İzmir’in Kemalpaşa ve Torbalı bölgesine bağlı birçok dağ köyleri vardır. Bu alanlarda bulunan köyler dünyanın en verimli topraklarına sahiptir. Dünyanın hiçbir bölgesinde yetişmeyen kalitede üzüm, incir, zeytin, kiraz, bamya gibi birçok meyve bu bölgede yetişir.
Köyümüz olan Karaot Köyü Kemalpaşa – Torbalı arasında bulunan dağ köyüdür. 1700’lü yıllardan beri topraklarımızda üretim yapılmaktadır. İzmir üzümü diye bilinen çekirdeksiz, küçük taneli ve yenildiğinde boğazı hafif yakan sarı üzümdür. Kuru üzüm olarak harika bir görüntü ve aromaya sahiptir.
İzmir üzümü özellikleri
- Üzüm taneleri küçük olur.
- Çekirdeksiz üzüm cinsidir
- Rengi yeşil ile sarı arasındadır. Tam olgunlaşmaya ulaştığında rengi sarı olur
- Rengi yeşilken hafif ekşidir. Rengi sarıya döndüğünde tadı tam olarak oturur.
- Kuru üzüm olarak yumuşak ve yenilmesi kolaydır.
Nasıl üretim yapıyoruz
- 60 yıl önce dikilmiş olan üzüm bağımızda organik sertifikalı izmir üzümü yetiştiriyoruz.
- Hayvan gübresi kullanıyoruz.
- Kendi yapmış olduğumuz bitkisel ilaçlama ile üzüm bağlarımızı koruyoruz.
- Kimyasal gübre, kimyasal ilaç kullanmadan izmir üzümü yetiştiriyoruz.
Kuru üzümün neden çöpü var
Biz izmir üzümlerimizi gönderirken baş kısımlarında ufak çöpler ile birlikte gönderiyoruz. Bunun sebebini açıklıyorum. Üzümler en olgun dönümüne ulaştığında bağ bozumu yapılır. Tarlada bulunan bütün üzümler taze olarak kesilir ve salkım olarak güneşe serilir. Yaklaşık 7-10 gün civarında güneşte bekleyen üzümler kuru üzüm haline gelir.
Elimiz ile kuruyan üzümleri ovalamaya başlarız. Kuru üzümler salkımlarından, yani çöplerinden ayıklanmaya başlar. Sonrasında üzümleri rüzgarda savurarak çöplerinden arındırmış oluruz. Ancak kuru üzümlerin sap kısımındaki küçük çöpler kalır. Küçük çöpler endüstriyel olarak fabrikalarda ayıklanır ama biz endüstriyel işlemeyi doğru bulmadığımız için ufak çöpleri ile gönderim yapıyoruz.
Üzümün kaliteli olması için sulama yapılmamalı
Üzüm bağlarında sulama yapılırsa daha fazla verim verir. Üzüm taneleri çok daha büyük olur. Ancak, fazla sulama yapılması kaliteyi düşürür. Üzümde istenilen aroma ve kalite azalır. Bu yüzden üzüm yetiştirirken en az miktarda sulama yapılması gerekmektedir. Hatta hiç sulama yapılmaması üzüm için en iyisidir.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.