Kuru Domates Fiyatları 2023

Dünya kuru domates üretiminin başkenti diyeceğimiz bölge İzmir Torbalı ilçesidir. Torbalı, kuru domates üretimi açısından sadece ülkemizin değil, dünyanın en önde gelen üretim bölgesidir. Bu bölgede üretilen domatesler dünyanın birçok bölgesine ihraç olmaktadır. Türkiye’nin en büyük kuru domates işletmeleri de yine bölgede yer almaktadır. Sizlere bu yazımızda bir üretici olarak kuru domates fiyatları 2023 yılında nasıl gerçekleşti ve fiyatları etkileyen esas faktörler neydi gibi soruları cevaplamaya çalışacağız.

Kuru domates fiyatları 2023 yılında nasıl oldu

Bütün ürünlerde olduğu gibi kuru domates içinde en uygun fiyatlar sezonda olmaktadır. Sezonda üreticiler ellerindeki ürünleri biran önce satmak isterler. Bu sebeple sezonda fiyatlar oldukça uygun olmaktadır. Sezon haricinde kuru domatesin soğuk havalarda saklanması gerekir. Bu sebeple saklama maliyetleri işin içerisine girecektir.

2023 yılında kuru domates sezonda 100tl civarında şekillendi. Enflasyonun etkisi, saklama maliyetleri gibi sebeplerden dolayı kış aylarında 120-130tl civarlarına kadar ulaştı.

Kuru domates nasıl üretilir

Dünyada kuru domates üretimi 3 şekilde yapılmaktadır. Güneşte tuz ile kurutma, kükürt ile kurutma, fırınlama yöntemi ile kurutma. Biz Karaot Köyü üreticileri olarak güneşte kurutulmuş domates üretiyoruz. En sağlıklı ve geleneksel üretim yöntemi olan bu yöntemi tercih ediyoruz. Güneşte kurutulan domatesler genelde Avrupa ülkelerine ihraç olmaktadır. Kurutma esnasında sadece tuz kullanılmaktadır. Güneşin tuzun etkisi ile domatesi pişirmesi sonucu üretilmektedir. Diğer yöntemleri doğal olmadığını düşünmediğimiz için kullanmıyoruz ve tavsiye etmiyoruz.

Güneşte kurutulmuş domates nasıl üretiliyor

Domates kurutma yönteminin en doğal ve geleneksel usulü güneşte kurutulmuş domatestir. Sizlere kısaca nasıl üretim yapıldığını anlatmaya çalışacağım.

Kaliteli bir kuru domates elde etmek için öncelikle uygun bir domates üretimine sahip olmanız gerekir. Bütün domates çeşitleri ile kaliteli bir kuru domates elde edemezsiniz. Armut domates olarak tabir ettiğimiz ürünler ile kuru domates üretimi en ideal olanıdır.

Kuru domatesleri ortasından 2 parçaya bölüyoruz ve iç kısımları güneşe gelecek biçimde yan yana diziyoruz. Alt kısımları beyaz ve su geçiren yapıda bez, çuval, çul tarzında birşey olmalıdır. Domatesler sularını salacağı için toprağa geçmelidir. Bu yapıda bir sistem kurulur ve domatesler üzerine dizilir.

Domateslerin üzerine tuz atılır. Bu şekilde güneşte kurumaya bırakılır. Yoğun yaz sıcağında tuz, domatesi kavuracaktır. Domatesler hızlı ve biçimli bir biçimde kurur. Yaklaşık 7-10 gün arasında tam kurumaya ulaşır. Bu dönemde yağmur yağmaması çok önemlidir. Yağmur yağdığında kaliteli kuru domates elde etmeniz imkansız hale gelir.

Kuru domates her yerde üretilir mi

Kuru domates, kaliteli biçimde her yerde yetişmez. Özellikle iklim kuru domates için çok önemlidir. Nemin düşük ve sıcaklığın yüksek olduğu yerlerde kuru domates üretimi yapılabilir.

Örneğin; Antalya sıcak bir bölgedir ama nem yüksek olduğu için domatesin kaliteli kurumasına izin vermez.

Ülkemizde en uygun yer Ege’nin batı kısımlarıdır. Aydın, İzmir, Manisa gibi bölgelerde kuru domates üretimi iklim açısından çok uygundur.

İzmir’de Kuru domates üretimi

İzmir’in Torbalı ilçesi dünyanın en kaliteli domateslerinin yetiştiği bölgeler arasındadır. İklim ve hava şartları bakımından bu bölge kuru domates üretimine çok uygundur. Kuru domates işletmeleri Torbalı ve çevre ilçelerde şekillenmiştir. Bu bölgede üretilen kuru domatesler dünyanın birçok bölgesine gönderilmektedir. Bu bölgede üretim yapan bütün üreticiler genelde güneşte tuz ile kurutma yöntemini tercih etmektedir. Yurtdışına gönderim yapmak için tuz ile güneşte kurutma yapılması gerekmektedir. Torbalı bölgesi yine Türkiye’nin en büyük domates üretiminin yapıldığı alanlar arasındadır. Domates üretiminin yapıldığı yerde, kuru domates üretiminin yapılması büyük fayda sağlamaktadır.

Karaot Köyü üreticileri olarak, köyümüz Torbalı’da yer almaktadır. Toprak ve iklim açısından kuru domates üretimine en uygun yerler arasındayız. Köyümüzde üretilen domateslerin kurutma yöntemi sadece güneşte tuz ile kurutmadır. Diğer yöntemler ile kurutma yapılmamaktadır.

Kuru domates fiyatları 2023 yılında veya güncel fiyatlar nedir gibi durumları öğrenmek için mağaza bölümümüze gidebilirsiniz. Buradan fiyatları görebilirsiniz ve bütün yıl boyunca kuru domates siparişi verebilirsiniz.

Ürünlerimizi takip etmek ve kuru domates fiyatları 2023 yılında güncel olarak takip edebilmek için instagram sayfamız olan @karaotorganik takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0