Yerli Kuru Biber

Atalık tohum ile ürettiğimiz biberleri kuruttuk. Yerli kuru biber üretimini özenle yaptık ve %100 geleneksel tarım teknikleri kullanarak ürettik. Ayrıca biberlerimiz organik sertifikalıdır. Bağımsız organik sertifika kuruluşu tarafından kimyasal ilaç, gübre kullanılmadığı tescillenmiştir.

Bir önceki yıldan hazırlamış olduğumuz atalık tohumlarımızı bahar döneminde fide haline getiriyoruz. Fide yaparken gübre ve su dışında herhangi bir dış etken kullanmıyoruz.

Biber kurutma alanları

Biberlerin üretim esnasında kimyasal gübre, ilaç kullanmdan yetiştiriyoruz. Hayvansal gübreleme ve sulama dışında herhangi bir ilaç, gübre vermiyoruz.

Biberi nasıl kurutuyoruz

Biberlerin yaz döneminde satışını yapıyoruz. Yaz sonunda biberleri taze olarak topluyoruz. Bütün biberlerin baş kısımlarını pamuk iplikler ile birbirilerine bağlıyoruz. Yaklaşık 80-100 adet civarında biberi birbirine bağladıktan sonra daha önceden hazırlamış olduğumuz alanlara seriyoruz.

Biberi kurutma yöntemi çok önemlidir. Günün bütün saatlerinde güneş ışınlarını direk gören bir alanda kurutmak iyi değildir. Güneş görmeyen bir yerde biber kurutmakta uygun değildir. Günün 2-3 saatinde güneşi tam görmeli, diğer zamanlarda gölge bir alanda olacak şekilde yerlerde olmalıdır.

Eğer tam güneşe maruz kalırsa biberde yanmalar oluşur. Eğer güneş hiç görmezse kuruma gecikir ve biber bozulmaya başlar. Bu yüzden kurutma alanlarının hazırlanması oldukça önemlidir.

Yerli kuru biber

Biz biberlerimizi kuruturken herhangi bir dış etken kullanmıyoruz. Atalık tohum ile yetiştirdiğimiz biberleri %100 katkısız olarak kuru biber haline getiriyoruz.

Organik sertifikalı biber

Günümüzde organik sertifika süreçleri oldukça zor ve meşakkatlidir. 2007 yılından bu yana topraklarımızda organik sertifikalı ürünler yetiştiriyoruz. Atalık tohum biberlerimizin üretimini organik tarım teknikleri kullanarak yaptık. Yaz boyunca İstanbul, Ankara organik pazarlara ürünlerimizi taze olarak gönderiyoruz. Kalan dönemler için biberlerimizi güneşte kurutuyoruz ve yerli kuru biber hazırlıklarını bitiriyoruz.

Piyasada çok fazla miktarda kuru biber üretimi bulabilirsiniz. Özellikle güney doğu bölgesinde çok fazla kuru biber üretimi yapılıyor. Ancak bu bölgede yapılan kuru biber üretimleri endüstriyel yöntemlerle yapılmaktadır. Ticari rantın çok yüksek olduğu alanlarda tohumlar hibrit kullanılmaktadır. Bu yüzden yerli biber üretimini ülkemizde arttırmalıyız ve anadolunun eski tohumlarına geri dönmeliyiz.

Yerli kuru biber hakkında sormak istediklerinizi whatsapp üzerinden yazabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0