Yerli Susam

Yerli susam birçok alanda kullandığımız ve şifa kaynağı bir üründür. Birçok üründe olduğu gibi susam içinde atalık tohum bulmak oldukça zordur. Atalık tohumlar ile üretilmiş susamları uzun zamandır Karaot Köyü’nde bulunan topraklarımızda üretiyoruz.

Susam 20 derece üzerinde sıcaklık istemektedir. Yüksek sıcaklıklarda çok daha iyi verim alınabilir. Köyümüzün bulunduğu bölgeler susam yetiştiriciliği için oldukça uygundur.

Susam birçok toprakta oldukça rahat bir şekilde yetişmektedir. Ama toprağın tavlı olması özellikle beklenir. Tavlı toprak olursa susam verimi oldukça yüksek olur.

Atalık tohum susam

Karaot Köyü’nde yıllardır geleneksel tarımı devam ettiriyoruz. Elimizde bulunan atalık tohumlardan bir taneside susamdır. Yüzyıllardır aynı topraklarda yetiştirilen susamlar günümüze kadar aktarıldı. Dedelerimizden bize kalan susamların nesilleri tükenmek üzereydi. Bütün ürünlerde olduğu gibi susam içinde hibrit tohum maalesef ülkemizi sardı. Daha fazla verim verdiği için birçok üretici hibrit tohumlar ile susam yetiştirmektedir. Ancak biz hiçbir zaman geleneksel atalık tohumlardan vazgeçmedik. Tükenmek üzere olan susamları son yıllarda ekimlerini çoğalttık. Şu anda milyonlarca susam tohumuna sahibiz.

Susam tohumlarından ülkemizin birçok yöresine göndermeye ve yetiştiriciliği ile ilgili bilgi vermeye devam ediyoruz. Bizden susam tohumu alan üreticiler kendi tohumlarına kendileri sahip olmakta ve bu sayede atalık tohumları gelecek nesillere taşımaya devam ediyoruz.

  • Atalık tohumlar ile yetiştirilen susam türüdür.
  • Susam yetiştirme esnasında kimyasal gübreleme, ilaçlama uygulamıyoruz.
  • Karaot Köyü’nde bulunan bakir topraklarda yetişmektedir.
  • Yetiştirme esnasında sulama yapmıyoruz. Tamamen yağmur suları ile beslenmektedir. Bu sayede harika aroma ve vitamine sahip olmaktadır.
  • Almış olduğunuz susamlar aynı zamanda tohum olarakda kullanılabilmektedir.
Yerli Susam

Susam yetiştirirken kullanılan gübre ve ilaçlar

Susam yetiştirirken biz kimyasal hiçbir işlem uygulamıyoruz. Kimyasal gübre veya ilaç kullanmıyoruz. Topraklarımız susam yetiştiriciliğine oldukça uygun olduğu için hiç gübre ve ilaçsız yetişebiliyor. Her yıl topraklarımızda hayvan gübresi olduğu için vitamini hayvan gübresinden alıyor. Susam için ayrıca gübre kullanmıyoruz.

Susam için sulama yapılabilir. Ancak birçok üründe olduğu gibi sulama yapılınca gerçek aroma ve tat azalmaktadır. Bu sebeple biz susam yetiştirirken sulama yapmıyoruz. Sadece yağmur suları ile besinlerini almaktadır. Bu yüzden yetiştirdiğimiz susamlar inanılmaz kaliteli bir hale bürünmektedir.

Susamı nasıl topluyoruz

Susamın nezaman hasat edileceğini biz tecrübe ile biliyoruz. Yapraklar hafif dökülür. Yaprak ve baş kısımları sararır. Çiçeklenme durur. Bu durumlarda susam hasadı yapılmaya uygundur.

Susamlar kökünden sökülür. Susamların dış kısmı hafif yapışkandır. Bu sebeple toplama esnasında biraz zor olur. Toplanan susam sapları demetler halinde toplanır. Demetleri güneşin direk gördüğü alanlarda tutarız. Baş kısımlarının kuruması için 20-25 gün civarında güneşte bekletilir. Bu süre bazen 30 gün üzerine çıktığı bile olur. Bekleme süresi sonunda susam sapları, yaprakları ve baş kısımları tamamen kurur. Baş kısımlarının içinde bulunan susamlar tam kurumaya ulaşır.

Tam kurumaya ulaştıktan sonra büyük mendiller üzerinde susam silkeleme yaparız. Susamların baş kısımlarını elimiz ile veya sopa ile vururuz. Vurmamız ile baş kısımları açılır ve içindeki susamlar mendil üzerine dökülür. Bu işlemi bütün saplar üzerinde yaparız. Mendil üzerinde biriken susamların içine yaprak, sap, gövde gibi şeylerde karışır. Bu sebeple susamları yapancı ürünlerden ayıklamak gerekir. Mendiller üzerinde biriken susamları elekler içerisine alırız ve eleme yaparız. Susamlar yere düşer ve diğerleri elekte kalır.

Susam ile neler yapılmaktadır.

Susam birçok alanda kullanılan bir üründür. Tahin, helva gibi ürünlerin anamaddesidir. Bizden aldığınız susamları tahin veya helva yaparak kullanabilirsiniz.

Susam faydaları

  • Kanser riskini azaltır.
  • Saç sağlığı için susam çok faydalıdır. Saçlarında susam yağı kullanan kişilerin saçlarının geç beyazladığı görülmüştür.
  • Kalp sağlığına yardımcıdır.
  • Kolestrolü düşürür
  • Kemikleri ve eklemleri güçlendirir.
  • Bir avuç susam, bir bardak sütten daha fazla kalsiyum içermektedir. Bu sebeple kemik sağlığı, damarların güçlenmesi için susam çok faydalıdır.
  • Karaciğeri korur ve karaciğer dostudur

Birçok sebze ve meyvede olduğu gibi susam yetiştiriciliği içinde hibrit tohumlar çok fazladır. Sağlığımız ve geleceğimiz için yerli susam bulmanız çok önem arz etmektedir. Üreticilerin bir önceki seneden ayırmış oldukları susam tohumlarını, bir sonraki sene ekip çoğaltmaları gerekir. Kısır olmayan tohumlar bizim geleceğimizdir. Bu sebeple özellikle yerli susam tohumlarından bulmaya ve çoğaltmaya gayret gösterelim.

Yerli susam hakkında daha fazla bilgi almak ve sipariş verebilmek için tıklayınız. Ürünleri nasıl yetiştirdiğimize dair videolar için youtube kanalımıza tıklayın.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0