Çekirdekli Kuru Üzüm

Çekirdekli kuru üzüm üretimini ilaçsız, doğal şekilde yaptık. Dünyanın en kaliteli toprakları arasında gösterilen Kemalpaşa – Salihli ovaları arasında bulunan bölgede çekirdekli kuru üzüm ürettik. Sizlere çekirdekli kuru üzümü nasıl ürettiğimizi ve çekirkli kara üzüm faydalarından bahsedeceğim.

Çekirdekli kuru üzüm üretimi, çekirdeksiz üzüme oranla daha az olmaktadır. Ticari amaçlı çok fazla kullanılmadığı için çekirdekli üzüm çok fazla tercih edilmez. Genel anlamda atıştırmalık olarak tüketilmektedir.

Çekirdekli kara üzüm üretimi

Kuru üzüm üretimi ülkemizin birçok bölgesinde mevcuttur. Ege bölgesi üzüm üretiminde başı çekmektedir. Ege bölgesi dışında ülkemizin bütün bölgelerinde çeşit çeşit üzüm üretimi yapılmaktadır. Biz ege bölgesinde üretimi yaygın olan ve bölgemiz için en uygun olan çekirdekli kara üzüm üretimini yapıyoruz.

Genelde kara üzümler şaraplık için kullanılır. Biz şaraplık için üzüm vermiyoruz. Bu yüzden kendimiz doğal kurutma yapıyoruz ve kuru üzüm olarak değerlendiriyoruz.

Kuru üzüm ve Potasyum bandırma

Kuru üzüm üretiminde en fazla dikkat edilen durum potasyum kullanımıdır. Kuru üzümlerin daha kısa sürede ve güneşin etkilerinden koruyarak kuruması için potasyum sıvısına bandırma işlemi yapılır. Ancak biz potasyum sıvısı çekirdekli kuru üzüm için kullanmıyoruz. Genelde çekirdeksiz sarı üzümlerde potasyum kullanılmaktadır. Güneşin etkilerinden üzümü koruduğu için, rengini sarı renkte tutarak kurumasını sağlar.

Potasyum kullanımı tarım bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Kuru üzüm kurutma esnasında üzümde kalıcı etki bırakmadığı belirtilmiştir. Kullanım oranı istenilen seviyede olduğu sürece sıkıntı olmadığı söylenmektedir. Karaot Köyü üreticileri olarak potasyum kullanımını sakıncalı bulmuyoruz ama ürünlerimizde kullanmamaya özellikle dikkat ediyoruz.

Biz bir üründe %100 doğal üretim yapabilme imkanımız varsa kesinlikle bu yönde seçim yapıyoruz. Elimizden geldiğince bütün ürütimlerimizi geleneksel usuller kullanarak yapıyoruz. Bu sebeple çekirdekli kuru üzüm üretimi için potasyum kullanmadık. Üretim sonrasında üzerinde yağlama yapılmadı, parlatıcı kullanılmadı, hızlı kuruması veya dayanması için herhangi bir işlem yapılmadı.

Çekirdekli kuru üzüm özellikleri

  • Çekirdekli kuru üzüm için en kaliteli topraklar olan Kemalpaşa – Salihli arasındaki topraklar arasında üretim yapıldı.
  • Hızlı kuruması veya kaliteli kuruması için potasyum kullanılmadı.
  • Parlak görüntü olması için kullanılan yağlama yapılmadı.
  • Parlatıcı kullanılmadı.
  • %100 doğal şekilde kuruma işlemi yapılmıştır.
  • Taneleri çok büyük değildir.

Çekirdekli kuru üzüm faydaları

  • Gözlere faydası bilinmektedir. Göz sağlığı için çok fazla tercih edilmektedir. İçindeki faydalı mineraller sayesinde gözleri koruduğu ve göz yapısını koruduğu bilinmektedir.
  • Cinsel anlamda uyarıcı olduğu bilinmektedir. Erkek veya kadınlar için istek arttırıcıdır. Ayrıca cinsel sorunlar için tüketilmektedir.
  • Dişleri korumaktadır. Diş eti kanamaları, diş eti iltihapları, diş çürükleri gibi sorunlara karşı faydalıdır.
  • Demir kaynağıdır. Demir eksiklikleri için çekirdekli siyah üzüm tüketilmelidir.
  • Stresi engellemektedir. Beyindeki bazı hormonlara enerji verdiği bilinmektedir ve bu sebeple ruhsal açıdan kişiyi strese karşı korumaktadır.
  • Kan basıncını dengelemektedir. Bu sebeple tansiyona karşı oldukça faydalıdır.
  • Kabızlığa karşı oldukça faydalıdır. Kabızlık için kuru üzümü nasıl kullanmanız gerektiğini aşağıda bulabilirsiniz.
  • Mide için çok faydalıdır. Mide asidini kontrol eder.
  • Kemiklerin güçlü olmasını sağlar. Kemik yapısı zayıf olanların özellikle tercih etmesi gerekir. Kadınların menapoz dönemi için çok faydalıdır.
  • Doğal şekerdir. Uzun süre tok kalmanızı sağlar. Bu sebeple zayıflamak veya açlığı bastırmak için kullanılabilir.
  • Kansere karşı önleyici etkileri olduğu bilinmektedir.
Kuru üzüm suyu tüketimi

Bir bardak su içerisine kuru üzümleri koyun ve beklemeye alın. Yaklaşık 7-8 saat civarında su içerisinde beklesin. Kuru üzümlerin birçok faydalı mineralleri su ile karışacaktır. Aç karnına kuru üzüm suyunu için, hatta içindeki üzümleri tüketmeniz daha faydalıdır. Su ile beraber üzümüde tüketmeniz daha iyi olacaktır.

Eskiden ninelerimiz gece uyumadan önce üzümleri suyun içerisine ıslatırdı. Sabah kalkınca üzümleri yerlerdi ve suyunu içerlerdi. 2000’li yıllardan sonra kuru üzüm suyunun birçok derde deva olduğu öğrenildi. Detoks için kuru üzüm suyu çok fazla tercih edilmektedir.

Kuru üzüm suyu: bağırsak ve kolon temizliğine yardımcı olmaktadır. Karaciğerin düzgün çalışmasını sağlar ve toksinlerin vücut dışına atılmasını sağlar. Kabızlığa faydalıdır ve önleyicidir.

Kuru üzümler su içerisinde hafif şişkin hale gelir. Bu durum normaldir. Özellikle aç karnına tüketmeye gayret gösterin. Düzenli ve sürekli tüketmeye çalışın. Birçok konuda faydası olduğu için kuru üzümün her türünü yanınızdan eksik etmemeye çalışın.

Çekirdekli kuru üzüm siparişi vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Kuru üzüm ve diğer bütün ürünler ile ilgili faydalı bilgiler için sitemizi ziyaret etmenizi isteriz. Youtube kanalımız için takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0