Cennet Hurması Kurusu Fiyat

Cennet hurması kurusu fiyat konusunda bir miktar pahalı bir ürün olarak bilinir. Aslında cennet hurmasının çok ucuz bir ürün olduğunu size burada açıklayacağım. Üretim aşaması, kurutma aşaması ve ürünün kendi değeri anlamında cennet hurması kurusu oldukça değerli ve faydalı bir üründür.

Cennet hurması ülkemizin birçok bölgesinde yetişmektedir. Ege, Akdeniz, Karadeniz gibi bölgelerde çoğunlukla yetiştirilmektedir. Hatta diğer adı Trabzon hurması olarakta geçmektedir. 2000’li yıllara kadar cennet hurması üretimi çok fazla değildi. Genelde köylüler kendi bahçelerinin içerisinde birkaç adet cennet hurması dikerdi ve bunları taze olarak tüketirdi. Tabiki cennet hurması kurutma işlemi çok uzun yıllardır yapılıyordu ama ticari olarak satışı yapılan bir ürün değildi.

2000’li yıllardan sonra cennet hurmasının kurusunu tadan kişiler vazgeçemez hale geldi. Ülke genelinde cennet hurmasının kurusuna olan ilgi her geçen sena artmaya başladı. Tabiki ilgi artınca ve üreticiler cennet hurmasınında gelir elde etmeye başlayınca üretimi arttırmaya başladılar.

Özellikle 2000’li yıllardan sonra cennet hurması bahçeleri kurulmaya başlandı. Ticari amaçlı cennet hurması ağaçları çok fazla yaygınlaştı. Bizim bölgemiz olan ege bölgesinde cennet hurması bahçeleri kuruldu. Hatta bazı köyler bütün üretimlerini cennet hurması üzerine kurgulamaya başladı. Tabiki köylerin bu tarz bir üretime geçmesi kaliteyi arttırıyor.

Ege bölgesinde bulunan Ödemiş, Nazilli, Manisa, Aydın, Tire bölgelerinde çok fazla cennet hurması kurusu üretimi olmaya başladı. Birçok üretici bu konuda 15-20 yıldır büyük üretimler yapmaya başladı. Kazanmış oldukları paraları cennet hurmasının daha kaliteli üretilebilmesi için tesisler kurmaya harcadılar. Bu bölgede bulunan birçok üreticinin, cennet hurması kurutma seraları var. Sera içerisinde cennet hurmalarını kurutmak çok önemli. Bu sayede cennet hurmalarının yumuşak olmasını sağlıyorlar ve daha hızlı kurusmasını sağlıyorlar. Daha hızlı kuruyan cennet hurmalarının bozulması zor oluyor ve daha uzun süre dayanıklı oluyor.

Cennet Hurması Nasıl Kurutulur

Cennet hurması kurutma işlemi kolay görülür. Hatta amatör birçok kişinin çok rahatlıkla yapabileceği bir işlem gibi görünür. Ancak kaliteli cennet hurması üretebilmek için müthiş bir tecrübe ve bilgi birikimi gerekmektedir. Bu sebeple evde kendiniz üretim yapacaksanız, ilk üretiminizde istenilen kaliteye ulaşamayabilirsiniz. Sizlere aşağıda bazı ince ayrıntılardan bahsetmiş olacağım.

Cennet elmalarını kurutma işlemi yapacaksak toplama yaptığımız dönem ve olgunluk seviyesi çok önemlidir. Cennet elmalarını tam olgunlaşmaya ulaşmadan önce toplamanız gerekir. Hatta topladığınızda iç kısmının yeşil ve sert olması önemlidir. Tam olgunlaşmaya ulaşmayan cennet hurmalarını topluyorsunuz ve dış kısmında bulunan kabuğunu soyuyorsunuz. Bu işlem oldukça zordur. Ama dış kabuğunu soymanız gerekir.

  • Cennet hurmaları tam olgunluğa ulaşmadan toplanır. İç kısmı yeşil ve sert olmalıdır. Yumuşak cennet hurmalarından kurutma işlemi yapılmaz. Yapılsa bile kaliteli olmaz.
  • Toplanmış olan cennet hurmalarının dış kısmında ince kabuk vardır. Bu kabuğu öncelikle soymanız gerekir.
  • Soyma işlemi yaparken cennet hurmalarının üst kısmında bulunan saplarını koparmayın. Çünkü sap kısımlarını kullanacağız.
  • Cennet hurmaları ip ile sap kısımlarından birbirine dizilir. Ama dizme işlemi yaparken çok dikkat edilmesi gereken konu vardır. Cennet elmaları birbirine dokunmamalıdır. Bu sebeple sap kısımlarından düğüm atılır ve aralıklı olarak dizilir.
  • Dizme işlemi bittikten sonra güneş gören bir alana cennet elmaları asılır. Yere değmeyecek biçimde tamamen havada kalacak şekilde cennet elmaları asılır.
  • Bu işlemi sera tarzı bir ortamda yapmak çok önemlidir. Dışarıda da olabilir ama üst düzey kalite elde edemezsiniz. Sera tarzı bir ortamda asma işlemi yapılır.
  • Hatta kurtlanmayı engellemek için asma işlemi yapılmadan önce defne yaprağı suyunda 2-3 dakika bekletilip bu şekilde asılması daha iyi olur.
  • Cennet hurmaları tam kurumaya ulaştıktan sonra toplanır ve nemsiz bir ortamda saklanabilir. Cennet hurmalarının hava alması gerekir. Bu sebeple ağzı kapalı birşey içinde uzun süre durmaz.

Cennet hurması kurusu fiyat anlamında aslında muadil olarak gördüğümüz birçok ürüne göre çok ucuz durumdadır. Taze cennet elması 2022 yılında 15-20tl aralığında fiyatlandı. Yaklaşık 7kg taze cennet hurmasından 1kg kuru cennet hurması olmaktadır. Fire oranlarınıda hesabın içine kattığımız zaman, sadece maliyeti oldukça yüksek fiyata ulaşmaktadır.

Üretiminin zor ve maliyetli olması sebebiyle cennet hurması fiyatları genelde kuru incir, kuru kayısı fiyatlarının bir miktar üzerinde olmaktadır. Cennet hurması kurusu fiyat konusunda en fazla etkilen üretim maliyetleri, sera kurulum maliyetleri, işçilik maliyetleridir.

Bizim üretmiş olduğumuz doğal cennet hurması kurularına ulaşmak için mağaza bölümünden ürünlerimize bakabilirsiniz.

Cennet hurması kurusu fiyat öğrenmek için tıklayınız.

Instagram adresimiz olan @karaotorganik sayfamızı takip edebilirsiniz ve ürünlerimizin güncel olarak haberdar olabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0