Ceviz lezzetinin yanında, birçok faydası olan bir meyve türüdür. Ancak 15-20 yıldır ülkemizde üretilen cevizlerde maalesef aşılama ceviz uygulaması yapılmaktadır. İthal ceviz cinsleri ülkemiz ceviz üretiminin büyük bölümünü oluşturmaktadır. Bu sebepten dolayı yerli ceviz bulmak çok zordur. Bir üretici olarak sizlere bu yazımızda yerli ceviz nasıl anlaşılır konusunda bilgilendireceğiz ve yerli cevizi tercih etmeniz konusunda sizlere bilgiler vermeye çalışacağız.
Yerli ceviz nedir
Yerli ceviz Anadolu topraklarında yetişen, çok uzun yıllardır bu topraklara ait olan ceviz türlerine verilen isimdir. Yerli cevizler genelde 100 yaşının üzerinde olmaktadır ve çok uzun boylu ağaçlardır. 150-200 yıllık yerli ceviz ağaçları ülkemizde mevcuttur.
İçerisinde bulunan vitaminler ve bileşenler sayesinde diğer cevizlere oranla çok daha kalitelidir. Bu sebeple, bize ait olan cevizleri yaşatmalıyız ve bir sonraki nesillere taşımalıyız. Biz Karaot Köyü üreticileri olarak yerli ceviz ile üretime çok önem veriyoruz. Ticari amacı bir kenara bırakarak, yerli cevizin önemini ve faydalarını anlatmaya çalışıyoruz.
Neden ithal ceviz üretiliyor
Özellikle 90’lı yıllardan sonra ülkemize ithal ceviz girişi başlamıştır. Ülkemizde birçok ceviz üreticisi ithal cevizlerle tanıştı ve üretimlerini bu yöne kaydırdı. Aşılama yoluyla ve fidan olarak dikim yaparak üretime geçtiler.
Tabiki ithal cevize neden geçildi. Bu konuyu bilmek gerekir. Eğer bu konu hakkında yeterince bilgi sahibi olursak, çok daha iyi anlayabiliriz. Tabiki herkesin tahmin ettiği sistematik sağlık sorunları yaratmak için yiyeceklerin bozulması, siyasi dengeler gibi konulara burada hiç girmiyorum. Bunlar bir üretici olarak bizim ilgilenmememiz gereken konular.
- Tüketim konusunda en fazla karşılaşılan sorunlardan biri cevizlerin kabuklarının sert olmasıydı. Sert kabuklu ceviz ile uğraşmak çok uğraştırıcı ve ev ortamında bu kolay olmuyordu. Ama ithal cevizlerin kabukları çok inceydi, hatta el ile kırılabiliyordu. Bu durum tüketiciler için müthiş bir tercih sebebiydi.
- İç kısmı çok kolay çıkabiliyor ve fazla parçalanma yapmıyordu. Yerli cevizlerde bu durum çok daha zor oluyordu. Bazı yerli cevizlerinde iç kısmı kolay çıkabiliyordu ama ithal cevizlerin tamamı bu yöndeydi. İç kısımlarının kolay çıkması tüketici için çok iyi bir durumdu. Hızlıca tüketilebiliyor.
- Kabuğu ince olduğu için iç oranı çok daha fazla oluyordu. Bu durum hem tüketici, hem de üretici için çok iyi bir durumdu.
- Rengi çok beyazdı. Aslında yerli cevizlerine rengi çok beyaz olmazdı ama halk belli süre sonra beyaz iç kısmın çok daha güzel ve makul olduğunu düşündü. Hatta koyu renkli cevizleri gördüklerinde almaz oldular. Tabiki bu durum bir çok üreticiyi ithal ceviz üretimi yapmak zorunda bıraktı.
- Tadı çok iyi değildi. Aroma ve nefaset olarak çok kötüydü. Ama diğerleri gibi bu durumda geliştirilebilirdi. Günümüzde halen tat konusunda ithal cevizler iyi durumda değil. Ciddi anlamda ceviz tadı alamıyorsunuz.
