Bamya, anadolu topraklarında yetişen ve birçok cinsi olan sebzelerden birisidir. Yüzyıllardır anadolu topraklarında üretilen bamyanın birçok atalık tohum cinsi mevcuttur. Ülkemizin hatta dünyanın en kaliteli bamya cinslerinden olan Bornova kınalı bamya cinsidir. Bu cins görüntüsü, tadı, kalitesi bakımından diğer bamya türlerinden çok fazla farklılık göstermektedir. Bu sebeple Ege bölgesinde yüzlerce yıldır üretimi devam etmekte ve ülkenin birçok bölgesine gönderilmektedir.
2000’li yıllardan sonra yeşil bamyalara göre çok daha kaliteli olduğu anlaşıldı ve tercih eden tüketiciler tarafından çok memnun kalındı. Hatta Bornova kınalı bamya cinsini tüketen kişilerin “ben hayatımda daha önce bamya yememişim” dediler.
Tadının güzel olması, boyu büyük olsa bile kartlaşmıyor olması sebebiyle çocukların bamya tüketmesi sağlandı. Bildiğiniz gibi çocuk yaşlarda birçok kişi bamyaya uzak dururlar. Bamya tüketmek istemezler. Ama kınalı bamyanın tadı ve kartlaşmıyor olması sebebiyle, çocuk yaşta bamyanın faydalarını almaya başlamaktadırlar.
Bornova Kınalı Bamya özellikleri
- Atalık tohum cinsidir. Son zamanlarda kınalı bamyanın da hibrit üretiminin yapıldığını duyuyoruz ama genel anlamda ülkemizde yetiştirilen kınalı bamya cinsileri atalık tohumdur. Tohum mirası korunmuş ve dedelerimizden günümüze kadar aktarılan ve tohumları yaşatılan cinslerdir. Bu sebeple tüketmiş olduğunuz bamyaların atalık cinslere ait olduğunu bilmek çok özel bir duygu.
- Atalık cins bamya olması sebebiyle kimyasal yetiştiriciliğe ihtiyaç duymaz. Sadece kaliteli bir el emeği ister.
- Bamyanın ülkemizde az üretilmesi ve fiyatının diğer sebze türlerine göre yüksek olmasının sebebi, işçiliğinin çok zor olmasıdır. Bamya üretiminin hiçbir noktasında makine üretimi maalesef yoktur. 4 ay boyunca, yılın en sıcak dönemlerinde her gün toplanması gerekir. 2-3 gün bile ara verilirse bütün emek çöp olabilir. Bu sebeple devamlı ve zorlu bir emek ile devam edilmesi gerekir. Emeğinin zor olması ve endüstriyel hale gelmemesi sebebiyle, büyük üreticiler bamya üretimi içerisinde yer almaz.
- Ülkemizde yetiştirilen Bornova Kınalı Bamya üretiminin tamamına yakınını küçük üreticiler yapmaktadır. Küçük üreticiler kendi evlerinin geçimini sağlayabilmek için üretmektedir. Yani almış olduğunuz kınalı bamyalar aynı zamanda küçük çiftçilerin kalkınmasını sağlamaktadır. Bu işlerden para kazanan üreticiler, bir sonraki yıl tekrar aynı üretimi yapmaya devam etmektedir. Hatta bir önceki yıl, iyi para kazanırlarsa üretimlerini arttırmaktadırlar.
- Bornova kınalı bamyası çiçekten çıktıktan 4 gün sonra bir parmak büyüklüğüne gelmektedir. Normalde yeşil bamyalarda görülen kartlaşma bu bamya cinsinde olmaz. Yeşil bamyalar 3-4cm boyu geçtikten sonra tüketmesi çok zor olur. Ancak kınalı bamyanın boyu büyüdükçe tadı ve kalitesi aynı kalır. Hatta büyük boy bamyaların çok daha faydalı olduğu söylenmektedir. Genelde ege bölgesindeki köylüler orta boy diyeceğimiz 6-7cm’lik bamyaları tüketmektedir.
- Bornova kınalı bamya cinsine rengini veren güneştir. Güneş gören kısımları kızarır ve rengi bordo bir renge dönmektedir. Güneş görmeyen kısımlar yeşil renkte kalmaktadır.
- Pişirilme esnasında rengi yeşile tekrar geri dönmektedir. Hatta turşu, konserve yaparsanız renginin yeşile döndüğünü görürsünüz. Bu konuda bilgisi olmayan kişiler bamyalara boyamı sürüldü acaba diye endişeye düşmektedir 🙂
Bornova kınalı bamya ismi nereden gelir
Bornova İzmir iline ait bir ilçedir. Hatta İzmir’in merkez bölgelerinden biridir. Smyrna olarak tabir edilen eski İzmir’in bu bölgeler içerisinde kurulduğu bilinmektedir. Şu anda Bornova’nın merkezi olarak kabul ettiğimiz yerlerde, bamya üretimi yapılıyordu. Kınalı bamya cinsi dediğimiz bamyalar bu bölgede üretildiği için, Bornova bamyası ismi veriliyordu. Zaman içerisinde Bornova’da bulunan tarım arazileri yerleşime açıldı. Şimdi en değerli olan tarım arazileri maalesef şehrin merkezi haline geldi.
Bornova bölgesinde üretimin azalmasının ardından üretim Kemalpaşa, Torbalı gibi ilçelere kaydı. Günümüze geldiğimizde Torbalı’nın bazı köylerinde kınalı bamya üretiminin devam ettirildiğini görüyoruz.
Bornova kınalı bamya nereden alınır
Kınalı bamyayı Torbalı’nın Karaot, Karakızlar, Çakırbeyli, Çapak, Dereköy, Cumalı, Dağkızılca, Bozköy, Saipler gibi köylerde bulabilirsiniz. Bu köyler şu anda Türkiye’de üretimin en fazla yapıldığı yerlerdir. Ticaretin bu bölgede dönmesinden dolayı, birçok köylü yaz aylarında bütün geçimlerini kınalı bamyadan sağlamaktadır.
Bu bölgede üretilen bamyalar ülkenin birçok yerine satışı yapılmaktadır. Torbalı, Kemalpaşa pazarlarında çok rahat bir şekilde bulabilirsiniz. Eğer bu bölgelerde ikamet etmiyorsanız mağazamız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizler toplamış olduğumuz bamyaları evlerinize kadar gönderiyoruz.
Bornova kınalı bamya nasıl gönderiliyor
Haftanın 3 günü bamya toplama işlemi yapılmaktadır. Bamyanın toplandığı gün 1er kiloluk kese kağıtları içerisine bamyalar koyuluyor. Kese kağıtlarında ufak hava alacak delikler açılıyor ve bu şekilde kartona konuluyor. Bamyalar 1 gün sonra sizlere ulaşıyor. Bu sayede tazelik ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmeden evlerinizde oluyor.
Instagram sayfamız olan @karaotorganik adresini takip edebilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.