Yeşil Ham Zeytin Fiyatları

Yeşil ham zeytin fiyatları Ekim ayının başında netleşir. Ekim, Kasım ve Aralık, Ocak ayları yeşil zeytin yapımı için en uygun dönemlerdir. Ocak ayından sonra yeşil zeytin yapımı çok uygun olmaz. Zeytinlerin büyük bölümü siyaha dönüşür ve asit oranları yükselmeye başlar.

Eğer yeşil zeytin yapacaksanız Ekim – Ocak aylarında karar vermeli ve satın almalısınız.

Yeşil ham zeytin fiyatları

Yeşil ham zeytin fiyatlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır.

  • Zeytinin cinsi
  • Zeytin döneminde bulunan verim
  • Zeytin boyutları
  • İlaçsız organik üretim

Zeytin döneminde bulunan verim genelde iklim ile ilgili olduğu için dönemsel olarak değişmektedir. Ancak zeytinin cinsi ve zeytin boyutları ile ilgili üretici olarak bildiklerimi sizlerle paylaşmak isterim.

Zeytinin cinsi

Zeytinin cinsi fiyatları doğrudan etkilemektedir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken fiyatlar değildir. Çünkü fiyatı yüksek olan daha kalitelidir gibi bir durum zeytin için geçerli değildir. Önemli olan nasıl zeytin yapacağınıza karar vermelisiniz. Örneğin; siyah sele zeytin yapmak istiyorsanız, gemlik tipi zeytin seçmeniz uygun olacaktır.

Genel bir bilgi olması amacı ile hangi tür zeytini seçmelisiniz konusunda sizi bilgilendireceğim.

  • Yeşil kırma zeytin : Yeşil zeytinin en çok sevilen ve tercih edilen işleme yöntemidir. Taş kırma zeytin için cins seçimi çok önemlidir. Eğer doğru cins ile yapmazsanız istediğiniz lezzeti alamazsınız. Yeşil kırma zeytin için “memecik” cinsi zeytin tercih etmelisiniz. Memecik genelde İzmir, Aydın, Muğla bölgesinde bulunan eski yağ ağaçlarının zeytinleridir. Diğer türlere göre çekirdekleri büyük. İçerisinde daha fazla yağ barındırır. En kaliteli zeytin türüdür. Kırma zeytin yapıldığında inanılmaz aroma ve kaliteye ulaşır.
  • Yeşil çizme zeytin veya yeşil tüm zeytin : Yeşil zeytini tüm olarak kurabilir veya çizme yaparak kurabilirsiniz. Çok daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız tüm zeytin yapabilirsiniz. Yeşil çizme zeytin ve yeşil tüm zeytin için gemlik veya trilye cinsi yeşil zeytin tercih etmeniz uygun olur.
  • Siyah sele zeytin : Siyah sele yapmak istiyorsanız kesinlikle gemlik tercih etmenizi öneririm. Eğer gemlik olmazsa trilye cinside tercih edebilirsiniz. Ancak memecik cinsi siyah sele zeytin için uygun değildir.
  • Siyah salamura zeytin : Siyah salamura için trilye ve gemlik tercihi yapabilirsiniz.

Zeytin kurulumu yaparken hangi türü tercih etmelisiniz ve zeytinleri kurarken nelere dikkat etmelisiniz konusunda daha detaylı yazı yazacağım.

Zeytin Boyutları

Büyük üretici veya tüccarlar zeytinleri boylama yaparlar. Genelde büyük boyutlu olanlar daha yüksek fiyatlara satılır.

Zeytinde boyutun hiç önemli olmadığını düşünüyorum. Eğer kişisel olarak belli boyları tüketmek hoşunuza gidiyorsa bu konuda birşey diyemem. Ancak boyutun zeytin kalitesi anlamında hiçbir önemi yoktur. Bu sebeple biz satışlarımızı boylama yapmadan yapıyoruz.

İlaçsız ve organik zeytin üretimi

Zeytini organik sertifikalı olarak üreten çok az üretici bulunmaktadır. Zeytinde yaşanan hastalıklar ile mücadele etmek birçok üretici için çok zordur. Hastalıklar ile geleneksel usuller kullanarak mücadele etmeyi birçok üretici bilmiyor. Modern üretim yöntemleri tamamen tarım ilaçlarını destekliyor. Ayrıca verim arttırmak içinde tarım ilaçları yüksek seviyede kullanılıyor.

Organik üretilen zeytin ve zeytinyağları bu sebeplerden dolayı oldukça değerli oluyor. Çünkü tarım ilaçlarının kalıntıları zeytinler üzerinde kalıyor. Bu durumlarda insan sağlığını doğrudan etkiliyor. Bu sebeple organik sertifikalı zeytin ve zeytinyağına ilgi çok fazla arttı.

Karaot Köyü Zeytin Üretimi

Biz Karaot Köyü üreticileri olarak 3 farklı cins zeytinden üretim yapıyoruz.

  • Memecik (Ege yağ zeytini) cinsi
  • Gemlik zeytini cinsi
  • Trilye cinsi

Köyümüzün %50’ye yakın üretimi memecik cinsi diyebiliriz. Memecik cinsi zeytinler ile genelde zeytinyağı üretimi yapılmaktadır. En kaliteli zeytinyağları bu zeytin türünden alınmaktadır. Ayrıca memecik cinsi taş kırma yeşil zeytin yapımına çok uygundur. 100-150 yıllık zeytin ağaçlarıdır. Hatta 300-400 yıllık zeytin ağaçları bile köyümüzde mevcuttur. Çok eski dönemlerden, gümüze kadar uzanan eski yağ zeytin ağaçlarıdır.

Ayrıca köyümüzde gemlik ve trilye cinsi zeytinler ile üretim son yıllarda artmıştır. Özellikle 2000 yılından sonra üretim kapasiteleri artmıştır. Köyümüzde zeytin sulama fazla yapılan bir uygulama değildir. Ancak gemlik veya trilye cinsi zeytinlerden istenilen verimi alabilmek için sulama yapılması gerekiyor. Bu sebeple zeytinlerde sulama yaygınlaşmıştır.

  • Organik sertifikalı üretim yapan birçok üretici bulunmaktadır.
  • Zeytinlerde genelde sulama yapılmaz. Bu sayede gerçek aroma ve kalite zeytinlerde bulunmaktadır.
  • Kimyasal gübre, ilaç gibi hiçbir tarım ilaçlaması yapılmamaktadır.

Yeşil ham zeytin fiyatları hakkında bilgi almak ve sipariş vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Videolarımız için youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz.

Yeşil Ham Zeytin Fiyatları” yazısında bir düşünce

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0