Kekik Çayı Nasıl Yapılır

Kekik faydaları sebebiyle bitki çayları arasında en fazla tercih edilen ürünlerden birisidir. Sağlıklı yaşam için olmazsa olmazlar arasında kekik bitkisi mutlaka olmalıdır. Kekiğin birçok şekilde tüketimi mümkündür. En fazla kekiği çay olarak tüketmektir. Bu sebeple sizlere kekik çayı nasıl yapılır konusunda bilgilerimizi aktaracağız.

Kekik çayı yapımı oldukça kolaydır. Ancak kaliteli bir kekik çayı elde edebilmek için, ince bazı detaylara hakim olmak gerekir. Bu sebeple yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.

Kaliteli kekik çayı üretebilmek için olması gerekenler

  • Kaliteli bir kekiğe sahip olmanız gerekiyor. Kesinlikle dağ kekiği olmalıdır. Dağ kekiği içerisindeki mineraller bakımından çok yoğun bir aroma ve tada sahiptir. Bu sebeple özellikle dağ kekiği elinizde olmalıdır.
  • Dağ kekiğinin yabani olması gerekir. Dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen kekikler olmalıdır. Yabani olmayan kekikten de yapılabilir ama kalitesi düşük olur.
  • Özellikle Muğla, İzmir bölgesi kekik konusunda müthiş endemik bitkilere sahiptir. Ülkemizdeki en kaliteli kekikler bu bölgede yetişmektedir. Eğer bulma imkanınız varsa bu bölgelerin kekiklerini tercih etmeye çalışın. Bizim köyümüz bu bölge içerisinde yer aldığı için tabi ki köyümüzde yetişen dağ kekiği almanızı öneririz.
  • Kekiğin ne zaman üretildiği önemlidir. Yeni sezona ait kekik olmasına önem verin. Aldığınız yere sorabilirsiniz veya detaylarda yeni mahsül olduğunu önemseyiniz. Kekik mayıs ayında üretilir veya dağlar oluşmaya başlar. Her zaman en son mayıs ayında üretilmiş kekik almaya çalışabilirsiniz.
  • Kekiğin dal halinde olmasına önem veriniz. Kekik parçalanmış, ufalanmış, toz haline gelmiş veya dövülmüş halde olabilir. Genelde satış şekli böyledir. Ancak kekik toz haline geldikçe kalitesi düşer ve çay yapımına uygun olmaktan çıkar. Bu sebeple dal halinde kurutulmuş kekikleri tercih edebilirsiniz.

Yukarıdaki yazdıklarımıza uygun kekiğe sahip olduktan sonra kekik çayı nasıl yapılır sorusuna gelelim.

Karaot Köyü’nde üretmiş olduğumuz kekik kurusundan sipariş verebilmek için tıklayınız.

Kekik çayı nasıl yapılır

Çeşme suyu olmamasına önem verin. Damıtılmış veya hazır sulardan kullanabilirsiniz. Suyun içerisinde kireç olması kaliteyi azaltacaktır.

  • Suyu kaynatıyoruz ve kaynama derecesinden sonra 1 dakika civarında suyun dinlenmesini sağlıyoruz.
  • Ardından suyu bir bardağa alıyoruz.
  • Dal kekiklerimizi kaynar su içerisine atıyoruz.
  • Yaklaşık 5dk civarında demlenmesini sağlıyoruz.
  • Ara sıra kaşık ile kekiğin suya daha iyi karışmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Demlenme işlemi sonrasında kekikleri su içerisinden alıyoruz.
  • Afiyetle kekik çayımızı tüketiyoruz.
  • İsterseniz demleme esnasında limon kullanabilirsiniz. Limon ile faydasını daha fazla arttırabilirsiniz.

Kekik çayı ne sıklıkla tüketilmeli

Kekik çayının günde en fazla 3 su bardağı tüketin. Bütün bitki çaylarında olduğu gibi kekik çayında da zarar görebilirsiniz. Bu sebeple günde 3 bardağı geçmemeye çalışın. Kekik çayı tüketiminin düzenli yapılması müthiş faydalar sağlamaktadır. Bu sebeple her gün 1 bardak kekik çayı tüketimi yapmaya çalışın. Başka faydalı bitkilerle karıştırıp tüketmenizde bir sakınca yoktur.

Kekik çayının faydaları

Aslında kekiğin sağlamış olduğu bütün faydaları kekik çayı olarak alabilirsiniz. İsterseniz kekiği baharat, kekik yağı, kekik suyu gibi tüketebilirsiniz. Hepsinin kendi içerisinde çok daha faydalı olduğu noktalar vardır.

  • Kekik çayı kalp sağlığı için çok faydalıdır.
  • İçerisindeki vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve vücudumuzun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.
  • Özellikle en fazla tüketildiği nokta sakinleştirici, depresyon, koordinasyon bozukluğu gibi hastalıkların etkisini azaltır. Düzenli tüketilmesi sonucunda çok büyük faydalar görülmüştür.
  • Göz konusunda kekiğin faydası vardır. Göz sağlığı için kekik çayı tüketimi önemlidir.
  • Covid döneminden sonra daha fazla anladığımız solunum yolu rahatsızlıklarının önlenmesi ve sorunların hızlıca tedavisinde çok faydalıdır. Solunum yolu sorunları için kekik çayı tüketilebilir.
  • Uykusuzluk sorunları için kekik çayı tüketimi sorunları minimum seviyeye indirecektir. Yatmadan önce bir bardak tüketilmesi çok fayda sağlamaktadır.
  • Kilo verebilmek için kekik çayı tüketimi çok yaygındır. Düzenli kekik çayı tüketimi sayesinde vücuttaki toksinler atılır. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
  • Yaşlılık hastalığı olarak bilinen alzhemeir, parkinson gibi hastalıkların tedavisinde yardımcıdır.
  • İdrar söktürücü özelliği mevcuttur.

Kekik çayını kimler kullanamaz

Kekik çayını hamilelerin kullanması sakıncalıdır. İdrar söktürücü özelliği sebebiyle düşük sebebi olabilir. Emziren kişilerin ve tansiyon hastalarının kullanmaması gerekir. 18 Yaş altındaki kişilerin kekik çayı tüketmemesi gerekir.

Karaot Köyü kekiği

Köyümüz tam bir kekik cennetidir diyebiliriz. Baharın geldiğini kekik kokusuyla anlarız. Mayıs ayında köyümüzün dağlık yamaçlarında yabani kekikler filizlenir. Bizler toplamış olduğumuz kekikleri dal halinde saklıyoruz. Kalitesini düşürmemek için toz haline getirmiyoruz. İsterseniz evinizde toz haline getirebilirsiniz. Kekik çayı nasıl yapılır ile ilgili bütün detayları size yazdık.

Bizleri Instagram hesabımızdan takip edebilmek için @karaotorganik adresiniz takip edebilirsiniz.

Kekik çayı nasıl yapılır ile ilgili sormak istediğiniz soruları whatsapp hattımızdan sorabilirsiniz.

Kekik çayı nasıl yapılır ilgili bütün detayları okuyabilecek olduğunuz ve siparişi verebileceğiniz dağ kekiğimizden satın alabilirsiniz.

Bana göre değildi göz göre göre güneşe dikkat kesilmek. Hele ki yorgun ellerimde hâlâ keskin bir kekik kokusu varken…

— Mustafa Cihat

Kekik çayı nasıl yapılır

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0