Adaçayı şifa kaynağı bir bitkidir. Bizim yaşadığımız bölge olan Ege bölgesinde çok fazla yetişmektedir. Adaçayının merkezi İzmir’in dağları diyebiliriz. En fazla bu bölgelerde yabani olarak yetişmektedir. Talebin çok fazla olmasından dolayı adaçayının kontrollü üretimleride yapılır hale geldi. Ancak yabani adaçayı olarak dağlarda yetişen, tabiki çok daha kalitelidir.
Adaçayının üretimi yaz ayında yapılır. Yaz ortalarında adaçayının çiçeklenme dönemi başlar. Bu dönemlerde yaklaşık 10 – 12 cm civarına ulaşmaktadır. Bu dönemde adaçaylarını toplamak gerekir.
Adaçayının birçok faydası vardır. Faydasının yanında doğru kullanılmadığı zaman bazı sorunlara yol açabilmektedir. Bu sebeple dikkat etmek gerekir.
Yabani adaçayı
Adaçayını kendinizde yetiştirebilirsiniz. Ancak bu durumu biz doğru bulmuyoruz. Herzaman geleneksel tarımın ve genetiği değişmemiş ürünlerin yaşatılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sebeple adaçayının yabani bir ürün olarak kalmasını ve uygun olan yer ve koşullarda yetişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu sebeple hiçbir zaman kontrollü üretim yapmadık. Adaçayının dağların yüksek rakımlı bölgelerinde yabani olarak yetişmesini bekledik.
Adaçayları bölgemizde bulunan Nif dağı, Bozdağ, Mahmut dağı gibi bölgelerin yüksek rakımlı bölgelerinde yetişir. Genelde insanların fazla uğramadığı, taşlık ve kurak arazilerde kendiliğinden çıkar. Dağ kekiği gibi kendiliğinden aynı bölgede sürekli çıkmaya devam eder.
Karaot Köyü adaçayı üretimi
Adaçayı İzmir’in en bilinen dağlarından olan Nif dağında bolca bulunmaktadır. Yabani adaçayı üretiminin en fazla olduğu dağlardan biridir. Aynı zamanda en kaliteli adaçayının yetiştiği dağlar arasındadır.
Karaot Köyü Nif Dağı’nın eteklerinde bulunan bir dağ köyüdür. Nif dağının eteklerinde bolca bulunan adaçayları toplanır. Demetler haline getirilerek saklamaya alınır.
Bu bölgede bulunan adaçaylarının hepsi yabani adaçayı bitkisidir. Yabani olduğu için çok yüksek fayda içermektedir. Kalitesi, kokusu ve aroması ciddi anlamda çok farketmektedir.
Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye
13. ASIRDAN KALMA YAZIT
Adaçayı faydaları
- Mide problemlerine, sindirim sistemine çok faydalıdır.
- İshal gibi problemlerin çözülmesine yardımcı olur.
- İltihap oluşumuna faydalıdır.
- Cilt bakımı içinde adaçayı kullanılır. Kaynatılıp soğumaya bırakılan adaçayı suyunu vücuda sürerek cilt sorunlarını iyileştirdiği bilinmektedir. Aynı zamanda haricen kullanımında romatizma sorunlarına iyi gelmektedir.
- Sivilce, egzama, sedef hastalığı gibi problemlerde adaçayının suyu kullanılabilir. Bu tarz sorunlara faydalı olduğu bilinmektedir.
- Düzenli kullanılan adaçayının kötü kolestrolü engellediği bilinmektedir. Adaçayını günde 2 defa kullanmak gerekir.
- Adaçayının kanser hastalığının büyümesini baskıladığı söylenmektedir.
- Konsatrasyon sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Yaşlılık hastalığı olarak bilinen alzhemir hastalığına fayda sağladığı bilinmektedir.
- Stres ve sinirlilik durumlarına iyi geldiği bilinmektedir.
- Ağız ve diş eti sorunlarına iyi gelmektedir.
Binbir derde deva olarak bilinen adaçayı yabani olarak dağlarda yetişmektedir. Köyümüzün eteklerinde bulunduğu dağların yüksek rakımlı bölgelerinden yabani adaçaylarını toplayıp hazırlıyoruz. Yaklaşık 10-12 cm boylarında olan adaçaylarını birleştirerek demet yapıyoruz. Demetler halinde gönderimi yapılıyor. Adaçayını düzenli olarak tüketmek müthiş faydalar sağlamaktadır. Tüketirken aşırıya kaçmamak ve uygun şekilde tüketmek gerekir. Fazla tüketiminde bazı sorunlar ile karşılaşılabilir. Yabani adaçayı ile ilgili daha fazla bilgiye sayfamızdan veya whatsapp hattımızdan ulaşabilirsiniz.
Adaçayının tüketilmemesi gereken durumlar
- Adaçayının çok fazla tüketilmesi zarar vermektedir. Bu sebeple günde 2 bardak üzerinde kullanmamanızı öneriyoruz.
- Planlı ameliyatlardan önce adaçayı kullanılmaması gerekir.
- Süt üretimine engel olduğu için hamile olanların ve emziren annelerin adaçayı tüketmesi önerilmez. Bu konuya çok dikkat edilmesinde fayda vardır.
- Çok fazla tüketilmesi karaciğer ve sinir sistemine zarar vermektedir.
- Halk arasında adaçayının gece yatmadan önce tüketilmemesi gerektiği söylenmektedir.
Adaçayı cinsel isteği azaltır mı
Halk arasında adaçayının çok fazla tüketilmesi cinsel istekte azalma yarattığı söylenmektedir. Bu durumun gerçek olduğunu söyleyebiliriz. Adaçayının çok fazla tüketilmesi sonucunda erkeklerde cinsel isteksizlik olduğu bilinmektedir. Ayrıca sperm kalitesinde düşme görünmektedir.
Adaçayını ölçülü biçimde tüketmek gerekir. Ölçülü tüketim yapıldıktan sonra hiçbir zarar görülmez. Bu tarz cinsel sorunlar çok fazla kullanılması sonucunda yaşanmaktadır.
Adaçayı nasıl demlenir
Adaçayı, diğer bitki çaylarında olduğu gibi demleme usulü yapılmaktadır. Kaynar su içerisine 2-3gr civarında adaçayı atılır. Yaklaşık 5-10 dk civarında demlemeye bırakılır. Sonrasında içilebilmektedir.
Yabani adaçayı siparişi verebilmek için mağaza bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz. Bizden ve ürünlerimizden anlık haberdar olabilmek için instagram sayfamızı takip edebilirsiniz. @karaotorganik
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.