- Sağlık açısından ve içerisindeki bileşenler bakımından çok iyi değildi. Yerli cevizler müthiş fayda sağlarken, ithal cevizler bunları yapamıyordu. Ama bu durum halk için çok önemli değildi. Bu durumu tüketicilerin %kaçı sorgulayacak ve önemseyecekti. Çünkü halkımızın büyük çoğunluğu, ürünün sağlığına bakmıyor ve görüntüsü yeterli oluyordu.
Yukarıda yazmış olduğumuz sebeplerden dolayı ithal ceviz üretimi özendirildi. Tüketicilerde maalesef bu yönde tercih ettikleri için birçok üretici ithal ceviz üretimine geçti. Maalesef bu durum ülkemizdeki yerli ceviz üretimini çok azalttı. Hatta bitme noktasına getirdi diyebiliriz. Şu anda çok eski dönemlerde dikilmiş ve tarlaların kenarlarında duran eski yerli cevizler dışında bulmak çok zor hale geldi.
Yerli iç ceviz siparişi vermek için mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz.
Yerli Ceviz Nasıl Anlaşılır
Yerli ceviz nasıl anlaşılır sorusu aslında çok kritiktir. Ancak anlaşılması ciddi anlamda zordur. Bu işin üreticisi olmadan yerli ceviz nasıl anlaşılır sorusuna cevap vermek kolay değildir. Ama sizlere %90 oranında yerli cevizi anlamanız için bazı taktikler vermeye çalışacağım.
Maddeler halinde yerli ceviz nasıl anlaşılır
- Yerli cevizlerin genelde kabukları serttir. Yani sertlik cevizin cinsine göre değişir. Bazı cevizler çok sert, bazılarının kabuğu daha ince olabilir. Ama kabuğu çok ince olan yerli ceviz yoktur. El ile kırılabilir ama kırılması biraz güç olur.
- Dış kısımlarındaki yeşil kısım biraz güç çıkmaktadır. Bu sebeple dış kısmında hafif koyuluk yapabilir. Dış kısmı koyu olduğunda kesin yerli ceviz diyemeyiz ama yüksek oranda yerli ceviz olma ihtimali vardır. Diğer yazacağımız şartlar ile birlikte değerlendirmek gerekir.
- Yerli cevizlerin iç kısmı bembeyaz genelde olmaz. Genel anlamda sarı, kahverengi, beyaza yakın gibi renklerde olurlar. Beyaz renkte olan yerli cevizlerde vardır ama çok yüksek oranda değildir.
- Yerli cevizin iç-kabuk oranı %40 civarındadır. İthal cevizlerde bu oran %50-55 civarlarını bulmaktadır.
- Yerli cevizler genelde ithal cevizlere oranla daha uygun fiyatlı satılmaktadır.
Yukarıda yazmış olduğumuz ihtimalleri değerlendirmek gerekir. Bu ihtimalleri taşıyan bir ceviz için %100 yerli ceviz diyemeyiz ama yüksek bir oranı vardır.
Karaot Köyü yerli ceviz üretimi
Karaot Köyü’nde yerli ceviz üretimi çok büyük ticari amaçlı yapılmaz. Herkesin tarlaların kenarlarında birkaç ağaçtan oluşan yerli cevizleri vardır. Bu ağaçlar genelde 100-150 yıllık olduğu için kesin yerli ceviz diyebiliriz. Bu cevizlerin üretimi tamamen geleneksel usuller ile yapılmaktadır.
Sizlere bu yazımızda yerli ceviz nasıl anlaşılır konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Aklınıza takılan birşey olursa yinede bize whatsapp hattımızdan yazabilirsiniz. Bizi ve yaptıklarımızı takip etmek için instagram sayfamız olan @karaotorganik bizi takip edebilirsiniz.
-
İndirimdeki ürünYerli Ceviz 1KgOrijinal fiyat: 400,00 ₺.225,00 ₺Şu andaki fiyat: 225,00 ₺.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.