Urmu Karadut Pekmezi

Urmu Karadut Pekmezi veya diğer adı ile ekşi karadut pekmezi olarak bilinmektedir. Pekmezlerin şahı, en kalitelisi olarak bilinir. Aynı zamanda hakiki karadut diye tabir edilmektedir. Beyaz dut ve karadut meyvelerinden kat kat kaliteli ve yararlı bir meyvedir. Tam bir şifa kaynağıdır. Üretimi aşırısı zordur ve diğer dut türlerine göre aşırı az miktarda üretilmektedir. Fiyatı diğer pekmez türlerine göre yüksektir. Ama fiyatının hakkını veren birçok özellik barındırmaktadır.

Sizlere dut çeşitlerinden kısaca bahsedeyim

  • Karadut ekşi (urmu)
  • Karadut tatlı
  • Beyaz dut tatlı
Ekşi karadut (Urmu) Pekmezi

Dut çeşitlerinin şahı olarak bilinir. Efsane pekmez türüdür. Bal türleri için anzer ne ifade ediyorsa, pekmez türleri içinde urmu karadut pekmezi aynıdır.

Yaz ayının başlarından, yazın sonlarına kadar sürekli meyve vermeye devam eder. El ile toplanması gerekir. Çok yumuşak yapısı vardır. El ile toplarken bile çok zor toplanır. Ellerinizin her yeri kırmızıya dönüşür. Önce kırmızı olarak doğar ve zamanla siyaha dönüşür. Tadı hafif ekşimsi ve kendine özgü harika bir tada sahiptir.

Silkeleme yoluyla toplanmadığı için ticareti çok zordur. Bu sebeple üreticiler hakiki karadut üretiminden vazgeçmiştir. Hakiki karadutları sadece kendi evlerinde tüketmek için bakmaktadırlar. Diğer karadut meyvesi veya karadut pekmezinin güzel olmadığını bilirler ve kendi evleri için hakiki karadut tüketirler.

Tatlı beyaz dut pekmezi

Üretimi en kolay dut türlerindendir. Ağaç boyutu çok büyüktür ve çok yüksek oranda verim vermektedir. Son yıllarda kurudut olarak tüketilmektedir. Sert yapısı sebebiyle ağaçlar silkilenerek toplanır. Ağaçların alt kısımlarına büyük bezler serilir ve ağaçlar sarsılır ve dutların yere düşmesi sağlanır. Bu sebeple toplanması, işlenmesi oldukça kolaydır.

Beyaz dutlar ezilir ve suyu çıkması sağlanır. Sonrasındaki işlemler klasik pekmez yapımı işlemleri uygulanır.

Tatlı karadut pekmezi

Beyaz dut pekmezinde olduğu gibi üretimi kolaydır. Ağaçların altına bez serilir ve sopalar yardımıyla ağaçtan aşağı düşürülür. Sert dut yapısı sebebiyle yere düşmesi sonucu çok büyük hasar almaz. Tatlı bir tadı vardır ve ülkemizde karadut pekmezi olarak yaygın olarak ticareti yapılmaktadır.

Ülkemizde satılan karadut pekmezleri çok büyük oranla tatlı karadutlardan üretilmektedir. Urmu karadut pekmezi kalitesinde olmasa da oldukça kaliteli bir pekmez türüdür. Maalesef tatlı karadut pekmezi yapımında çok büyük hileler yapılmaktadır. Bu yüzden katkısız olanını bulmak tatlı karadut pekmezi içinde oldukça zordur.

Urmu karadut pekmezi nasıl yapılır

Ekşi karadutları ağaçlardan el ile topluyoruz ve vakit kaybetmeden sularını sıkıyoruz. Üst kısımda posaları kalacak şekilde süzgeçlerde sularını sıkıyoruz. Sularını bakır kazanlara alıyoruz. Odun ateşi eşliğinde ekşi karadut suyunu kaynatmaya başlıyoruz. Pekmez haline dönmesi için pekmez toprağı kullanıyoruz. Hakiki karadut pekmezi yapımında toprak az miktarda kullanılmaktadır.

Yaklaşık 5 saat boyunca pekmezi sürekli karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynama esnasında üst kısmına hafif posalar çıkmaktadır. Posalar pekmez üzerinden alınır ve kaynama devam eder.

5 saat sonunda pekmezler ateş üzerinden alınır ve soğuması sağlanır. Bakır leğenlere dökülür ve güneşte bekletilir. Yaklaşık 3 gün boyunca güneşte pekmezleri bekletiriz. Kıvamını alması ve koyulaşması için güneşte bekletme işlemi önemlidir.

3 günlük bekleme işleminden sonra pekmezler tekrar kaynatılır ve sıcak olarak kavanozlara doldurulur. Kavanozlar sıcak olarak kapatılır ve beklemeye alınır.

Urmu karadut pekmezi faydaları

  • Ağız yaralarının önlenmesi ve oluşmuş olan yaraların düzelmesi için kullanılır. Yüzyıllardır ağız yaraları için kullanılmaktadır.
  • Diş eti kanamaları için harika bir şifadır.
  • Bademcik iltihaplanmaları, boğaz şişlikleri ve bronşit sorunlarına karşı çok etkili çözümdür.
  • Karaciğer değerlerinin düzelmesinde çok faydalıdır.
  • Şeker hastalıkları ve astım hastalıkları için oldukça faydalıdır.
  • Kan temizleyicidir.
  • İshal gidericidir
  • Kansızlığa iyi gelmektedir.
  • Epilepsi hastalığına yarar sağlamaktadır.
  • Yüksek kolestrol ve tansiyon hastalıklarında kullanılmaktadır.
  • Düzenli tüketilmesi sonucunda kanser oluşumunu engellediği gözlemlenmiştir.
  • Vücutta bulunan kanser önleyici yapıyı güçlendirmektedir. Düzenli tüketilmesi sonucunda çok daha sağlıklı bir vücuda sahip olmaktayız.

Karadut pekmezi ile urmu karadut pekmezi arasındaki farklar

Karadut pekmezi birçok kişi tarafından faydaları için tercih edilir ama karadut pekmezinin hakiki olanı ekşi karadut pekmezidir.

Ekşi karadut hakiki olmasına rağmen ve şifa kaynağı olmasına rağmen üretimi çok zor olduğu için tercih edilmemektedir. Bu sebeple tüketiciler karadut pekmezi olarak tatlı karaduta yönlendirilmektedir. Aslında karadut denildiğinde urmu karadut dediğimiz türden bahsedilmelidir.

Hakiki karadut pekmezi çok az miktarda üretilmektedir. Diğer pekmez türlerine göre bir miktar pahalı satılmaktadır. Urmu karadut pekmezi siparişi vermek veya bilgi almak için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca youtube kanalından bizi takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0