KURU İNCİRDE KALİTE

Bir üretici olarak kaliteli kuru incir de yapılan yanlışlıklar, hileler ve doğru bilinen yanlışlarla ilgili size gördüklerimi, bildiklerimi aktaracağım. Biz üretim yaparken neler yapıyoruz anlatmaya çalışacağım. Genetiği bozulmamış, kimyasal ilaç kullanılmamış ve üretim esnasında hile olmayan ürün bulabilmek artık samanlıkta iğne aramaya döndü. Güvenilir bulduğumuz köylü bile bilinçsizce ilaçlar kullanıyor ve toplum sağlığını malesef düşünmüyor.
Kuru incir beyazlatma işlemi
Toplumumuzda kuru incir beyaz ve büyük olur gibi malesef bir algı var. Doğal kuru incir fotoğraflarda göreceğiniz gibidir. Bazı bölümlerinde koyu alanlar vardır. Hatta bazı incir türleri oldukça koyudur. Bunun sebebi içindeki bal oranının yüksek olması ve bu durumu dışına yansıtmasıdır. Ancak bilinçsiz tüketiciler tercih olarak beyaz olan kuru inciri tercih ettikleri için bazı üreticiler kuru incirde beyazlatma işlemi uyguluyor. Hidrojen peroksit denilen madde ile kuru incirin rengi açılıyor ve üzerindeki koyu kısımlar kayboluyor. Bu sayede kuru incir güzel bir görüntüye sahip olmaktadır. Kimyasal olan bu madde yüzünden birçok hastalığın yolu açılmış oluyor. Doğal kuru incir tek tip olmaz. Öncelik olarak görüntü ele alınmaya devam edilirse bu durumlar artarak devam edecektir.
Kuru incirde boyut ne olmalıdır
Doğal olarak yetiştirilen kuru incirlerin boyutu orta seviyededir. Konuyu size teknik olarak anlatayım. Kuru incirde kalibre oranı vardır. 1 kiloya düşen kuru incir sayısıdır. Yıllardır yapmış olduğum deneyimler ile vardığım sonuç şudur. Doğal olarak yetiştirilen kuru incirler 1 kiloya 40-50 adet arasında değişim gösteriyor. Bu adetler 55-60 civarına ulaştığı zamanlarda olur. Bazı zamanlar 35 adete düştüğü zamanlarda olur. Kalibre adeti ne kadar düşerse incirin boyutu büyür. 60 kalibrenin üzerine çıkan incirlerin içerisinde bal oranı az olduğu için üreticiler bu incirleri farklı şekillerde değerlendirmektedir. 35 kalibrenin altında kuru incir çok az miktarda olmaktadır.
Kuru incirde kurtlanma
Kuru incirin uzun süre dayanması ve kurtlanma olmaması için üreticiler bandırma işlemi yapmaktadır. Doğal bandırma işlemi defne yaprağı veya dağ kekiği ile yapılır. Bandırma işlemi nedir için lütfen tıklayınız. Ancak bandırma işlemi çok fazla zaman almaktadır ve işçilik anlamında zorlayıcıdır. Bu yüzden birçok üretici kimyasal hap ile kurtlanmayı önlemektedir. Hiç kullanmadığım için bu hapların detayını çok fazla bilmiyorum ama ortamda asitlenme yaparak incirlere işlemektedir ve bütün incirlerin kurtlanmasını ve daha fazla dayanmasını sağlamaktadır. Kısa sürede kilolarca kuru incire bu işlem yapılabilmektedir. Doğal bandırma işlemi yapıldıktan sonra incirlerin suyunun kuruması için 1 gün boyunca güneşte serilir. Bir gün boyunca güneşte kalan incirlerde defne yaprağının etkisiyle hafif koyulaşma olmaktadır. Kimyasal hap ile yapılan işlemde kuru incirlerin rengi aynı kalmaktadır. Kuru incir alırken dikkat edilmesi gereken 3 konuya değindim. Belki bazı konular biraz kafa karıştırıcı olmuş olabilir ama dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Kendimi doğal ürün yemek isteyen biri yerine koyduğumda işinizin ne kadar zor olduğunun farkındayım. Kuru incir alırken kesinlikle ilk önceliğiniz görüntü ve boyut olmamalıdır. Doğal kuru incirin tadı kendini gösterir. Kuru incir sağlıktır. Sağlıklı ürün yemek isterken kendinizi daha zor durumlara sokmayın. Güvenilir, işi bilen insanlardan ürünler almaya çalışın.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0