EN İYİ KURU İNCİR

En iyi kuru incir hangisidir. Hangi yörede yetişir, nereden alınır ve nasıl anlarım gibi sorular çok fazla gelmektedir. Bunlarla ilgili cevaplar vermeyi uygun gördük. Sizlere en iyi kuru incir için neler yapmanız gerektiği ve nasıl alacağınız konusunda yardımcı olmaya çalışağız.

Sizlere bu yazımızın sonunda en iyi kuru incir konusunda genel bir bilgi vermiş olmayı ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini amaçlıyorum. Buyüzden madde madde dikkat edilmesi gerekenleri açıklayacağım.

En iyi kuru incir için olması gereken özellikler

  • Hangi yörede üretildi. Hangi yöreden alınmalı
  • Cinsi nedir ve hangi cins tercih edilmelidir.
  • Üretim şekli nasıldır. (İlaçlı, iyi tarım, organik tarım)
  • Üretim sonrası işlemleri nedir. Hangi yöntem tercih edilmelidir.

Yukardıdaki konulara detaylı olarak değineceğim. Bu maddelere istenilen cevapları bulduğumuz kuru incir için en iyi kuru incir diyebiliriz.

En iyi kuru incir hangi yörede üretilir

Ülkemizin birçok bölgesinde incir yetişmektedir. Ülkemizin 7 bölgesinde de incir yetişmekte. Evet ülkemizin heryerinde incir yetişmekte ve hepsi birbirinden güzel. Ancak kuru incir yetiştiriciliği başka bir durumdur. Ülkemizde yetişen incirlerin birçoğu sadece taze olarak tüketilmekte ama kurusu olmamaktadır. Bölgenizde incir ağacı olması, taze incirinin çok güzel olması en iyi kuru incirin bölgenizde yetişebileceği anlamına gelmez.

Aydın – İzmir bölgesi Türkiye’nin en iyi incir ve kuru incirlerinin yetiştiği bölgelerdir. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en iyi kuru incirleri bu bölgede yetişmektedir. Aydın’a bağlı Nazilli ilçesinden, İzmir’e bağlı Torbalı ilçesi arasında bulunan bölgeler kuru incir üretimi için en ideal alanlardır. Bu bölge toprak itibariyle incir üretimine çok uygundur, hava koşulları sebebiyle incir kurutmanın en ideali bu bölgededir.

Dünyanın en eski meyveleri arasında bulunan incirin anavatanı bu bölgedir. Hitit dönemlerinde incir çizimleri ve bardacık incirinin çizimlerine rastlanmıştır.

Bu sebeple en iyi kuru incir için Aydın – İzmir bölgesinde üretilen kuru incirler tercih edilmelidir.

Hangi cins kuru incir tercih edilmelidir

Tercih edeceğiniz kuru incir çeşidi çok önemlidir. Bu konuda detaylı bir yazımız vardı. Aşağıdaki linkten detaylı olarak incelemenizi tavsiye ederim.

Kuru incir çeşitleri için tıklayınız

İki gruba ayıracağımız kuru incir çeşidi bulunmaktadır. Dağ inciri ve Ova inciri.

Ova inciri = Ova bölgelerinde yetişen kuru incirlerdir. Genelde belli zamanlarda sulama yapılır. Şehire yakın olduğu için çeşitli hava kirliliklerine maruz kalmaktadır. Bu yüzden yüksek miktarda ilaçlama ve gübreleme yapıldığını söyleyebiliriz. Görüntü itibariyle oldukça güzeldir. Boyutları büyük ve renkleri beyaza yakın olur.

Ancak içinde bulunan aroma ve kalite anlamında oldukça düşüktür. Aynı zamanda bu tarz incirlerde ilaçlama riski çok daha yüksektir. Bu sebeple mecbur kalınmadığı sürece tercih edilmemesi gerekir.

Dağ inciri = Adı üstünde dağlık bölgelerde yetişen kuru incirlerdir. Yüksek rakımlı bölgelerde yetişmektedir ve bu bölgelerde küçük üreticilerin yapmış olduğu kuru incir üretimleri vardır. Genelde kimyasal gübre, ilaç kullanılmayan ve yapay sulama yapılmayan incirlerdir.

Ayrıca havası itibariyle yüksek rakımlı bölgelerde yetişen kuru incirler çok daha kaliteli olmaktadır.

Dağ inciri ile ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Dağ inciri

En iyi kuru incir için üretim şekli ne olmalıdır

En iyi kuru incir için organik sertifikalı tüketmeniz gerekir. Diğerlerinde istenilen tadı bulma ihtimaliniz tabiki var. Ancak organik sertifikalı ürünlerde kimyasal ilaç, gübre olmadığına dair kesin bir neticeye varıyorsunuz. Bu sebeple gönül rahatlığı ile doğal bir ürün yeme şansınız oluyor.

Ülkemizde organik sertifikalı kuru incir üretimi inanılmaz azdır. Birkaç üretici haricinde organik üretim yapılmıyor. Bildiğiniz gibi “organik” ibaresi herkes tarafından kullanılıyor. Ancak organik tabirini kullanmak aslına bakarsanız yasaktır. Sadece organik sertifika sahibi olan ürünler için kullanılabilir. Aksi halde suçtur.

Organik sertifikalı kuru incir için tıklayınız.

Üretim sonrasında yapılan işlemler nelerdir

Kuru incir en fazla kimyasal işleme açık olan ürünler arasındadır. Bu sebeple kuru incir üretiminden daha fazla üretim sonrası işlemler önem kazanıyor.

Üretim sonrasında yapılan kötü niyetli işlemler
  • Hidrojen peroksit uygulaması yapılması
  • Beyazlatma işlemi uygulanması
  • İncir üzerinde bulunan yara ve lekelerin kaybedilmesi

Yukarıda bahsettiğim aşamalar çok fazla uygulanmaktadır. Bu tarz ürünlerden uzak durmak gerekir. Tabiki tüketiciler tarafından bu tarz ürünler talep edildiği için, tüccarlarda tüketicilere uygun ürünler yapmaktadır.

Örneğin; kuru incir beyaz, sarı ve büyük olmalıdır gibi bir talep olunca. Tüccarlarda ürünleri bu duruma hazırlıyor ve tüketicilerin önüne istedikleri gibi ürünler çıkarıyor.

Sizlere kısaca özetlemek gerekirse en iyi kuru incir özetini yapmış olalım.

En iyi kuru incir Aydın – İzmir bölgesinde yetişen dağ incirleridir. Organik sertifikalı olarak üretilmiş ve dalında kendisi kurumuş kuru incirlerdir. Üretim sonrasında peroksit işlemi yapılmamış incirdir.

Youtube kanalımızı takip edebilirsiniz

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0