Yerli Susam Tohumu

Yerli susam tohumu maalesef ülkemizde üretimi oldukça azalmış ve çoğaltmak istediğimiz ürünlerin başında gelmektedir. Katma değer yaratan birçok ürünün yapımında kullanılan susamın genetiği değiştirilmemiş hakiki susam tohumları ile üretilmesi bizim için çok önemlidir. Bu sebeple 2019 yılından itibaren susam üretimini köyümüzde arttırmaya başladık.

2019 yılına kadar Karaot Köyü’nde yerli susam üretimi oldukça az miktardaydı. Köylüler sadece kendi evleri için üretim yapıyordu. Köyümüzde ticari amaçlı susam üretimi oldukça az seviyede bulunmaktaydı. Birçok üründe olduğu gibi susam üretiminde de yerli tohum kullanımının çok az olduğunu biliyoruz. Bu sebeple yerli susam üretimini köyümüzde arttırdık.

Yerli susam tohumu

Susamların bir bölümünü bir sonraki dönem için tohumluk olarak bırakıyoruz. Tohumluk bıraktığımız susamların en kaliteli ve en iyi ırk olması gerekir. Bu duruma özen gösterilmesi gerekir. Sezonun ortasında bir miktar susamı tohumluk olarak ayırıyoruz ve bu şekilde saklıyoruz.

Susam tohumu aynı zamanda gıda olarak tüketilebilir.

Susam üretiminde kimyasal gübre kullanmıyoruz. Sadece hayvan gübresi kullanıyoruz. Kimyasal ilaç kullanmıyoruz. Susam diğer ürünlere oranla yetiştirilmesi kolay olduğu için birçok şartda yetişmektedir. Bu sebeple ilaçlamaya ihtiyaç duymaz. Bizim üretimimiz çok fazla olmadığı için yüksek verim oranlarını hedeflemiyoruz. Bu sebeple ürettiğimiz ürünün kalitesi bizim için çok daha öncemli. Fazlalık susam ve susam tohumu üretimimizi paylaşıyoruz ve satışını yaparak köyümüze katkı sağlıyoruz.

Yerli susam siparişi ver

Yerli susam tohumu olduğunu nasıl anlarız

Yerli susam olduğunu anlamak oldukça zordur. Çünkü yerli, atalık tohumları kullanarak melezleme yapılıyor ve hibrit tohumlar bu şekilde üretiliyor. Bu sebeple yerli tohum ile hibrit tohumları ayırt etmek oldukça güç. Ancak dikkat etmenizi önereceğim önemli bir husus var. Bizim atalık susamlar beyaz renkte olmaz. Genelde sarı ve koyu renkli susamlar yerli susamdır. Birçok kişi tarafından beyaz susamlar görüntü itibariyle tercih edilmiş olsa bile, beyaz renkte olanlar bizim hakiki susamımız değildir. Tercih ederken bunu dikkate alabilirsiniz.

Yerli susam üretiminin köyümüze faydaları

Köyümüz dağlık olduğu için ovalarda üretildiği gibi bütün ürünlerin çok konforlu üretimi mümkün olmuyor. Tarlalarımızın büyük bölümü uzun ömürlü ağaçlar ile kaplıdır. Zeytin, incir, üzüm gibi ürünler tarlalarımızın çok büyük bölümünü oluşturmaktadır. Bu tarz ürünlerin köyümüze katkısı çok olsa da, yılda bir defa ürün alınabilmektedir. Bu yüzden çok kısıtlı kazançlar sağlanmakta ve toprakta başka ürün yetiştirilmemektedir.

Susam yapısı ve üretimi itibariyle incir ve zeytinin bulunduğu topraklarda çok rahat yetiştirilebilmektedir. Ağaçların dip bölgeleri hariç diğer boş alanlarda susam üretimi çok rahat yapılabilmektedir. Bu sayede tarlalarımızda ikinci bir ürünü yetiştirme fırsatımız oldu.

Kış döneminde zeytin tarlalarımızda bakla üretimi yaptık. Yaz aylarında susam üretimi yaptık. Ayrıca bakla ve susam toprakta doğal gübreleme oluşturdu. Bu sayede zeytin verimini arttırmış olduk.

Yerli susam üretimi nasıl yapıyoruz

Yerli susam tohumu bir önceki seneden elimizde bulunmaktadır. Her susam tohum olarak ayrılmaz. Tohum olabilmesi için atalık olması şarttır. Ayrıca susamın en güzel ve kaliteli olanları bir önceki seneden ayrılır ve tohum olarak kullanılabilir.

Susam üretecek olduğumuz toprağın tavlı olması gerekir. Yani kuru veya çamur halde olmamalıdır. Önce tarlayı sürüyoruz ve yerli susam tohumu tarlaya atıyoruz. Ardından tarlayı tekrar sürerek susamın toprakla karışmasını sağlıyoruz. Bizim üretimlerimiz çok yüksek oranlarda olmadığı için dikimleri el ile yapıyoruz.

Susam üretiminde herhangi bir sulama veya başka hiçbir işlem yapmıyoruz. Susamlar kendiliğinden çıkmaktadır. Toprağın istenilen seviyede olması, hayvan gübresi ile desteklenmiş olması susam üretimi için yeterlidir. Biz üretim esnasında ve sonrasında hiçbir kimyasal ilaç, gübre kullanmıyoruz.

Susamlar yaklaşık 1 metre uzunluğa geliyor ve kuruyor. Tam kurumaya ulaştıktan sonra susamları alt kısımlarından biçiyoruz. Tarlanın boş ve güneş gören bir alanına harman yapıyoruz. Bütün susamları dik şekilde birbiri ile çaprazlama tutuyoruz ve tam kurumaya ulaşmasını sağlıyoruz. Ardından susamları döverek içinden çıkmasını sağlıyoruz.

Bu işlemler oldukça zahmetli ve büyük zaman gerektiren işçilikler istemektedir. Bu sebeple el ile yapılan susam üretimi son zamanlarda terk edilmiştir. Biz ufak çapta üretim yaptığımız için geleneksel üretim yöntemlerini devam ettiriyoruz.

Yerli susam siparişi vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Yerli susam tohumu için atalık tohum bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0