Kuru Armut

Yerli armut ağaçlarından üretilen armut kurusudur. Son dönemlerde armut, elma, erik gibi meyve ağaçları aşılanmakta ve eski dönemlerde aldığınız meyve tatlarını alamamaya başladınız. Bu sebeple eski armut ağaçlarını bulmak ve korumak çok önem kazandı. Bu yüzden bütün üretimlerimizde olduğu gibi yerli, atalık üretime önem vermeye devam ediyoruz. Bu sebeple kuru armut için yerli cinsi sadece kullandık ve kullanmaya devam edeceğiz.

Kuru meyve yapımı maalesef fabrikasyon üretime dönüştü. Birçok meyve için endüstriyel ayıklama makineleri, çekirdek çıkarma makinesi, sap kesme makinesi gibi endüstriyel üretimler mevcut. Tonlarca meyve bir makineye atılıyor ve çok kısa sürede kurumuş olarak paketlenmektedir. Fırınlama makineleri ile güneş görmeden kurutulan meyveler paketlere konuluyor ve tüketime hazır hale geliyor.

Ülkemizde endüstriyel üretim ile geleneksel yöntem üretimin farkı yavaş yavaş anlaşılmaya başlandı. Kalite, aroma, tat her anlamda farklar oluşuyor. Bu sebeple ev yapımı veya geleneksel yöntemler ile üretilen ürünlerin önemi arttı ve değerli hale geldi.

Yerli armut önemi

Son 20-30 yıldır tarım maalesef endüstriyel hale gelmeye başladı. Tüketime odaklı, üretimi kolay, verimi fazla ürünler yetiştirmek tarımın ilk amacı halinde. Bu yüzden birçok meyvede olduğu gibi yerli armut türlerimiz içinde aşılama yöntemi uygulandı. Yerli armutlar aşılama ile farklı cinslere çevrildiler. Armut boyları küçük, işlenmesi kolay, verimi çok ve hastalıklara karşı dayanıklı türler haline getirildiler.

Üretimi arttırdık ama eski armut türlerini kaybetmeye başladık. Pazarlarda veya marketlerde aldığınız meyvelerin eski tadını bulamıyorsunuz. Eskiden meyveler çok daha lezzetliydi diyorsunuz. Çünkü eski armutlar kalmadı, hepsi aşılama yöntemi ile yabancı ırklara dönüştürüldü. Bu yüzden elimizde kalan çok az miktarda yerli armut türlerine sahip çıkmamız gerekiyor.

Çünkü yerli armutlar kimyasal ilaç istemez. Gübreleme istemez. Bütün vitamini topraktan kendisi alır. Tadı, aroması, kalitesi harikadır. Tek tip armutlar olmaz. İçlerinde kurt olabilir ama doğal olduğunun göstergesidir. Şekilleri bozuk, bazı yerlerinde siyahlıklar vardır.

Armut nasıl kurutulur

Armutları dalından toplayıp sap kısımlarını kesip atıyorsunuz. Ardından armudu 8 parçaya bölüyoruz ve iç çekirdekli kısımlarını bıçak ile alıyoruz. İsterseniz armudun kabuğunu soyarak kurutma yapabilirsiniz ama kabuğunu soymadan kurutmanız daha iyi olur. Çünkü armudun birçok faydası kabuğunda bulunmaktadır. Ayrıca kabuğu ile bir bütün olarak düşünmek ve kurutmak çok daha hoş oluyor.

Dilimlediğiniz armutları bir bez üzerine seriyorsunuz. Güneşi direk görecek bir alan olması gerekiyor. Gölgelik alanlarda kurutmak iyi değildir. Bu sebeple güneş ışınlarını direk gören alanlarda kurutmak gerekir. Dilimlenmiş armutları üst üste gelmeyecek şekilde yayıyorsunuz.

Güneşte armutlar 4-5 gün bekletilir. Bu süre hava şartları, bölgeye göre değişiklik göstermektedir. İzmir, Aydın bölgesinde ve ağustos sıcağında yaklaşık 4-5 günde kurumaktadır. Kuruduğunda zaten çok rahat anlayacaksınız. Her gün armutları alt üst yapmanızda fayda var. Bütün bölümlerinin aynı anda kuruması çok daha iyi olmaktadır.

Atalık tohum nedir

Kuru armut bandırma işlemi

Kuru meyvelerin korunması, daha uzun süre dayanması ve kurtlanmaması için bandırma işlemi yapılmaktadır. Bandırma işlemi geleneksel bir yöntem ve sağlık açısından hiçbir riski yoktur.

Kuru meyveler
Bandırma işlemi nasıl yapılır

Bakır bir kazan içerisine su doldurulur ve odun ateşinde su kaynatılır. Tam kaynama derecesine ulaşmadan kekik ve kaya tuzu kazan içerisine atılır. Su kaynar hale gelinceye kadar beklenir. Tuz ve kekiğin su ile karışması sağlanır. Armut kuruları sepet ile su içerisine bırakılır. Yaklaşık 2-3 dakika su içerisinde kuru armutlar bekletilir. Su içerisinden çıkarılan armutlar güneşi direk gören alanlara tekrar serilir. Yaklaşık 2-3 saat civarında güneşte tekrar bekletilir. Armut üzerinde bulunan suyun kuruması sağlanır. Kuruyan armutlar hava almayan kaplar içine alınır ve ağzı sıkıca kapatılır. Güneş görmeyen, serin olan yerlerde saklamaya alınır.

Kuru armut nasıl saklanır

Kuru meyvelerin hepsinde olduğu gibi kuru armut içinde kurtlanma, bozulma riski yüksektir. Bu sebeple saklama koşullarına dikkat etmeniz gerekir. Armut kurusunu buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzdolabında 1 yılı aşkın süre hiçbir sıkıntı olmadan tüketilebilir. Eğer buzdolabında yeriniz yoksa güneş görmeyen, serin alanlarda saklamanız önemlidir. Sakladığınız kabın ağzı hava almayan bir kap olsun. Bu şekilde çok daha uzun süre dayanıklılık sağlanmaktadır.

Yerli kuru armut güneşte kuruttuk ve satışa çıkardık. Oldukça kısıtlı miktarda üretimi mevcuttur. Sipariş verebilmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Armut kurusu nasıl yapılır videosu için youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0