Yerli tohum bamya nesli tükenmek üzeredir. Ege bölgesinde bulunan birkaç köyün 2010 yılında büyük girişimi ile yerli tohum bamya üretimi arttırıldı. Birçok tohumun neslinin tükendiği dönemde, bamya tohumlarının kurtarıldığı ve çok yüksek üretim alanlarına ulaşmış olduğumuz çok sevindiricidir.
2010 yılına kadar, köylüler bamya üretimini sadece kendileri kadar yapıyorlardı. Ticari amaçlı üretim fazla yapılmıyordu. Birkaç üreticinin bamya üretimini yüksek miktarlarda yapması sonucu ve büyük rağbet görmesi ile birlikte her geçen yıl bamya üretimi arttı. 2020 yılına ulaştığımız köyümüz olan Karaot Köyü’nde yıllık 50 ton civarında bamya üretimi yapılmaktadır. Bu miktarlar her geçen yıl artış göstermektedir ve büyük bir değişimi durdurmuştur. Köylerden göç etmiş olan gençleri geri getirmeye başlamıştır.
Geri dönüşümlü tohum
Bildiğiniz gibi atalık tohumlar geri dönüşlüdür. Hibrit tohumlar gibi kısır değildir. Her yıl yeniden tohum, fide almanı gerekmemektedir. Tohumlara bir defa sahip olmanız yeterlidir. Her yıl ürettiğiniz sebzelerin tohumlarını almanız yeterli olacaktır. Sizlere bu yazımda yerli tohum bamyanın tohumu nasıl alınır anlatacağım.
Atalık bamya tohumları çok az miktardadır. Eğer elinizde varsa çoğaltmanız gerekiyor. Yerli tohum bamyanın neslini 30-35 üretici devam ettiriyor. Bu yüzden elimizdeki tohumlara sahip çıkmalıyız ve çoğaltmalıyız.
Karaot Köyü Üreticileri
Atalık tohum bamya nasıl anlaşılır
Ülkemizin birçok yöresinde farklı bamya türleri bulunmaktadır. Birçok sebzede olduğu gibi bamya üretiminin büyük çoğunluğu hibrit üretimdir. Ege bölgesine özel kınalı bamya, ege bamyası, bornova bamyası diye tabir ettiğimiz tür vardır. Rengi bordo, yeşil renklidir. Çok eski dönemlere ait ege bamyasıdır. İnanılmaz kaliteli ve özel bir türdür. Günümüze kadar aktarılmış olması ve üretiminin artıyor olması bizim için çok büyük bir kazançtır. Piyasada satılan kınalı bamyaların büyük çoğunluğu atalık tohumdur.
Tohum nasıl alınır ve saklanır
Bütün sebzelerin kendine özel tohum alma şekilleri vardır. Sizlere burada bamyadan bahsedeceğim.
Bamyanın atalık tohum olması gerekmektedir. Hibritlerin tohumunu alsanızda önemi yoktur. Aldığınız tohumlar bir sonraki sene verim vermeyecektir.
Sezonun sonuna doğru bamya sebzelerinden bazılarını koparmayın. Bamyalar çok fazla büyüyecek ve güneşin etkisi ile dalında kuruyacaktır. Bu işlem yaklaşık 25-30 gün sürmektedir. Tam kurumaya ulaştığını anladığınız zaman kuru bamyayı koparın. İçinde bulunan çekirdekler, tohuma dönüşmüştür. Tohumları nemli olmayan, güneş görmeyen alanlarda saklayın.
Yerli tohum bamya hakkında bilgi almak için iletişim adresinden bize ulaşabilirsiniz. Sipariş vermek için mağaza bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Merhaba ..Ben bu son bir iki haftadır atalık tohumlara merak sardım..Ben Kastamonu’luyum ve orada yerlerimiz var ama kimsemiz kalmadı..Geçtiğimiz yazda 1.5 ay memlekette kaldım..
Aslında yetiştirilebilir ama cesaret lâzım..
En azından bu sene küçük bahçe ye ekilebilecek tohumlar istiyorum..Bamya domates kabak biber patlıcan ama tohum olarak yardımcı olursanız sevinirim…