Çekirdeksiz Kuru Erik

Çekirdeksiz kuru erik geleneksel usuller ile ürettik. Yerli erik ağaçlarından topladığımız erikleri kimyasal hiçbir işlem yapmadan ürettik. Bildiğiniz gibi kuru erik üretiminin çok büyük bir bölümü endüstriyel yöntemler ile yapılmaktadır. Bu sebeple tat, aroma, kalite anlamında çok düşük olmaktadır. Ayrıca birçok kuru meyve yapımında olduğu gibi koruyucu kullanılmaktadır. Bu yüzden ev yapımı özel üretimlerin değeri anlaşılmaya başlandı.

Çekirdeksiz kuru erik nasıl ürettik

Yerli erik ağaçlarından topladığımız eriklerin tek tek çekirdeklerini çıkarıyoruz. Erikleri 4 dilime bölüyoruz ve güneşe seriyoruz. Güneşte kurumaya bırakıyoruz. Dalından toplanır toplanmaz erikler sularını kaybetmeye başlar. Güneşte beklettiğimiz erikler suları yok olmaya başlar ve kurumaya başlar. Yaklaşık 4-5 gün içerisinde istenilen kurumaya ulaşır. Bu dönemde erikleri karıştırmamız gerekiyor. Bütün bölümleri istenilen seviyede kuruması için sürekli erikleri karıştırmak önemlidir.

  • Yerli ağaçlardan erikleri topluyoruz.
  • Eriklerin iç kısmında bulunan çekirdekleri çıkarıyoruz.
  • Erikleri 4 parça halinde dilimliyoruz.
  • Güneş ışınlarını direk gören alanlara erikleri seriyoruz. Hava ile alttan ve üstten temas olması için alt kısmına bez seriyoruz.
  • Serdiğimiz alanlar genelde yerden yüksek yerler oluyor. Tozlanma olmaması için bir miktar yüksek alanlar olmasına önem veriyoruz.
  • 4-5 gün güneşte bekledikten sonra tam kurumaya ulaşıyor.
  • 4-5 günlük dönemde sürekli erikleri karıştırıyoruz ve bütün alanlarının eşit miktarda kurumasını sağlıyoruz.
  • Tam kuruma olduktan sonra erikleri topluyoruz ve bandırma işlemine geçiyoruz.
  • Bakır kazan içerisinde suyu ısıtıyoruz. Tam kaynama oluşmadan kekik ve bir miktar kaya tuzu atıyoruz.
  • Kekiğin cinsi eşek kekiği olmalıdır. Birçok bölgede bandırma kekiği olarakda geçebilir. Eğer kekik yoksa defne (tehnel) yaprağı ilede bandırma işlemi yapabilirsiniz.
  • Kekik ve tuz suya karıştıktan sonra erikleri bir sepet yardımı ile su içerisine bırakıyoruz.
  • 3 dakika civarında kaynar su içerisinde bekleyen erikleri çıkarıyoruz.
  • Güneş gören alanlara tekrar seriyoruz. 3-4 saat civarında tekrar beklemeye alıyoruz.
  • Suları tam kuruduğunda erikleri topluyoruz ve hava almayan paketlere dolduruyoruz.

Yerli erik ağacının önemi

Birçok kuru meyvede olduğu gibi erik içinde yerli cins bulmak oldukça önemlidir. Ülkemizde birçok meyve daha fazla verim vermesi ve hastalıklara karşı dayanıklı olması için aşılandı ve cinsleri değiştirildi. Ülkemizde bulunan birçok meyvenin cinsi yabancı ırklardır. Yabancı meyve cinslerinin yetişmesi için birçok tarım ilacı kullanılmak zorundadır.

Yerli erikler bazı dağ köylerinde az miktarlarda bulunmaktadır. Bizim bölgemizde de ticari amaçlı üretimini yapan bulunmamaktadır. Bu yüzden zeytin, incir bahçelerinin kenarlarında 3-4 ağaç gibi yerli erikler bulunmaktadır. Köyde veya çevre bölgelerde herkesin eriklerini birleştirmesi sonucu üretim yapabilmekteyiz. Sadece yerli erikleri kullandığımız için üretim kapasitemiz oldukça düşük miktardadır.

Güneşte kurutulmuş erik

Kuru meyvelerin büyük bölümü fabrikasyon üretime geçtiği için geleneksel usuller ile üretim önemli hale geldi. Çünkü fabrikasyon üretimin hiçbir zaman geleneksel üretim gibi olması beklenemez.

Birçok kuru meyvede olduğu gibi çekirdeksiz kuru erik içinde fırınlama yöntemi kullanılmaktadır. Makineler yardımı ile çekirdekleri çıkarılan erikler, özel fırınlama alanlarına konulmaktadır. Fırınlara konulan erikler çok kısa sürede kurumakta ve paketlemeye hazır hale gelmektedir. Bu sayede tek tip ürünler oluşturulmakta ve uzun süre dayanıklı ürünler elde edilmektedir.

Kuru meyveler

Biz eriklerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra güneşe seriyoruz. Güneşte 4-5 gün boyunca kalan erikler harika tat ve aromaya sahip olmaktadır. Güneşin bütün yararlı besinlerini üzerine çekmekte ve şifa kaynağı haline gelmektedir.

Ancak güneşte kurutma yöntemi çok zorlayıcı olduğu için genelde büyük üreticiler tarafından tercih edilmez. Bütün eriklerin tek tek elden geçmesi ve dilimlenmesi gerekir. Güneşte bulunduğu süre zarfında karıştırılması ve tam kurumaya ulaşması için çaba harcanması gerekmetedir. Bu dönemde yaşanacak yağmur bütün ürünü berbat edebilir. Güneşte kurutmanın riski yüksek olduğu için büyük üreticiler tarafından tercih edilmez.

Çekirdeksiz Kuru erik nasıl saklanır

Çekirdeksiz kuru erikleri soğuk alanlarda saklamanız gerekir. Eğer imkanınız varsa buzdolabında saklamanız çok iyi olur. Buzdolabında saklandığı sürece 1 yılı aşkın süre hiçbir sorun olmadan dayanmaktadır. Eğer buzdolabında yeriniz yoksa serin ve güneş görmeyen bir yerde saklayabilirsiniz. Ağzı kapalı bir kap içinde olursa çok daha uzun süre dayanır. Cam kavanoz içerisinde saklamayı tercih edebilirsiniz. Aksi halde kuru eriklerde kurtlanma oluşabilir.

Çekirdeksiz kuru erik hakkında daha fazla bilgi almak ve sipariş vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca youtube kanalımızı takip edebilirsiniz


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0