DOĞAL KURU ÜZÜM

Doğal kuru üzüm nasıl yetiştirdiğimizi ve organik kuru üzüm nasıl olur anlatmaya çalışacağım. 1950’lı yıllarda dedemiz dağın eteğinde olan köyümüzde şimdiki üzüm bağımızın ilk dikimlerini yapmış. 1950’li yıllarda dedemizin dikmiş olduğu üzüm bağı halen durmaktadır. Dedemizin yanında öğrendiğimiz üzüm bağı budama, bakımı, toplama, sergi gibi üretim tekniklerini yeni nesil olarak günümüze uyarlıyoruz. En büyük amacımız olabilecek en doğal, ilaçsız ve kaliteli ürün üretmek. En yakın yerleşim birimine 20 km uzaklıkta olan köyümüz, dağın eteğinde oksijen merkezi gibidir. Haliyle burada yetişen üzümlerin kalitesini anlatmaya gerek bile yok. Haziran ayı olduğunda üzümler olgunlaşmaya başlar. Bağ bozumu günleri çok özeldir. Birkaç aile birleşerek üzüm bağına gelinir. Keşkekler, çorbalar ve birçok yemek hazırlanır. Bağ bozumunda herkesin bir görevi vardır. Bayanlar üzümleri keserek yanlarında bulunan sepetlere atarlar. Genç erkekler üzüm ile dolan sepetleri sergi yeri denilen alana taşırlar. Sergi alanı tarlada bulunan boş bir bölümdür. Orta yaşta bulunan erkekler burada hazır olan suya sepetleri bandırıp çıkarırlar. Suları süzülen üzümler sergi alanına serilen bezlerin üzerine dökülür. Yaşça büyük olan erkekler üzümleri elleriyle yayma işlemi yaparlar. Amaç bütün üzümlere güneş ile temas ettirmektir. Eğer altta kalan üzüm olursa kuruma geç olur. İçinde yaş kalan üzümler kuruyan üzümlere zarar vermeye başlar. Bu yüzden bağ bozumu çok önemlidir. Tecrübe, emek ister. Üzüm sergisi tamamlandıktan sonra kurumaya bırakılır. 2-3 günde bir üzümlerin kuruma durumları kontrol edilir. Kurumayan bölgeler ters çevrilir. Yaklaşık 10-15 gün sonra üzümler kurur. Bu arada çok büyük riskler vardır. Örneğin; üzümler tarladayken yağmur yağarsa bütün üzümler berbat olur. Bir yıl verilmiş olan emek çöpe gider. Kurumaya başlamış olan üzüme yağmur suyu değdiğinde ekşime olur. Bütün üzümler hurda denilecek seviyeye gelebilir.

Doğal kuru üzüm Üzümler tam kuruduktan sonra el ile üzümün dalları kırılır. Yerde ovalama yaptıkça dallar ile üzümler birbirinden ayrılırlar. Çöpler ayrı alanlara ayrıştırılır ve üzümler alınır. Üzümlerin ince çöplerinin ayıklanması için rüzgarlı bir gün beklenir. Rüzgar olduğunda üzümler savrulur. İnce çöplerden üzümlerde ayıklanmış olur. Artık kuru üzümlerimiz yemek için hazır durumdadır. Piyasada bulunan kuru üzümlerden daha küçük boyuttadır. Çünkü ilaçlama, hormon kullanılmaz. Tamamen kendi şartları ile büyüyen üzümlerdir. Günümüzde üzümün yukarıda anlattığım şekilde yapımı yok denecek seviyededir. Bütün üretim fabrikasyon aşamalara dönmüştür. İlk defa bizim üzümü alan kişiler biz daha önce böyle bir üzüm yemedik diyorlar. %100 Doğal, ilaçlamasız, kimyasal kullanılmadan eski üzüm bağlarında yetişen kuru üzümlere sevgi, emek ve özveri katıyoruz. Size de bizden üzümleri alıp afiyetle yemek kalıyor.

Karaot Köyü Organik Ürünler

Üretici ile bütün detayları konuşabilir ve sipariş verebilirsiniz

05558034131

karaotkoyu@gmail.com

 

05558034131

  Organigiz   Karaot Köyü Organik  

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0