İnce Kabuklu Ceviz

İnce kabuklu ceviz üretimi ülkemizde 2000’li yıllardan sonra artış göstermeye başladı. Dünya ceviz üretiminin ince kabuk üzerine döndüğünü düşünürsek bu konuda çok geç kaldığımızı bile söyleyebiliriz. Çünkü ince kabuklu ceviz tüketiciler tarafından çok fazla rağbet görmektedir. Bütün ürünlerde olduğu gibi tüketiciler hangi ürünü talep ediyorsa üretim o noktaya göre şekillenmelidir. Aksi halde ithalat olur. Bu sebeple ülkemizde ince kabuk ceviz üretiminin artmasını oldukça doğru karşılıyoruz. Tabiki eski ceviz ağaçları kadar kaliteli türler değildir ama zararlı ürünlerde diyemeyiz sonuçta. Sizlere bugün ince kabuk cevizler ile ilgili bilgiler ve ince kabuk cevizlerin eski ceviz ağaçlarından farklarını anlatmaya çalışacağım.

İnce kabuklu ceviz özellikleri

  • Kabukları oldukça incedir. Tek el ile çok rahat kırılabilir. Herhangi bir kıracak kullanılmasına gerek yoktur.
  • Kabuklarının ince olmasından dolayı iç ceviz ağırlığı oldukça yüksektir. Diğer ceviz türlerinde olduğundan çok daha fazla iç ceviz oranına mevcuttur. %52 civarında iç ceviz ağırlığı mevcuttur. Bu kabuklu cevizler için çok yüksek bir orandır. Bu sebeple diğer cevizlere göre fiyatı bir miktar pahalı olur. Ama iç ceviz ağırlığına baktığımızda aslında daha avantajlı olduğunu görürürüz.
  • Bildiğiniz gibi eski cevizlerin kabukları kalın olmaktadır. Kalın kabuklu cevizlerin kırılması ev ortamında oldukça zorlayıcı olabiliyor. Hatta bazı ceviz türlerinin kıracak ile kırılması bile zor olabiliyor. Bu sebeple ince kabuklu ceviz çok önemli hale geliyor. Ev ortamında elimiz ile çok rahat kırabilir ve tüketebiliriz.

Neden kabuklu ceviz almalıyım

Cevizin kabuğunu bir çöp olarak görmek çok yanlıştır. Aslında cevizleri koruyan bir tabaka olarak görebiliriz. Çünkü ceviz kabuklarını kırmadığımız sürece ceviz içleri tazeliğini korur. İç ceviz haline getirdikten sonra bayatlama süreci başlar. Yaklaşık 7-10 gün sonra ceviz içlerinin bayatlamaya başladığını hissedersiniz. Bu sebeple cevizleri kabuklu olarak alıp, tüketeceğiniz zaman kırmanız çok daha iyi olacaktır. Çünkü kabuklu olarak cevizler 2 yıl civarında hiçbir sorun olmadan dayanmaktadır. Hatta düzgün saklama koşullarında çok daha fazla bile dayanabilir.

Almış olduğunuz iç cevizler çok önceden kırılmış olabilir. Bu sebeple size geldikten kısa bir süre sonra bayatlamaya çalışabilir. Bu sebeple kabuklu ceviz almanız çok daha iyi olacaktır.

İnce kabuklu ceviz üretimi nerelerde yapılıyor

İnce kabuklu ceviz üretimi ülkemizin birçok bölgesinde yapılmaktadır. Bizim üretim yaptığımız bölge Ege bölgesidir. Ege bölgesinde ceviz üretimi çok fazla yaygınlaştı. Eski cevizler diye bildiğimiz 70-80 yıllık cevizlerin üretimi çok azaldı. Artık bodur ağaçlar olarak bilinen ince kabuk cevizlerin üretimi çok fazla yaygınlaştı. Bu cevizlerin üretim aşaması ve pazarlaması çok daha iyi olmaktadır. Bu sebeple üreticiler riske girmiyor ve büyük çapta ince kabuklu ceviz üretimi yapmaktadır.

Ceviz tüketiminin faydaları

  • Her zaman söylendiği gibi cevizin en büyük faydası beyin içindir. Beyine benzeyen görüntüsü ile ceviz hafızayı güçlendirir ve beyin sağlığı için çok faydalıdır.
  • Kalp sağlığı açısından ceviz çok faydalıdır.
  • Bağırsaklarımız ve sindirim sistemimiz için ceviz çok faydalıdır. Özellikle cevizi kuru incir ile tüketmeniz çok iyi olacaktır. Kuru incirin içerisine 1 adet cevizi koyun ve tüketin. Bu şekilde öğün atlatmanıza bile yardımcı olacaktır.
  • Kanserin etkilerini azaltır. Büyük koruyuculuk kazandırır.
  • Kilomuzu kontrol etmemizi sağlar.

İnce kabuklu ceviz üretimi

Bir üretici olarak, ceviz üretimine girmek isteyen üreticilere bir referans olması açısından bu bilgileri vereceğiz.

Ceviz fidandan dikimi yapılır. Fidan olarak dikimini yaptıktan 5-7 sene sonra meyve vermeye başlar. Ama ilk yıllarda ürün verse bile çok yüksek oranda meyve vereceğini beklemeyin. En yüksek verimine 30 yıllık ağaç olduktan sonra vermeye başlar. Bu döneme kadar her geçen yıl yükselerek verim artmaktadır.

Yıllara göre ceviz verim miktaları

5 Yaşında ince kabuklu ceviz3-4 kg verim vermektedir.
8 Yaşında ince kabuklu ceviz15-20 kg verim vermektedir
12 Yaşında ince kabuklu ceviz30 – 40 kg verim vermektedir
14 Yaşında ince kabuklu ceviz50-75 kg verim vermektedir
20 Yaşında ince kabuklu ceviz90-120 kg verim vermektedir

Ceviz dikimi yapı 5*7 metre aralıklar ile dikilmelidir. Çok sık ceviz dikimi uygun değildir. Üretimin tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır ve gübrelemesinin uygun şekilde yapılması gerekir.

İnce kabuklu ceviz siparişi verebilmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Instagram sayfamız olan @karaotorganik adresinden bizi takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0