İncir ilk başta yeşil renkte ve sert biçimde oluşur. Sıcakların yüksek olmasıyla olgunlaşmaya başlar ve taze incire dönüşür. Kurutmak istediğiniz incirleri dalından koparmazsınız ve dalında kurumaya başlar. Kuruyan incirlerin, sap kısmı güçsüzleşir ve yere düşer. Yere düşen incirler büyük oranda tam olgunluğa ulaşmıştır. Aslında dalında kuruyan incir, doğal ve çok kolay üretime sahiptir.
KARAOT KÖYÜ ÜRETİCİ
Dalında İncir kurutan çiftçi
İncirin doğal oluşumu dalında kurumasıdır. Benim hayatım incir bahçelerinde geçti ve 25 yaşından sonra kısa bir dönem şehirde yaşadım. Şehirde yaşadığım dönemde arkadaşlarla incir üzerine konuştuğumuz zamanlar olurdu. Bana dalında kendisi kurumuş dağ inciri olup olmadığını sorarlardı. Bende cahil kalmamak için var derdim ama dalında kurumayan incir nasıl oluyor diye düşünürdüm. Çünkü tersini ben bilmiyordum. Hayatım boyunca ürettiğimiz bütün incirler zaten dalında kuruyordu. Sonradan öğrendim ki, birçok üretici incirleri taze toplayıp sergilerde kurutuyormuş. Bizim yaptığımız üretim özel ve kaliteli olmuş. Zaman ve hayat geçti, dal kurusu incir satışı benim en önemli işim oldu. Türkiye’de en kaliteli dal kurusu incir üreticilerinden birisi haline geldim.

İncirin Dalında Kuruma Evreleri
İncirin gözükme, taze incir, olgunlaşma, daldan düşme ve kuruma evreleri vardır. Bu evleri üretici gözünden kısaca sizlere anlatmaya çalışayım.
- İncirin gözükme dönemi Mayıs ayında başlar. Mayıs ayında incirlerin yaprakları yeşermeye başlar ve incir topları oluşmaya başlar. Üreticiler büyük heyecanla bu dönemi bekler. Yılın incir bakımından bol mu, zayıf mı olacağını anlamaya çalışırlar.
- Taze incir dönemi Haziran ayının sonunda başlar. Sıcaklıkların durumuna göre değişiklik gösterir. Mayıs – Haziran ayları çok sıcak geçerse incirler daha erken oluşum gösterebilir. Temmuz, Ağustos ve Eylül’ün yarı zamanı taze incirler dalından koparılıp tüketilebilir. En güzel zamanları Temmuz – Ağustos aylarıdır.
- Olgunlaşma dönemi ağacın üstünde kalan incirlerde başlar. Ağacın üstünde incirler olgunlaşmaya başlar ve kuruma evresi başlar. Öncelikle gövde kısmının sarı, beyaz renge dönüşmeye başladığını farkedersiniz.
- Daldan düşme döneminde, olgunlaşmasını tamamlayan veya tamamlamak üzere olan incirlerin sap kısımları güçsüzleşir ve yere düşer. Sap kısımları kurur. Rüzgar ve bekleme sonucunda kendiliğinden yere düşerler. Yere düşen incirleri, üreticiler toplar.
- Kuruma evresinin büyük bölümü ağacın üstünde olur. Çok nadir olsada tam kurumaya ulaşmadan yere düşebilir. İncirin belli bölümleri yaş haldedir. Bu durumda olan incirler güneşte 1-2 gün bekletilir. Bu sayede tam kurumaya ulaşır.

Bir çiftçi olarak dalında kuruyan dağ inciri köyümüzde üretiliyor. Ürettiğimiz incirleri sitemiz olan www.organigiz.org adresinden satıyoruz. Bize aşağıdaki whatsapp hattından da ulaşabilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.

