Cennet hurması, cennet elması veya trabzon hurması olarak bilinen mucizevi meyvenin kurusu şifa kaynağı olmaya devam ediyor. Üretici olarak cennet hurmalarını özenle hazırladık ve kuruttuk. İnanılmaz kaliteli cennet elmalarını nasıl kurttuğumuzu ve hangi işlemlerden geçtiğiniz sizlere bu yazımda anlatacağım.
- Dağlık bölgede yetişen cennet hurmalarıdır.
- İç kısımları olgunlaşmış ama yumuşağa dönmemiş cennet elmalarını tercih ediyoruz
- Bandırma işlemini defne yaprağı ve dağ kekiği ile yapıyoruz
- İplere diziyoruz ve kuruma alanlarına asıyoruz
- Tam güneş görmeyen alanlarda 30 gün civarında kurumaya bırakıyoruz
- Kuruma işlemi bittikten sonra nemli olmayan alanlarda saklıyoruz.
- Büyük boyutta olan cennet hurmalarından yapıyoruz.
Cennet hurması nasıl tüketilir
Cennet hurması oldukça güçlü bir kuru meyvedir. Bu yüzden günde 1 adet tüketmek idealidir. Normal yetişkinler günde 1 veya 2 adet tüketmektedir. Çocuklar için cennet elmasının yarısını tüketmesi daha uygun olur. İç kısmında çekirdek olabiliyor. Yerken çekirdeğine dikkat etmek gerekir.
Cennet hurması üzerinde bulunan beyazlıklar
Birçok kuru meyvede benzer durumlar bulunmaktadır. Kimyasal işlemler ile doğal oluşumlar karıştırılmaktadır. Cennet hurması üzerinde bulunan beyazlıklar kendi doğal balıdır. Kuruma esnasında cennet elmalarının bir miktar balı dışına çıkar ve bu şekilde kurur. Özellikle soğuk gördüğü anda üst kısımda bulunan bal kristalleşir. Bu yüzden cennet elmalarının üzerinde beyazlıklar görülebilir. Bunlar doğaldır. Yıkamaya gerek duymadan tüketebilirsiniz.
Cennet hurmalarını nasıl saklanmalı
Soğuk ve nemsiz ortamda saklanmalıdır. Özellikle nem cennet elmalarının en büyük düşmanıdır. Bu yüzden mutlaka buzdolabında saklanması gerekir. Aksi halde ekşime, kurtlanma oluşabilir.
Buzdolabından çıkardığımız zaman cennet hurmaları sert olabilir. Ev ortamında bir miktar durduğunda yumuşayacaktır.
Cennet hurmasının faydaları
- Anne sütünü arttırmak için cennet hurması tavsiye edilmektedir. Annenin sütünü arttırdığı bilinmektedir.
- Mide sorunlarına iyi gelmektedir, özellikle gastrit için önerilmektedir.
- Göz sorunları için kullanılır. Göz sağlığı için önerilmekte ve birçok kişi tarafından faydası görülmüştür.
- Tansiyon ve kolestrolü düşürdüğü bilinmektedir.
- Bağırsak iltihaplanmasına iyi geliyor. İshal gibi sorunları düzenli kullanımlarda çözüm sağlamaktadır.
- Lif kaynağı olduğu için kilo vermek isteyenler içinde kullanılmaktadır.
- Kalp için faydalıdır
Cennet hurmasını nasıl ürettik
Cennet hurması üretiminde en önemli nokta seçmiş olduğunuz elmaların nasıl olacağıdır. Nasıl cennet elmaları tercih edilmelidir.
- Dış kısmı yeşil ve içi sert olan cennet elmaları tercih edilmemelidir. Yeşil renkte ve içi sert olanlar güzel olmuyor. Çok sert olarak kuruyor ve tadı, aroması istenildiği seviyede olmuyor. Tüketilmesinde sakınca yoktur, sadece kalitesi bir miktar düşük oluyor.
- Dış kısmı sarı ve yeşil arasında olan, yeşilden sarıya dönmeye başlamış olanları tercih etmelisiniz. İç kısmı sert olmalıdır. İç kısmı yumuşak olursa yine olmaz. Özellikle cennet hurmalarını bu şekilde tercih etmeye çalışmalıyız.
- Dış kısmı sarı ve içi sert olanları tercih edebiliriz. Sarı olanların içi genelde yumuşak olduğu için dikkat etmelisiniz.
- Dış kısmı sarı ve içi yumuşak olanları tercih etmemelisiniz. İç kısmı yumuşak olanlar düzgün kurumaz. Bunları askıya asacağınız için yumuşak olanlar çöp olacaktır.
Kuru cennet hurması olmaya uygun olanları seçtik ve dış kısımlarını soyduk. Dış kısmının tamamını soymanız gerekiyor. Ufak bir soyulmadık yer bile kalmaması gerekir. Sapının bulunduğu baş kısmını soymuyoruz ve çıkarmıyoruz.
Cennet elmalarını soyduktan sonra baş kısımlarını ipe diziyoruz. Büyüklüğe bağlı olarak 7-8 dizi yapabilirsiniz. Eğer çok büyükse 6 dizi yapabilirsiniz. İpe dizerken cennet elmaları aralarında boşluk kalması gerekiyor. Birbirine kesinlikle değmemelidir. Aksi halde çürüme yapar.
Kurtlanmanın engellenmesi ve daha uzun süre dayanması için bandırma işlemi yapılmaktadır. Su içerisinde bir miktar defne yaprağı ve dağ kekiği koyuyoruz ve suyu bu şekilde kaynatıyoruz. İpe dizmiş olduğumuz cennet elmalarını su içerisine bandırıyoruz. Bu şekilde 30 saniye civarında su içerisinde bekletiyoruz. Bandırma işlemini bitirdiğimiz zaman askılara asıyoruz.
Sürekli güneş görmeyen ama tamamen kapalı olmayan alanlarda kuruması gerekir. Örneğin evlerde bulunan balkonlar olabilir. Biz köylerde bulunan teraslarda kurutuyoruz. Genelde gölge ama günün bazı zamanlarında güneşte görüyor ve kurumaya en ideal alanlardır.
Askıya asmış olduğumuz cennet hurmaları 15 gün sonunda tam kurumaya girdiğini görürsünüz. Tam kurumaya genelde 30 gün sonunda ulaşmaktadır. İçinin olgunluğu, kurutma yaptığınız bölge gibi etkenler süreyi değiştirebilir.
Tam kurumaya ulaştığında ipten cennet hurmalarını alıyoruz ve uygun kaplara koyarak buzdolabında saklıyoruz.
Siparişi mağaza bölümünden verebilirsiniz veya whatsapp üzerinden bilgi alabilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.