Geleneksel Köy Ürünleri

Geleneksel üretim ülkemiz tarımını ayaklandıracak ve herkesin rahatça sebze, meyve alabileceği çözümdür. Organik, doğal, ekolojik gibi birçok kavramdan daha önemli ve değerli bulduğumu söyleyebilirim. Yıllardır organik tarım teknikleri ile üretim yapmamıza rağmen, hiçbir zaman organik sertifikalı ürünlerimiz olduğunu ön plana çıkarmaya çalışmadım. Çünkü bizim en büyük amacımız geleneksel tarım teknikleri ile üretim yapmaktır. Eğer geleneksel üretim yaparsanız zaten organik tarım yapmış oluyorsunuz. Ama sadece organik tarım yeterli değildir. Ülkemizde organik tarımın çok fazla eksiği, denetimsizliği olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden sizlere geleneksel köy ürünleri nedir, nasıl üretilir gibi konulardan bahsedeceğim.

Geleneksel tarım nedir ve nasıl olmalıdır

Buradaki tanımı akademik görmemeniz gerektiğini hatırlatayım. Bir üretici olarak kendi düşüncem ve olmasını beklediğim üretim sürecidir.

Herşey tohumla başlar. Öncelikle tohumun atalık olması gerekir. Genetiği değiştirilmiş tohum ile geleneksel üretim olmaz. Tohum alım süreçleri el ile yapılmalı ve tohumlar doğru hava koşullarında saklanmalıdır.

Geleneksel üretim Taze Fasülye

Geleneksel üretimde sera üretiminin yeri yoktur. Çünkü bütün meyve, sebzeleri zamanında tüketmeliyiz. Üretici olarak bizlerde sezonu geldiğinde uygun ürünlerin dikimini yapmalıyız. Örneğin kışın taze domates tüketimi yapılmaz. Kışın domatesi kuru domates, domates sosu, salça gibi tüketebiliriz.

Bütün üretim aşamaları kimyasal gübre ve ilaçdan uzak olmalıdır. Sizlere aşağıda bazı üretim aşamalarında neler yaptığımızı ve hangi çözümleri kullandığımızı özetleyeceğim.

Geleneksel üretim nasıl yapıyoruz
  • Bütün tohumları atalık tohumlardan kullanıyoruz.
  • Tohumların fideye dönüştürülmesi esnasında hayvan gübresi ve sulama yapıyoruz.
  • Yabancı otlarla mücadele el çapalaması ile yapılır. Traktör veya çapalama aletlerinin zarar vermeyeceği bölümler işlenir. Kalan bölümler el ile çapalanır ve yabancı otlar yok edilir.
  • Verimleri arttırmak için sadece hayvan gübresi kullanılır. Eğer mümkünse keçi, inek ve tavuk gübresi sıralamasını izlemeye çalışıyoruz.
  • Hastalıklarla mücadele için kendi ilaçlarınızı hazırlayabilirsiniz. Örneğin birçok yabancı sinek ile ısırgan otu suyu ile mücadele edebilirsiniz. Ağaçlarda veya sebzelerde bulunan yapışkanlık, ballık hastalıkları için dut yaprağının suda bekletilmiş halini kullanabilirsiniz.
  • Ürünlerin işlenmesi, hazırlanması gibi aşamalarda endüstriyel yöntemler kullanılmamalıdır.

Bütün ürünlerin işlenme, kuruma ve hazırlanma süreçleri farklıdır. Örneğin kuru incir dalında kendisi kurumalıdır ve defne yaprağı ile bandırma işlemi yapılmalıdır. Bu yöntem geleneksel yöntemdir.

Geleneksel üretim taze kabak

Ancak şu anda incirler tam kurumaya ulaşmadan toplanıp kurutuluyor ve bandırma işlemi peroksit maddesi ile yapılıyor.

Geleneksel köy ürünleri nasıl ürettik

Dedelerimizin üretim yapmış olduğu topraklarda bize aktarmış oldukları üretim teknikleri ile geleneksel köy ürünleri ürettik. İlaçlama, gübreleme gibi bütün üretimleri büyüklerimizden öğrendik ve bunları devam ettirdik.

Geleneksel üretim ve teknoloji

Geleneksel üretim ile teknolojiyi birleştirmek çok önemlidir. Üretici birçok konuda bunun kararını kendisi vermelidir. Ürünün şeklini bozmayan, zarar vermeyen, kalitesini düşürmeyen ve geleneksel üretim standartlarını bozmayan bütün teknolojiyi kullanmalıdır.

Konuyu size birkaç örnek ile açıklayacağım.

Traktör gibi bir teknoloji varken boş araziyi el çapası ile işlemenin bir anlamı yoktur. Zeytin silkme makinesi varken, el ile zeytin toplamanın anlamı yoktur.

Şu anda en çok yaygın olarak köylülerin kullandığı yabancı ot ilaçlarıdır. Ürünlerin arasında çıkan yabancı otlar için kimyasal tarım ilaçları alıp yok ediyorlar. Bu durumun geleneksel üretim ile tabiki alakası kalmıyor. Üretici geleneksel üretimin ne olduğunu ve hangi noktalarda teknolojiden yararlanması gerektiğini bilmesi gerekir. Bunun içinde bilinçli üretici çok çok önemlidir.

Organik tarım ve geleneksel üretim

Geleneksel üretimin organik tarımdan çok daha kapsamlı ve önemli olduğunu herzaman söylüyorum. Bu konu ile ilgili ayrıca yazı yazacağım ama sizlere bir örnek ile kısaca anlatacağım.

Örneğin organik tarımda genetiği değiştirilmiş tohum kullanmanın bir sakıncası yoktur. Hibrit tohumlar ile organik tarım yapılabilir.

Kuru üzüm kurutma aşamasında potasyum kullanılarak üzüm kurutmanın organik tarım açısından bir sakıncası yoktur. Standartlar içerisinde olduğu için sertifika verilir.

Ancak yukarıda bahsettiğim durumlar geleneksel üretim yapan bilinçli bir köylü için geçerli değildir. Çünkü üretici neyin doğru olduğunu bilir. Kendi çocuğuna yedirmeyeceği ürünü üretmez. Bu yüzden geleneksel üretim ve küçük köylü desteklenmelidir.

Karaot Köyü’nde ürettiğimiz geleneksel köy ürünlerimizden sipariş vermek ve incelemek için mağaza bölümümüzü inceleyebilirsiniz.

Her türlü soru, sohbet ve sipariş için whatsapp üzerinden bize yazabilirsiniz.

Geleneksel Köy Ürünleri” yazısında bir düşünce

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0