Kuru İncir Fiyatları 2023

Kuru incir fiyatları 2023 yılında enflasyonun ve birçok maliyetin yükselmesinden dolayı yükseldi. Kuru incir sezonunda toptan dökme kuru incir fiyatları 60-130tl arasında şekillendi. İncir boy ve kalite durumuna göre fiyatlarda değişiklik yaşandı. Sezonun sona ermesinden sonra fiyatların 200-250tl civarlarına geleceği görülmektedir.

Üç nesildir Karaot Köyü’nde aralıksız incir üreticiliği yapıyoruz. Özellikle 2000’li yıllardan sonra kuru incir ihracatının yükselmesi sebebiyle incir fiyatlarında yükselişler başladı. Öncesinde incir üreticilerinin sadece maliyetine çalıştıklarını ve doğru düzgün satıcı bulamadıklarını bilmenizi isterim.

Kuru incir üretimi zeytinyağı, üzüm gibi değildir. Saklanması zor olduğu için, sezonunda üreticilerin elinden çıkarması gerekir. Eğer sezonunda istenilen alıcı bulunamazsa fiyatlar çok aşağı gelebilir. Üreticilerin elinde ürün kalabilir. Üreticiler elinde incir bırakmak istemedikleri için sezon sonunda, çok ucuz fiyatlara inciri verebilir. Bu durumu piyasanın talep-arz dengesi oluşturmaktadır. 2000’li yıllardan önce sadece yurtiçinde tüketilen bir ürün olduğu için dengeler tüketiciler lehine gerçekleşiyordu. 2000’li yıllardan sonra kuru incir dünyanın birçok bölgesine ihraç edilmeye başladı. Özellikle Aydın – İzmir bölgesinde yetişen incir türleri dünyaca ünlü hale geldi. Ülkemizde yetişen kuru incirin büyük bölümü yurtdışına ihraç edilmeye başlandı.

Bu denli yüksek talebi üreticilerin karşılaması zor hale geldi. Tabiki bu durum fiyatların yukarı çıkmasını, rekabetin artmasına sebep oldu. Özellikle 2010 yılından sonra Aydın – İzmir bölgesinde incir yetiştiriciliği artmaya başladı. Tabiki incirin tam verime ulaşması 20 yılı bulmaktadır. Bu sebeple henüz üretime tam kapasite ile giriş yapılmadı.

Kuru incir fiyatları 2023 güncel rakamlar

Kuru incir maliyetlerini etkileyen faktörler

Kuru incir fiyatları 2023 yılında en fazla üretim maliyetlerinden etkilendi. Taze incirin kilo fiyatı 30-40tl civarında gerçekleşti. Yaklaşık 5kg taze incirden 1kg kuru incir olmaktadır. Bu sebeple 2022 Eylül sezonunda kuru inciri 100tl altında satmak kimse istemedi. Yinede fiyatlar üreticilerin istediği gibi gitmedi. 100tl altından birçok üretici satış yapmak zorunda kaldı.

  • Kuru incir dikiminden 4-5 yıl sonra ürün vermeye başlar.
  • Yüksek oranda verim vermeye 15 yıldan sonra başlar.
  • İncir ağacının ömrü çok fazladır. 100-150 yaşlarına kadar yaşayabilir. Özellikle eski incir ağaçları çok büyük olur ve verimi çok yüksektir.
  • Her yıl incir budama işlemi yapılması gerekmektedir. Budama işlemi maliyet oluşturmaktadır.
  • İncirlerin dip kısımlarında bulunan filizlerin temizlenmesi gerekir.
  • Her yıl gübreleme yapılması gerekir. Verimin artması ve ağacın güçlenmesi için gübreleme önemlidir. Yılda 1 defa gübreleme yapmak yeterlidir. Tabiki hayvan gübresinden bahsediyoruz.
  • En az 2-3 defa ilaçlama yapılması gerekir. Hastalıklara karşı ilaçlama önemlidir. İlaçlama için işçilik ve ilaç maliyetleri oldukça yüksek oranda etkilemektedir.
  • İncir tarlasının yıl içerisinde 2-3 defa sürülmesi gerekir. Toprağın havalandırılması ve yabancı otlardan temizlenmesi için önemlidir.
  • İlekleme işlemi her yıl 3 defa yapılması gerekmektedir. Erkek incirler eğer kendinize ait değilse, ilekleme işlemi yüksek maliyet tutmaktadır.
  • İncir toplama işlemi yaklaşık 1 ay sürmektedir. 1 ay boyunca her gün toplama işleminin yapılması gerekir. Bu dönemde çok yüksek bir işçilik maliyeti oluşturmaktadır.
  • İncir toplandıktan bandırma işlemi ve tekrar güneşte serim işlemi yapılır.
  • Eğer incirler sezonda satılmayacak ve bütün yıl boyunca perakende satış yapılacaksa soğuk havada saklanması gerekecek. Bu sebeple elektrik maliyeti oluşmaktadır.

Kaliteli kuru incir fiyatları 2023

Yıl içerisinde %100-%200’lere kadar incir fiyatlarında farklılıklar olduğunu görürsünüz. Dükkanın birinde 100tl olan incir, diğerinde nasıl 200tl olur diye düşünebilirsiniz. Tabiki dükkanların konumları, ticari pazarlama teknikleri gibi faktörleri işin içerisinden çıkararak kalitesini etkilen faktörleri sizler için toparlamaya çalıştım.

  • İncirin cinsi önemlidir. Bardacık inciri olması kalitesinin yüksek olduğunu gösterir.
  • Dağ inciri veya ova inciri olması fiyatı etkilemektedir. Dağ incirleri kalitelidir ve daha yüksek fiyata satılır
  • İncirin boyu fiyatı etkiler. İncir boyu büyüdükçe fiyat yükselmektedir.
  • Organik sertifika olması veya olmaması fiyatı etkilemektedir.
  • Dalında kendisi kuruyan incir oldukça yüksek kaliteye sahiptir. Bu sebeple fiyatı etkilemektedir.

Kuru incir fiyatları 2023 yılında nasıl olur. Fiyatlar tam olarak nasıl şekillenir gibi konularda elimizden geldiğince detaylı açıklamaya çalıştık. Kuru incir için güncel fiyatlara vereceğimiz sayfadan ulaşabilirsiniz. Kuru incir fiyatları için tıklayınız.

Aklınıza takılan her türlü soru için whatsapp telefonumuzdan bize ulaşabilir ve sorunuzu sorabilirsiniz. Instagram sayfamız olan @karaotorganik adresimizi takip etmenizi rica ederiz. Kuru incir fiyatları 2023 yılında tüketici ve üreticiyi mutlu etmesini umuyoruz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0