alır. Çanakkale çiftcisinin az olması, bölgenin şehirleşmesi gibi sebeplerden dolayı istenilen ürün bu bölgede yetişmez hale geldi. Bu yüzden Çanakkale domatesine benzeyen tohumlar ile Antalya, Mersin gibi bölgelerde Çanakkale domatesi yetiştirilmektedir. Aynı durumu bütün ürünler için söyleyebiliriz. Çünkü ülkemiz üretiminin çok büyük bölümünü Akdeniz bölgesi tek başına yapabilir hale gelmiştir. Bu sera üretimi, hibrit tohumlar, kimyasal ilaç ve gübreler sayesinde yapılmıştır. Aksi halde her ürünün Akdeniz bölgesinde yetişmesi mümkün değildi.

Ata tohumu üretiminden vazgeçerek sağlıklı, temiz ve güvenilir ürünleri kaybettik. Bütün ürünlere sağlıklı mı acaba diye temkinli yaklaşır olduk. Çünkü bütün ürünler sağlığımızı tehdit ediyor.

Anadolu topraklarında yetiştirmiş olduğumuz binlerce yıllık tohumları kaybettik. Küçük üreticilerin tohumlara para vermeden kendileri üretmiş oldukları tohumları yok oldu. Küçük üreticilerin %80’i şehirlere göç etti. Kalan köylülerin birçoğu hibrit tohum ile üretime geçti. Bilinçli olarak atalık tohumlarını yaşatan kişi sayısı maalesef çok çok az kaldı.

KARAOT KÖYÜ ATA TOHUMU İÇİN NE YAPTI

Karaot Köyü üreticileri olarak 2000’li yıllarda atalık tohumların öneminin farkına vardık. Köyümüzde bulunan tohumlar ile üretime devam ettik. 2017 yılının başlarına kadar hiçbir ticari kaygımız olmadan, hatta birçok üründe zararına üretim yaptık. 2017 yılından sonra köyümüzün ve yaptığımız işlerin önemi farkedildi.

Şuanda Türkiye’nin birçok bölgesine atalık tohumlar ile yetiştirdiğimiz ürünleri göndeririyoruz. Bu sayede köylülerimizi her geçen sene daha fazla üretim yapmaya teşvik ediyoruz. Hem köylülerimizin refahı arttı, genç çiftcilerimizin köylere geri göçleri başladı.

  • Köylülerin üretmiş oldukları ürünler Türkiye’de benzersiz olduğu için alıcı çok rahat bulunur hale geldi.
  • Satma sıkınıtısı olmadığı için üreticiler sadece en iyi ürünü yetiştirmeye yöneldiler.
  • Atalık tohumlara duyulan ilgi ve önemden dolayı üreticiler tarafından daha fazla tohumluk ürün bırakılmaya başlandı.
  • Köylerden göç etmiş gençlerin geriye gelmesi sebebiyle uzun süre sürdürülebilir tohum ve sağlıklı gıda üretimi sağlandı.
  • Türkiye çapında elinde az miktarda veya nesli tükenmek üzere olan tohumları çoğalttık.

Atalık tohumlar ile ürettiğimiz ürünlere mağaza bölümünden ulaşabilirsiniz.

Elimizde bulunan atalık tohumlar hakkında bilgi almak ve talep etmek için tıklayınız.

Elinizde bulunan atalık tohumları ve bizim çoğaltmamızı istediğiniz tohumları bizlere gönderebilirsiniz. Sizlerden gelen tohumların üretimini yapıyoruz, tohumlarını alıyoruz ve ülke genelinde isteyenlere gönderiyoruz. Nesli tükenmek üzere olan tohumların geleceğini kurtarıyoruz ve gelecek nesillere bir tohum daha ilave etme şansı bulunuyor. Bizlere tohum göndermek için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Youtebe kanalımıza abone olabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0