Yerli Fide Dikimi

Ürünlerimiz için tıklayınız

Yerli fide dikimi Nisan, Mayıs aylarında olmaktadır. Hibrit tohum ile yerli tohumun dikim zamanı aynı değildir. Ülkemiz sebze üretiminin %99’u hibrit olduğu için yerli tohumun dikim zamanı tam olarak bilinmemektedir. Yerli tohum (Atalık tohum) hava şartlarına göre farklılık göstermekle birlikte 20 Nisan – 25 Mayıs aralığında dikimi yapılması uygundur.

Yaz fideleri sıcağı sevmektedir. Bu yüzden havaların sıcak olması yaz sebzelerinin dikimi için idealdir. Bu yüzden yaz ayının başladığı dönemde dikimini yapmak uygundur. Yerli fide dikiminde, heryıl hava şartlarını takip etmeli ve uygun zamanı yakalamanız gerekmektedir.

Yerli fide ne zaman dikilir

Mart ayının sonunda veya Nisan ayının başlarında hibrit tohumların ekimi yapılır. Hibrit dikimleri yapıldığı için üreticiler maalesef acele etmektedir. Nisan ayının başında dikilen yerli fideler toprakta tutunamayabilir ve kurumaya yüz tutabilir. Ayrıca fide dikim zamanından sonra yaşanacak soğuklar yetişmesini etkilemektedir. Bu yüzden Nisan ayının sonralarında veya Mayıs ayının başlarında yapılacak dikimler ideal olmaktadır.

Hibrit fideler soğuğa karşı dayanıklıdır. Çünkü ziraii şirketler hibrit tohumların dayanıklılığını arttırmak için kimyasal ilaç, gübreler üretmiştir. Hibrit tohumların dayanması ve bütün zorluklarla mücadele etmesi için birçok ilaçlama yapılmaktadır. Yerli tohumlarda kimyasal ilaçlama olmadığı için üretim yapacağınız zaman, hava koşulları çok önemlidir. Yetiştirmesi ve ürün alınması emek, bilgi istemektedir.

Tohum ile sebze yetiştirilir mi

Tohum ile sebze yetiştirilir ama bütün sebzeler yetişmez. Bu yüzden hangi sebzenin fide ile dikiminin yapılacağı, hangisinin tohum ile yapılabileceğini bilmek gerekir. Aşağıda size bazı ürünlerin nasıl dikim yapılması gerektiğini kısaca yazdım.

Domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık gibi ürünleri fide olarak dikmek gerekir.

Karpuz, kavun gibi ürünleri fide olarak dikmek daha iyidir. Ama tohum olarakta dikim yapabilirsiniz. Kavun ve karpuz çok kolay yetişebilen ürünlerdir. Bu yüzden tohum olarak dikimini yapabilirsiniz ama fide dikiminin riski daha azdır.

Bamya, börülce gibi ürünlerin fide dikimi uygun değildir. Dikimi yapılacak olan toprağa tohum olarak bırakılması gerekmektedir. Bamya, börülce gibi ürünler büyüme esnasında toprağın altına, üstüne oranla daha hızlı köklenmektedir. Bu yüzden Bamya, börülce gibi ürünlerin fidesini dikmek uygun değildir.

Yerli fide dikimi ile ilgili çok daha detaylı bilgileri sitemizde yayınlayacağız. Sitemizi ve instagram adresimizi takipte kalabilirsiniz.

Yerli Fide Dikimi” yazısında bir düşünce

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0