Biber Turşusu

Ürünlerimiz için tıklayınız

Biber turşusu en yaygın tüketilen turşu çeşitleri arasındadır. Ancak biber, domates, salatalık gibi sebzeler maalesef endüstriyel yöntemler ile üretilmektedir. Tüketimi çok fazla olduğu için büyük üreticilerin tek elinde diyebiliriz.

Biber turşusu için kullandığımız biber

Turşu yapımında kullandığımız bütün biberler atalık tohumdur. Tatlı ve acı biber çeşitleri ile ayrı ayrı turşu yapıyoruz. Yerli tohumlar ile kimyasal ilaç, gübre kullanmadan yetiştirdiğimiz biberlerdir. Hiçbir katkı, ilaç olmadan bakir topraklarda yetiştiriyoruz. Haftada 2 defa sulama yapıyoruz, üretimin başında hayvan gübresi veriyoruz. Bunun dışında hiçbir işlem uygulanmıyor.

İlaçlama, gübreleme yapılmadığı için harika aromaya sahip olmaktadır. Aynı zamanda sulama az yapıldığı için biberler ufak boyutlu olmaktadır. Boyutları çok fazla büyümemektedir.

Biber tohumlarını nasıl koruduk

Köyümüzün 350-400 yıllık olduğu tahmin edilmektedir. Bu dönemlerden günümüze kadar uzanan tohumlar elimizde mevcuttur. Dede ve ninelerimizin bizlere öğrettikleri gibi her yıl, biberlerin en güzellerinden tohumluk için ayırırız. Sezon sonunda tohumlarımızı alırız ve bir sonraki sene için dikime hazır hale getiririz.

Elimizde atalık tohum olarak 140 çeşit civarında farklı tohum çeşidimiz mevcut. Bazı tohum çeşitleri bizim elimizde de çok az miktarda bulunmakta. Bu yüzden bu tarz ürünlerin satışını yapmıyoruz ve hepsini tohumluk olarak bırakıyoruz. Bu sayede neslini kurtarmayı düşünüyoruz.

Bizim elimizde bulunan tohumların nesillerinin tükenmek üzere olduğunu 2000’li yılların başında öğrendik. Öğrendikten sonra elimizde bulunan bütün tohumları çoğaltmaya çalıştık. Yaklaşık 10 çeşit civarında yerli biber tohumuna sahibiz. Özellikle 2018 yılından sonra çok daha fazla tohum almaya başladık.

Ülkemiz üretiminin hemen hemen tamamı hibrit veya gdolu tohumlar ile yapılmakta, eski tohumlar diyebileceğimiz atalık tohumlar ile üreten kişiler bulmak imkansız haldedir. Birçok biber çeşidinin nesli tükenmek üzere. Hatta birçoğunu kaybettik. Elimizde kalan bazı biber çeşitleri köylerde bulunan yaşlı amcalar, teyzelerimizin ellerinde kaldı. Ticari amaçlı düşünmeyen, kendi için üretim yapmaya devam eden bazı kişilerin elinde atalık biber tohumları var.

İlaçsız yerli biber nasıl üretilir

Bu soru ile çok fazla karşılaşıyoruz. Hastalıklar ile nasıl mücadele ediyorsunuz. Azda olsa ilaç kullanıyorsunuzdur gibi sorular ile çok fazla karşılaşıyoruz.

Bu sorunun cevabı aslında bizim için çok basit;

Biz hiçbir tarım ilacı kullanmıyoruz. Çünkü bizim ürünlerimiz hastalanmıyor. Bakir topraklarda ve kimsenin ilaçlama yapmadığı topraklarda üretim yapıyoruz. Atalık tohumlar için en önemli nokta Topraktır.

Atalık tohum ile üretim

Atalık tohum ile üretim yapmaya karar verdiniz. Öncelikle aşağıdaki şartları karşılamanız gerekir. Aksi halde istenilen verimi alamazsınız, hastalıklar başlar, verim düşük olur. Ürünü yetiştiremez ve pazarlardan hibrit sebzeler almaya devam edersiniz.

Bir heves ile yapılacak işler değildir.

  • Üretim yapacağınız alan bakir olması gerekir. Şehir merkezi, sanayi veya yapılaşmanın olmadığı veya en az 25km uzakta olması gerekir.
  • Toprakta daha önce hibrit ve gdo’lu üretim yapılmaması gerekir. Eğer yapıldıysa muhtemelen kimyasal ilaç ve gübre kullanılmıştır. Kimyasal ilaçlar topraktan 5 yılda temizlenir. 5 yıl boyunca toprağı temizleyecek ürünlerin dikiminin yapılması gerekir. Sonrasında atalık tohum ile üretim yapılabilir.
  • Etrafınızda bulunan tarla veya tarım arazilerinin kimyasal ilaç, gübre kullanmadığından emin olmanız gerekir.

Yukarıdaki şartları sağladıktan sonra atalık tohum çok rahat yetiştirebilirsiniz. Sonrasında işçilik, emek, tecrübe, bilgi gerekiyor. Toprağa diktim ve suyunu verdim. Artık ürün toplama zamanı diye birşey yoktur.

Bütün yabancı otlar yaz boyunca el ile temizlenmeli, ürünlerin dipleri toprak ile doldurulmalı, belli zamanlarda sulama yapılmalı.

Açıkcası çocuk gibi ürünlerinize bakmalısınız. Sonrasında tadına doyamayacağınız, nesillerdir aynı toprakta yetişen sebzelere ulaşabilirsiniz. Yetiştirmesi emek ister ama kesinlikle değer.

Biber turşusunu nasıl yaptık

Biberlerimizi 1 – 1,5cm civarında dilimliyoruz ve sıcak su ile vakumlama yapıyoruz. Kapağını açmadığınız taktirde 1,5 yıl civarında dayanabilmektedir.

Turşunun fermente olması için nohut, üzüm sirkesi, sarımsak kullanıyoruz.

Sıcak su ile vakumlama işlemini yapıyoruz.

Tatlı biber turşusu için hangi biberler kullanılıyor

Bizim yapmış olduğumuz biber turşuları için genelde kıl tatlı biber, üç burun köy biberi, yeşil tatlı biber kullanılıyor.

Yukarıda bahsettiğimi biber çeşitleri ile çok daha iyi olduğu düşüncesindeyiz. Örneğin çarliston cinsi biber ile denemelerimiz oldu ama tat ve aroma anlamında istenilen verimi alamadık. Bu yüzden çarliston cinsi biberleri kuru biber olarak değerlendiriyoruz.

Özellikle kıl tatlı biber için, atalık tohum çok az miktarda var. Tohum çeşitleri arasında en az miktarda bulunan türlerden birisi diyebilirim. Bu yüzden sınırlı miktarda üretimi yapılıyor.

Acı biber turşusu için hangi biberler kullanılıyor

Genel anlamda kıl acı biber ve yeşil acı biber kullanıyoruz. Elimizde bulunan diğer atalık biber çeşitleri ile istenilen tadı alamadık.

Özellikle kıl acı biber tohumları çok az miktardadır. Bu sebeple sınırlı sayıda üretim yapıyoruz.

Biber turşusu siparişi için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0