İncir bandırma işlemi

Ürünlerimiz için tıklayınız
Hakiki Ekşi Karadut
198,00 
Yeni Mahsül
158,00 

Kuru incir için en çok merak edilen konuların başında “incir bandırma işlemi nedir” nasıl yapılır gibi sorulardır. Sizlere bu yazımda geleneksel usullerle yapılan bandırma incir işlemi anlatacağım. Ayrıca kimyasal yapılan bandırma işleminden de kısaca bahsedeceğim.

Kuru incir’de bandırma işlemi neden yapılır

İncir dalında olgunlaşır ve sap kısmı güçsüzleşir. Dalında kendiliğinden yere düşen kuru incir toprak ve toz olur. Dış yüzeyinde olan toprağın temizlenmesi bandırma işleminin önemli sebeplerinden biridir. Ancak en önemli sebebi kurtlanmayı engellemek, uzun süre dayanıklılık sağlamaktır. Bandırma işlemi yapılmayan kuru incirin kurtlanma ihtimali çok yüksektir ve dayanıklılığı çok daha kısadır.

Geleneksel incir bandırma işlemini nasıl yaptığımızı izleyebilirsiniz
Geleneksel usuller ile yapılan incir bandırma işlemi

Tam kurumaya ulaşmış olan kuru incirleri temiz, saf su dolu leğenin içine koyarız. İncirlerin üzerindeki toprak ve tozlardan arındırmak için temiz su ile yıkarız. Suyun içerisinden çıkardığımız kuru incirleri sepetlere doldururuz.

Aynı zamanda bakır kazan ve odun ateşinde saf su ısıtıyoruz. Köyümüzün dere kenarlarında yabani olarak yetişen defne yaprağı (tehnel yaprağı) suyun içerisine atıyoruz. Bizim bakır kazanda yaklaşık 70 litre civarında su kaynatıyoruz. 70 litre su içerisine yaklaşık 200- 250 adet civarında defne yaprağı atıyoruz.

Suyun defne yaprağı ile birlikte odun ateşinde yaklaşık 30-45 dakika civarında kaynamasını bekliyoruz. Kaynayan su ile defne yaprağı birbirinin içine girer. Suyun rengi defne yaprağının rengi olan yeşile dönmeye başlar. Bu haldeyken ve su sıcakken sepetin içine koymuş olduğumuz kuru incirleri bakır kazanın içine koyuyoruz.

Suyun içerisinde kuru incirleri yaklaşık 3-4 dk civarında bekletiyoruz. İncirin yumuşak ve sert olmasına göre tutma süremizi uzatıp, kısaltabiliriz. Ancak 5 dakika üzerinde tutmamak gerekir. Eğer fazla tutarsak incirler çok yumuşar ve ekşime yapabilir. Bu yüzden suda tutma süremiz çok önemlidir.

Suyun içerisinden kuru incirleri çıkarıyoruz ve güneşte tekrar kurutmaya bırakıyoruz. 1 gün civarında güneşte bekleyen incirler tam kıvamına gelir. Eğer fazla bekletirseniz kuru incirler sertleşir ve sonrasında yumuşaması için tekrar bandırma yapmak gerekir. Eğer güneşte az bekletirseniz tam kuruma olmaz ve ekşime olabilir.

Dal kurusu incir nasıl olur ve incir nasıl kurutulur
Kimyasal yöntem ile yapılan bandırma işlemi

Kimyasal yöntem ile hayatım boyunca 1 adet bile incir bandırmadım. Kimyasal yöntem ile yapılan bandırma işleminin çok tehlikeli ve zararlı olduğunu düşünüyorum. Genelde büyük firmalar ve çok büyük oranda incir üretimi yapan köylüler tarafından yapılan bandırma yöntemidir.

Kimyasal yöntem ile bandırma işlemi adı üstünde peroksit diye bilinen sıvı kimyasal bir maddeye incirin bandırılıp çıkarılması sonucu yapılan bandırma yöntemidir. Yapılan bandırma işlemi sonucunda incirlerde kurtlanma, bozulma çok uzun süre olmaz. Ancak peroksit maddesi kuru incirin üzerinde kalıntı yapar ve bu zararlı bir maddedir. Ayrıca peroksit maddesi kuru incirin beyazlatılması içinde kullanılır. Bu sayede hem kısa sürede bandırma işlemi yapılır ve incirler güzel bir görüntüye sahip olur.

Geleneksel usuller bandırma işlemi yapılan kuru incir siparişi

Yaklaşık 200 yıllık tecrübemiz ile ürettiğimiz kuru incirleri evlerinize kadar gönderiyoruz. Kendi incir bahçemizde yetiştirdiğimiz ve hiçbir kimyasal işlem görmeyen kuru incirleri gönderiyoruz.

Sipariş vermek için tıklayınız.

İncir bandırma işlemi” yazısında bir düşünce

  1. Pingback: Yeni Mahsül Kuru İncir - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1